recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Török sült tejberizs

Mitzi von Küche

2018. február 12. - Mitzi von Küche

 Sok országban népszerű a tejberizs, de ez a török módra készülő desszert - eredeti nevén a Fırın sütlaç - különösen finom, mert a sütés extra ízeket hoz elő belőle. Ideje volt idehaza is kipróbálni: gyorsan elkészül és szívesen kanalazza kicsi és nagy.

tejri7.jpg

 Kerekszermű fajtát érdemes használni hozzá, ami gyorsan megpuhul. 10 deka átmosott rizst fél liter vízben csipet sóval elkezdünk főzni, majd ahogy elfő a víz, tejjel pótoljuk. Időközben 8-9 deka kristálycukrot is szórunk bele - ettől kezdve alacsony hőfokozaton gyakori keverés mellett főzzük cirka 7-8 percig, amíg megpuhul a rizs. Ízesítjük egy-két teáskanál vaniliakivonattal (vagy ha nincs, két csomag vaniliás cukorral).

tejri1.jpg

 Egy másik edényben kevés tejjel elkeverünk két tojássárgát és egy-két teáskanál kukoricakeményítőt, majd óvatosan a tűzről lehúzott tejberizsbe keverjük.

tejri2.jpg

 Egy nagy tepsibe két ujjnyi vizet öntünk, beleállítjuk a szuffléformákat és belekanalazzuk a masszát. Végül barnacukorral is megszórjuk, sőt, lehet fahéjas cukorral is - de ez nem kötelező elem. 

tejri3.jpg

A sütőt grillfokozatra kapcsolva kb. 15 percig kell sütni, hogy kellemesen megbarnuljon a tejberizs teteje. 

tejri4.jpg

 Nagyon finom frissen készítve, melegen is, de hidegen is jólesik.

tejri5.jpg

 Krémesen puha a belseje, roppanós a teteje. 

tejri6.jpg

Hozzávalók hat személyre:

10 dkg kerekszemű rizs

1 csipetnyi só

8-9 dkg kristálycukor

5 dl tej

2 tojás sárgája

2 teáskanál vaniliakivonat /vagy 2 csomag vaniliás cukor/

1-2 teáskanál kukoricakeményítő

a tetejére barnackor - esetleg őrölt fahéj

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr9213649808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iminimi 2018.02.13. 14:55:08

Jól néz ki. Mit csinálsz a tojás fehérjével?

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2018.12.27. 12:23:06

Én a végén rizsliszttel sűrítem.

Eddig a legeslegesleges...legjobb feltét a zöld dió befőtt volt rajta. Így ráadásul a szirup is mind egy cseppig elfogyott!
süti beállítások módosítása