Néha hétköznapi, egyszerű ételeket is kell főzni, az egybensült fasírt kiváló példa erre. Gyorsan összeállítjuk, be a sütőbe és már csak ki kell várni, amíg megsül.
Lássuk, hogy készül nálunk. Először az alap: kockára vágott szalonna, rá egy felaprított hagyma, szalmasárgára pirítva.
70 dkg darált lapockához adok két tejben áztatott, kifacsart zsemlét, egy tojást, egy evőkanál mustárt, két gerezd zúzott fokhagymát és a dinsztelt hagymát zsiradékjával együtt. Ízesítem sóval, borssal, pirospaprikával és szárított zöldpetrezselyemmel. Jól összegyúrom.
Egy őzgerincformát zsiradékkal vékonyan kikenek, zsemlemorzsával vékonyan behintem és belekanalazom a fasírtmasszát.
A tetejét is megszórom zsemlemorzsával. Az időközben 180 fokra előmelegített sütőbe rakom a formát és az első félórában alufóliával lefedve sütöm, majd tovább fólia nélkül.
Közben a megreszelt sárgarépát egy pici olajon pirítom - párolom kevés só és cukor hozzáadásával. A püréhez megfőzöm a kockára vágott krumplit. Áttöröm burgonyanyomóval, vajjal, tejjel jól összekeverem.
A fasírt szépen megsül egy óra alatt.
Egyszerű, még diétásnak is mondhatnánk, de mindenkinek jólesik és még hidegen is finom.
Hozzávalók 6 személyre:
70 dkg sertéslapocka megdarálva
2 zsemle
2 dl tej az áztatáshoz
1 tojás
1 evőkanál mustár
1 közepes hagyma
5 dkg sós szalonna
2 gerezd fokhagyma
só, bors, pirospaprika
zsemlemorzsa a szóráshoz