recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Velős palacsinta

Mitzi von Küche

2018. március 12. - Mitzi von Küche

 Ez egy nosztalgia-étel, az egyik kedvencem, de már nagyon régen nem készítettem. Étteremben pedig egyre kevésbé lehet rendelni, nem tudom, mi okból. Most azért jutott eszembe, mert véletlenül megláttam a gyönyörű friss velőt az egyik szupermarketben.

vel_pal9.jpg

 Hát igen, a tisztítás nehéz dolog, de meg kell csinálni. Van, aki leforrázza hozzá a velőt, nekem jobban megy nyersen a tisztítás. Utána egy jó nagy fej hagymát zsiradékon megfonnyasztok és mehet is rá a velő. Pirítom pár percig, óvatosan kevergetve.

vel_pal1.jpg

 Sózom, borsozom, kap egy gerezd zúzott fokhagymát, majd két tojást ütök rá és jól összeforgatom. Végezetül egy kis zöldpetrezselyemmel megszórom (most szárított volt otthon). Mi nem szeretjük nagyon fűszeresen - de természetesen mehet hozzá még pirospaprika is, ízlés szerint. Félreteszem hűlni a velőt.

vel_pal2.jpg

 Két tojásból tejjel, szódavízzel, liszttel és egy csipet sóval palacsintatészát keverek, majd kis időre félreteszem, hogy a lisztszemek megduzzadjanak. Ezután következhet a palacsinták sütése pici olajban.

vel_pal3.jpg

 A kihűlt tölteléket óvatosan a palacsintákba töltöm, a széleket be-behajtogatva, hogy ki ne jöjjön a töltelék. És még mindig nincs vége - tudom, ez egy munkás étel... Most következik a töltött palacsinták panírozása a szokásos liszt - tojás - zsemlemorzsa triászban.

vel_pal4.jpg

 Közepesen forró olajban sütöm, tulajdonképpen csak addig, míg a panírburkolat szép színt kap, mert belül már főzve van.

vel_pal6.jpg

 Törlőpapírra szedem. Frissen és melegítve is tálalható.

vel_pal8.jpg

 Csodafinom a velős töltelék, hozzá egy kis frissen sült krumpli és tartármártás. Ez most csak három személyre készült, de legközelebb vendégeknek fogom készíteni, mert jól előkészíthető és a sütés csak pár perc.

vel_pal_10.jpg
 Hozzávalók három-négy személyre (4 nagy palacsinta):

30-40 dkg velő

2 tojás

1 nagy hagyma

1-2 gerezd fokhagyma

só, bors, zöldpetrezselyem

A palacsintához:

2 tojás

1 dl tej

0,5 dl szódavíz

2-3 evőkanál liszt

csipet só

a panírozáshoz:

liszt, 2 tojás, zsemlemorzsa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr1713675418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BOAR 2018.03.13. 11:44:11

A velő tisztítását nagyban megkönnyíti, ha finoman csorgó vízsugár alatt csinálod. Szépen elválasztja a hártyát a velőtől. Ha rántani akarod, akkor nagyon gondosan le kell csepegtetni utána mert rettentően felhabzik, de ilyen hagymás velőnél nincs jelentősége.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.13. 16:29:01

@BOAR: Következik a velőrózsa rántva, ki is próbálom ezt a tisztítási módszert. Köszi.

2018.03.21. 11:17:00

Próbáld ki egyszer, ha nem próbáltad még, karajszeletek közé tölteni, vagy belegöngyölni, úgy panírozni.
Tisztítás: én 5-6 percre vízbe áztatom, majd szűrőben csepegtetem, de közben már húzgálom le a hártyákat, aztán tovább hagyom szétterítve száradni.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.21. 12:05:58

Rémlik régről egy velős karajszelet, talán Petőfi-rostélyos néven futott anno a Csillag étteremben. Ezt a tisztítási mődszert is kipróbálom majd.

2018.03.21. 13:33:50

@Mitzi von Küche: Úgy látszik Petőfi néven mindent el lehetett adni! :)))) Én ezen a néven marhaszeletre emlékszem lecsós-köménymagos, de mindenképpen velő nélküli körítéssel.
Sebaj. Utána kellene nézni, de annyit nem ér. Valahol étteremben találkoztam vele én is vagy 30 éve, azóta barátom itthon. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.21. 16:27:55

@pizzaszeletvágó: Feltétlenül kipróbálom a velős karajt. Petőfiről meg, ugye, a menzai Petőfi-leves jut eszembe: "Minek nevezzelek?"

2018.03.21. 18:11:27

@Mitzi von Küche: Á, így igaz. Na mindegy, az biztos, hogy a velő nagyívű fűszerezési lehetőségeivel egyidőben nagy lehetőségek vannak a velős karajban! Először töltsd egy kicsit egyszerűen, hogy kijöjjön az íz, aztán ha ráérzel, el lehet szállni a fűszerekkel. A legtöbb fűszer zsírban oldódik, és mi más lenne ere a legalkalmasabb alap, mint a velő, neked nem kell ezt mondani. Az agyunk zsír. Ezért van, hogy másra sem tudok gondolni... :DDD

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2018.03.25. 18:27:18

Böjt után megcsinálom! A rántott velőt és a tojásos velőt imádom, meg a velővel töltött karajt is.
Tisztítás nálam is hideg folyóvíz alatti megy, nem egy nagy truváj, szépen le lehet hártyázni.

Gyerekem semmilyen belszervet nem eszik, kivéve a pacalpörköltöt. Mondtam is, hogy rosszul van bekötve.Kiskorában pedig megette a rántottvelőt is, de az elmúlt években elment az ízlése,bár a kollégium sokat alakított rajta, úgyhogy reménykedem.
süti beállítások módosítása