recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Nyúl vadasan 45 perc alatt

Mitzi von Küche

2018. március 19. - Mitzi von Küche

A vadas szubjektív műfaj, mindenki egyéni ízlése szerint készíti. Ez az én verzióm, a szokásos "könnyen - gyorsan" módon. Cakkumpak kész háromnegyed óra alatt, friss zöldségekkel, nem porból, nem mélyhűtött kész mártással. Hogy hogyan? Nagyon egyszerű, már mutatom is.

nyu_vad7.jpg

 Mostanában gyakran kapható egyik kedvenc üzletláncomban darabolt konyhakész nyúlcsomag, mégpedig a legjobb részei: gerinc és comb. Három szál sárgarépa, két petrezselyemgyökér, fél karalábé és darabka zeller, egy fej hagyma megtisztítása pár perc és már rakhatjuk is össze a vadast.

nyu_vad1.jpg

 Néhány dekányi kockázott szalonna kiolvasztott zsírján felteszem pirítani a kuktafazékban a darabokra vágott répát - ez különösen jó ízt ad.

nyu_vad2.jpg

 Pár perc múltán mehet hozzá a többi feldarabolt zöldség, a kettévágott hagyma, két-három fokhagymagerezd és a megmosott húsdarabok. Együtt pirítom őket még pár percig. Ízesítés: só, bors, darabka citromhéj, két babérlevél, morzsolt kakukkfű, szegfűbors és borókabogyó a vadas ízhatás fokozására. 

nyu_vad3.jpg

 Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje és mehet is rá a kuktafedél. A jelzéstől számítva 30 perc bőven elég ahhoz, hogy elkészüljön.

nyu_vad4.jpg

 A puha húsdarabokat átteszem egy nagyobb jénai tálba. A fazékban maradt zöldségek közül eltávolítom a babért, a citromhéjat és a nagyszemű szegfűborsot, borókabogyót. Kezdődhet a vadas mártás megkomponálása! Botmixerrel összeturmixolom a zöldségeket. Először jön a mustár: én kétfélét rakok bele, dijonit és édes bajor mustárt, majd egy evőkanál cukrot (ha lehet, barnát). Keverek egyet rajta, megkóstolom: ha szükséges, még sózom, borsozom. A finomhangolás következik: néhány löttyintés személyes kedvencemből, a Worcestershire-szószból -  a sötét melasz extra ízt ad a mártásnak.

nyu_vad6.jpg

És a reszelt citromhéj, kezeletlen citromból, ami különösen pikánssá teszi a vadasmártást. Egy fél pohár tejföl jöhet még hozzá és végül még jól összeforralom. A háttérben látszik, hogy már főnek a zsemlegombócok: német előkészített knédlicsomagocskák (saját készítésű zsemlegombóccal rendesen túllépnénk a háromnegyed órás elkészítési időt, de ünnepi alkalmakkor persze magam kockázom a zsemlét a gombóchoz).

nyu_vad8.jpg

 Tálalásra várakozik a nagy tálban a vadas nyúl, mellette a zsemlegombócokkal.

nyu_vad9.jpg

 Négy személynek is elegendő ebédre: egészséges, könnyű és finom.

nyu_vad5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7113692124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.21. 11:10:15

Az édes-savanyú íz beállítására esetleg megpróbálhatod a szilvalekvárt. Nyilván valami igazit. Citromakkor is kell bele, cukor nem, és további nyereségként megjelenik egy gyümölcsös aroma.
Időt nem növeli! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.21. 12:09:15

@pizzaszeletvágó: Ez igazán remek ötlet, pláne, hogy van is igazi penyigei, kemencében készült szilvalekvárom, ami mindig puha marad és nincs benne plusz cukor - egyszóval valódi régimódi szilvalekvár. Bár, most, hogy végiggondoltam, saját készítésű baracklekvárom is alkalmas lehet erre a célra (is)...

2018.03.21. 13:28:34

@Mitzi von Küche: nem ismerem a baracklekvárodat, de látatlanban inkább a penyigei. Gondoltam is, hogy neked van olyan! :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.21. 16:31:06

@pizzaszeletvágó: Sőt, még azt is tudom, ki készíti: Margit néni, Penyige község motorja, mellesleg kiváló helytörténész és író.

2018.03.21. 18:01:30

@Mitzi von Küche: Hozzám a noszvaji szilvalekvár van közelebb, de feleségem családja Penyigéhez közelről való és folyamatosan mondja a különbséget. Pedig a noszvaji se kutyafüle. Tudom, elismerem feleségem igazát! :))) Margit néni most így nem ugrik be, de fene tudja, az is lehet, hogy ismerem.

Fenchurch68 2018.03.21. 21:05:48

Kedvet kaptam a gyors nyúlhoz :) majd próbálok én is vadászni ilyen nyúlcsomagot.
Szerintem a zsemlegombóc simán belefér a 30 percbe, míg megfő a zöldség meg a nyúl. A szilvalekvár zseniális ötlet, köszi, @pizzaszeletvágó: !

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.21. 21:44:26

@Fenchurch68: Igazad lehet, de a zsemlegombóc nálam hosszabb ügy, mert meg is pirítom a kockákat.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.24. 12:09:18

Ha nincs kész zsemlegombóc, akkor a lyukasgaluska is jó a husi mellé.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.24. 18:06:08

@látjátok feleim szümtükkel: Szívesen megismerkednék a lyukasgaluskával, ha leírnád.

látjátok feleim szümtükkel 2018.03.25. 18:28:38

Ovis gyerekemet megkérdeztem, mi volt az ebéd az oviban? Válasz: lyukasgaluskafőzelék.
Valójában mustáros apróhús volt csőtésztával.

A nyúlhús elviseli a tésztát.
Metélttel gusztusosan tálalható, ha a húst leszedjük a csontról és szálaira szedve összkeverjük a tésztával.

Mondjuk és szeretem a kész gombócot. De azoknak, akik a saját főzést szeretik, célszerű a zsemle kockákat pirítva fagyasztóba tenni, onnan bármikor kiszedhető., zsiradékkal átpirítható, és mehet a tésztába.
süti beállítások módosítása