recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Lazac juharszirupos pácban sütve

Mitzi von Küche

2018. március 26. - Mitzi von Küche

 Lazacot gyakran sütök, általában minden héten. Egészséges, az ára is elfogadható, hamar elkészül és nem utolsósorban nagyon finom. Ez az elkészítési mód a kedvencünk újabban: keverek egy finom pácot és abban készülnek el a halszeletek nagyon kényelmesen, a sütőben sütve.

ju_szi_laz4.jpg

 A pác összetétele: néhány löttyintés juharszirup, két gerezd fokhagyma, egy evőkanál mustár /bajor édes mustárt szoktam használni/, fél citrom leve, kevés só és jó minőségű olivaolaj bőségesen. Most látom a képről, hogy ez egy nemzetközi pác: kanadai juharszirup, olasz olivaolaj, német /bajor/ mustár, szicíliai citrom, spanyol /?/ fokhagyma, görög tengeri só... 

ju_szi_laz1.jpg

 A lazacot szeletekre vágom, megmosom, áttapintom és ha találok, eltávolítom a rejtett nagy szálkákat. A páclevet jól összekeverve a besózott, borsozott lazacszeletekre öntöm. Így várakozhat akár a sütőben is sütésig.

ju_szi_laz2.jpg

 Kb. 40 percig sütöm hideg sütővel indítva, 180 fokon, 20 percig fóliával lefedve, utána fedés nélkül. Egyszer-kétszer meglocsolom a páclével. Így néz ki, ha elkészül.

ju_szi_laz3.jpg

 És a tálalás kukoricás rizzsel és salátával.

ju_szi_laz5.jpg

 Meg lehet öntözni még a finom sült páclével: nagyon szereti mindenki, aki kóstolta.

ju_szi_laz6.jpg

A mostanival együtt tizenkét lazac-recept szerepel a Lepcsánkparty blogon. Ízelítőül néhány:

http://lepcsankparty.blog.hu/2015/10/19/boritekolt_lazac_ujratoltve

http://lepcsankparty.blog.hu/2016/09/26/spenotos_lazac_leveles_tesztaban

http://lepcsankparty.blog.hu/2016/11/07/feherborban_posirozott_lazac

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr5313667988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A fickó 2018.03.26. 02:32:11

Mi a fenét sütsz azon a lazacon 40-45 percig 180°C-on? Két ilyen kis filé 4 perc serpenyőben, oldalankét. Láthatóan jól össze is ugrott a hal. :( Ha valaminek, akkor a lazacnak nagyon nem áll jól a túlsütés.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.26. 10:18:45

@A fickó: A sütőidőzítő hideg sütővel indul, kb. 10 perc, mire eléri a 180 fokot..., tehát máris 30 percnél tartunk. Ha rövidebb ideig sütöm, a halszelet vastagabb része nyers marad - próbáltam, tudom. Azt is tudom, hogy vannak, akik a lazacot steak módjára á point sütve szeretik, de mi átsütve kedveljük.

Up! 2018.03.27. 15:46:08

Szerintem a lazac kifejezetten a drágább húsok közé tartozik. Jó, nem vörös tonhal, de azért nem is csirkemell filé...

morph on deer 2018.03.27. 16:22:44

Valami valóban nem stimmel a sütési idővel, vagy az óra rossz, vagy a hőmérő!

A képen látható lazacdarabok előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt készre sülnek, vétek tovább aszalni... Pár perc pihenés, és puha, szaftos, ízletes, igérem!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.27. 18:54:27

@morph on deer: Kb, kétszázszor készítettem eddig sütoben lazacot, kb. hetenként, mindig azonos sütési idővel. Minden sütő más, mint köztudott - hadd legyen a blog szabadsága ez a sütési idő :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.27. 18:55:37

@Up!: De átlagban 20 deka/fő bőven elég a jóllakáshoz és minőségi fehérjeforrás.

morph on deer 2018.03.27. 19:04:29

@Mitzi von Küche:
Hát hogyne!
A szabadság egy elemi szinten fontos dolog, ebben nincs vita köztünk.
Mindössze azért bátorkodtam beleugatni, met a feleségem kb. nyolc évig vitt egy éttermet Svédországban, - azok meg már láttak lazacot, és nem igazán tolerálják, ha az nem olyan mint amilyennek “kell” lennie - és ez volt az a sütési idő, ami bombabiztosan működött, semmi egyéb.
Mondom, ez a svéd ízlés, itthon nyilván más a helyzet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.27. 19:15:01

@morph on deer: Egyetértek, magam is kóstoltam nem egy országban ilyetén készült lazacot (bár nem nagyon szerettem). Érdekes, hogy a steaket 'rare' szeretem, de a halat nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2018.03.31. 21:09:13

Jó húsvéti vacsorát/ebédet és sok locsolót a lányoknak!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.03.31. 21:58:17

@Andrass9: Köszönjük szépen. Kellemes húsvétot, jó locsolkodást és sok hímes tojást kívánunk!
süti beállítások módosítása