Ne féljünk a kagylótól! A mediterrán tájakon kóstolt és megszeretett finom ízeket könnyen előállíthatjuk otthon is. Olykor lehet friss kagylót kapni hálóba vagy fóliába csomagolva és csupán néhány percbe kerül elkészíteni - érdemes kipróbálni idehaza is. Vállalkozó kedvűek, előre!
Hozzávalók 3 - 4 főre: 1 kg kék- vagy feketekagyló, 2 -3 dl fehérbor, 1 nagyobb fej salottahagyma, 1 fej fokhagyma, 2-3 darab szárított paradicsom, egy csokor zöldpetrezselyem, néhány kocka vaj, fettuccine olasz tészta - de természetesen tagiatelle vagy linguine, azaz széles- vagy keskenymetélt is teljesen megfelelő.
A fettuccine (ejtsd: fettuccsíne) hasonlít a tagliatelléhez, azaz szélesmetélthez, de kissé vékonyabb. Pici a különbség, de az olaszok minden tésztafélének külön nevet adnak...
Egy dologra kell csak figyelni: a kagyló mosásakor ügyeljünk rá, hogy a héj zárt legyen vagy ha nyitva van, kis kocogtatásra csukódjon össze, mivel élő kagylókat használunk. Fagyasztott kagyló esetén ezzel nem kell foglalkozni /bár a fagyasztottnak az íze sem lesz annyira finom/.
Olivaolajon dinsztelni kezdjük a hagymát, hozzáadjuk a kisebb csíkokra vágott szárított paradicsomot (extra finom ízt ad), majd három-négy gerezd zúzott fokhagymát. Néhány perc múlva beleönthetjük a fehérbort is.
Pár perc forralás után belezúdítjuk az edénybe a kagylókat és lefedjük néhány percre. Időnként óvatosan megrázogatjuk, de keverni nem szabad, mert kiesnek a kagylók a héjukból és halászgathatjuk... Végül megszórjuk aprított pertrezselyemzölddel és néhány kocka vajjal finomítjuk a főzőlevet. Összesen maximum öt perc elég is, hogy tökéletesek legyenek a kagylók. Finom illatok szálldogálnak a konyhában.
Közben van időnk megfőzni a fettuccine tésztát is lobogó sós vízben. Végül óvatosan összekeverjük a kagylót a tésztával, adunk hozzá a kagyló mártásából is és tálaláskor meghintjük citromlével.
Már csak arra kell figyelnünk, hogy az esetleg zárva maradt kagylókat ne fogyasszuk el. Most minden tökéletes volt, egyet sem kellett kidobni...
A friss kagyló pompás puha, enyhén édeskés húsa kiválóan érvényesült a fehérboros vajas lében, összhangban a tésztával.
Egy hálónyi kagyló egy kiló, ez főételnek két személyre bőven elég, ha előételnek adjuk, 4 - 5 személynek is elegendő, főleg tésztával.