Kissé háttérbe szorult mostanában, pedig egészséges és finom, laktató, jól melegíthető és nem kerül sokba - ritkaság ennyi előny egy ételben! Tehát ha van egy szép fej friss karfiolunk, meg egy kis főtt rizsünk, már csak egy kis darált húst kell kerítenünk, hogy hamar összeüssük a klasszikus rakott karfiolt.
Nagyobb rózsákra szedve sós vízben félig megfőzünk egy szép fej karfiolt, közben egy fej dinsztelt hagymán pici pirospaprika hozzáadása után megpirítjuk a darált sertéshúst, ízesítve sóval és borssal, kevés zúzott fokhagymával. Ha nincs kész rizsünk, hamar főzünk egy kisebb adagot - nekem csak a hűtőből kellett elővennem a tegnapit.
Egy zsiradékkal kikent és zsemlemorzsával vékonyan beszórt nagy jénai tálba raktam a félig főtt karfiol felét, erre tettem a megpirított darált hús felét, majd a rizs következett. Vannak, akik összekeverik a darált húst a rizzsel, de én jobban szeretem a rétegeket külön-külön lerakni. Ismét egy réteg darált hús következett, végül a karfiol másik fele.
Kikevertem két nagyobb doboz tejfölt egy tojással és a karfiolra öntöttem. A massza tetejére pedig sajtot reszeltem, most egy kis finom francia, pontosabban baszk sajt volt idehaza - a jó minőségű sajt mindig feldobja az ételt.
45 percig tartózkodott a jénai tál a 180 fokos sütőben lefedve, az utolsó öt percben a fedőt levéve, ennek köszönhető a szép pirospozsgás szín.
A türelmes összesütésnek köszönhetően az ízek jól összeértek.
Hozzávalók 4-5 személyre: 1 nagyobb fej karfiol, 50 dkg darált sertéshús (lehetőleg zsírszegény), főtt rizs, 2 nagyobb doboz tejföl, 1 tojás, reszelnivaló sajt, olaj, zsemlemorzsa, egy fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors.