recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Gombafejek ricottás töltelékkel

Mitzi von Küche

2019. április 02. - Mitzi von Küche

Elég régóta nem készítettem már töltött gombát. Most a szokásos elkészítési módoktól (pl. gombaszárral, juhtóróval töltve) eltérően a ricottát találtam ki tölteléknek. Szép friss csiperkéket kaptam a piacon: lehámoztam, mert így könnyebben emészthető, kitörtem a szárát és óvatosan meg is mostam a gombafejeket.

gom_ric1.jpg

 A szárakat felaprítottam, meg egy-két sekélyebb gombakalapot is, amit nem tudtam volna szépen megtölteni. Fél fejnyi, olajban megdinsztelt hagymára tettem nagyobb lángon, és egy kis zöldfűszerrel, borssal, mérsékelten sózva megpirítottam.

gom_ric2.jpg

 Amikor kihűlt a pirított gomba, belekevertem egy doboz ricottába.

               A ricotta régesrégi itáliai eredetű, a sajtkészítéskor keletkezett savó újramelegítésével /olaszul: ri-cotta/ készített temék. Krémes, enyhén édeskés, lágy fehér krém, elsősorban desszertekhez használják - mint például a szicíliai cannoli, cassata, de sós változatban is népszerű, így pl. cannelloniba töltve. Nem hasonlít a túróhoz, inkább az erdélyi orda, illetve a spanyol queso fresco a ricotta rokonai.

Ízesítésül rozmaring, oregánó, pár gerezd zúzott fokhagyma és provanszi fűszerkeverék szolgált.

gom_ric3.jpg

 Olajjal kikent tűzálló tálba helyeztem a gombakalapokat és gazdagon megtöltöttem a ricottás keverékkel. A tetejére  bőven parmezánt reszeltem.

gom_ric4.jpg

 180 fokra előmelegített sütőben, először lefedve, majd félidőben az alufóliát eltávolítva cirka 30 percig sütöttem.

gom_ric5.jpg

 Olyan finom volt, hogy csak evés közben jutott eszembe lefotózni... Mellette tejfölös lilahagymás krumplisaláta volt.

gom_ric6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8814695946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.04.03. 14:24:07

@Andrass9: A jó töltött gomba mindig jöhet, pláne, ha húsmentesen kell sütni-főzni.

Tangó Suszter 2019.06.13. 12:11:01

@Mitzi von Küche: Vasárnap volt e Portobello gombafej töltve dinsztel t hagyma+gombaszár+picire vágott csirkemáj félig elkészitve a gombakalapokon készresütve. Portobellót a Dkeszi Madarasban 10 esetből 9 x lehet kapni. De elég ha jó nagy kalapú lédiget találok.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.06.13. 19:56:46

@Tangó Suszter: Kiváló ötlet! A Portobello gomba az egyik legjobb, jó ropogós fajta. Szoktam még darált hússal is tölteni a gombát, egyszer kuszkusszal is próbálkoztam, ld. Lepcsánkparty régebbi cikkeit.
süti beállítások módosítása