A 'Surf and Turf' amerikai eredetű kulináris kifejezés: tengeri és szárazföldi ételek kombinációját jelenti /surf= szörfözés, turf=gyep/, leggyakrabban steak és homár/rák együttesét. Az 1960-as években jelent meg az USA-ban, először talán Massachusetts-ben, ott filet mignon és alaszkai rákláb kombinációjaként. Nem örvendett túl nagy megbecsülésnek a gasztrosznobok körében, úgy érezték, hogy a két drága étel kombinálásával csak a vendéglősök próbálnak extraprofitra szert tenni. Manapság már szinte bármilyen tengeri és szárazföldi ételkombinációt így neveznek, így készíthető akár kacsamell + Jakabkagyló kombináció is.
Korábban idegenkedtem a hús és seafood kombinációtól, de mindent meg kell kóstolni és most remek alapanyagokat szereztem hozzá - hát akkor hajrá! A legfontosabb: két szelet, egyenként 27 dekás növendék marhabélszín, egy zacskó fagyasztott hámozott királyrákfarok (friss még jobb), 7-8 darab friss csiperkegomba. A bélszínszeleteket borsoztam, két -három óra hosszára mustáros pácba tettem, majd sütés előtt megtörölgettem és bekentem olajjal. A felhevített serpenyőbe helyeztem a húsokat és továbbra is magas hőn sütöttem, cirka három-négy percig - vastag szeletek voltak. Fordítás után még három percet kaptak a serpenyőben. Közben a megtisztított, felezett gombát olajon megpirítottam, provanszi zöldfűszerek társaságában.
A sztékeket sütés után pihentetni kell és csak tálaláskor sózzuk, ha szükséges.
Ezalatt a rákokat vajon, néhány gerezd fokhagymával együtt megsütöttem, az Air fryerben pedig elkészült a sült krumpli is. Nagy segítség, ha egyszerre négyfélét kell sütni.
Minden az ebédlőasztalon, össze lehet állítani a Surf 'n' Turf-öt.
A bélszínszelet tetejére tesszük a rákot, meglocsoljuk a sült zaftjával, meg egy kis fokhagymás vajjal, amiben a rák készült, mellé egy kis krumpli és gomba - igazán guszta ez a kombináció.
Csodálatos rare-mediumra sült a steak, a zaftos hús a finom rákkal együtt különleges ízharmóniát hozott létre.