Könnyű és elegáns - igazi franciás fogás. A quiche /ejtsd: kis/ jelentése lehet pite vagy lepény, de igazából nem lehet jól lefordítani, ez quiche. Akár mint húsmentes főétel, de az ünnepi asztalon különleges köretként is szerepelhet.
Fagyasztott leveles spenótkockákat vajon megpároltam, csipet só és két gerezd fokhagyma társaságában.
A főszereplő a ricotta. Az olasz sajtféleség enyhe ízével feldobja a sós ételeket éppúgy, mint a desszerteket. Egészséges és kalóriaszegény is.
A másik főszereplő a rétestészta. Kiolvasztva nedves konyharuhára terítettem egy lapot, megkentem olvasztott vajjal.
A kerámia piteformába terítettem, majd a többi bevajazott réteslapot is, kissé elfordítva, hogy befedjék a tálat.
A kihűlt spenótot a ricottába kevertem egy tojással együtt, ízesítettem sóval, borssal, provanszi zöldfűszerkeverékkel.
A piteformában várakozó réteslapokra simítottam a ricottás keveréket, ráhajtogattam körben a réteslap-szegélyeket.
180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem. Késznek nyilvánítottam, amikor a felső réteslap-réteg szép aranyszínt kapott.
Ünnepi ebéd részeként tálaltam a ricottás spenótos pitét, szűzsült és pomme duchesse /hercegnő burgonya/ mellé.
A spenót kellemes, enyhén fokhagymás íze jól érvényesült a ricottában, harmonikus ízkompozíció.
Bónusz: a kevéske maradék hidegen is kiváló volt vacsorára.