recept-sztorik

Lepcsánkparty

Spenótos ricottás quiche

Mitzi von Küche

2019. június 11. - Mitzi von Küche

Könnyű és elegáns - igazi franciás fogás. A quiche /ejtsd: kis/ jelentése lehet pite vagy lepény, de igazából nem lehet jól lefordítani, ez quiche. Akár mint húsmentes főétel, de az ünnepi asztalon különleges köretként is szerepelhet.

spen_ric8.jpg

 Fagyasztott leveles spenótkockákat vajon megpároltam, csipet só és két gerezd fokhagyma társaságában. 

spen_ric1.jpg

 A főszereplő a ricotta. Az olasz sajtféleség enyhe ízével feldobja a sós ételeket éppúgy, mint a desszerteket. Egészséges és kalóriaszegény is.

spen_ric2.jpg

 A másik főszereplő a rétestészta. Kiolvasztva nedves konyharuhára terítettem egy lapot, megkentem olvasztott vajjal.

spen_ric3.jpg

 A kerámia piteformába terítettem, majd a többi bevajazott réteslapot is, kissé elfordítva, hogy befedjék a tálat.

spen_ric4.jpg

A kihűlt spenótot a ricottába kevertem egy tojással együtt, ízesítettem sóval, borssal, provanszi zöldfűszerkeverékkel. 

spen_ric5.jpg

 A piteformában várakozó réteslapokra simítottam a ricottás keveréket, ráhajtogattam körben a réteslap-szegélyeket.

spen_ric6.jpg

180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 25 percig sütöttem. Késznek nyilvánítottam, amikor a felső réteslap-réteg szép aranyszínt kapott.

spen_ric8.jpg

 Ünnepi ebéd részeként tálaltam a ricottás spenótos pitét, szűzsült és pomme duchesse /hercegnő burgonya/ mellé.

spen_ric9.jpg

 A spenót kellemes, enyhén fokhagymás íze jól érvényesült a ricottában, harmonikus ízkompozíció. 

spen_ric10.jpg

Bónusz: a kevéske maradék hidegen is kiváló volt vacsorára.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2214778678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anicamárnemtrollkodik 2020.07.22. 16:44:37

Vendéget várok, ezért keresgéltem a korábbi posztok között, ötletért. Megtaláltam! :)

Attilajukkaja 2020.07.23. 13:16:51

Nagyon jó kis recept! A tálalás is gyönyörű.

@Anicamárnemtrollkodik:
Kedves Anica!
Én most kaptam gyönyörű friss mángoldot, és kb fél kilóból (szárával együtt) és 15 dkg fetából készítettem a tölteléket. Egy kis hagymán pároltam a zöldet, és kevés főzőtejszín hozzáadásával lágyítottam a fetás masszát. Szerecsendiót is reszeltem bele. Ez is nagyon finom lett, igaz jóval intenzívebb ízű, mint a spenótos-ricottás alaprecept.

Anicamárnemtrollkodik 2020.07.23. 14:08:24

@Attilajukkaja: ne izgasd az ízlelőbimbóinkat! :D Mángoldot szerintem utoljára bébipapiban ettem, az sem tegnap volt pedig...de lehet, valahonnan vadászni kellene..

Attilajukkaja 2020.07.23. 14:26:33

@Anicamárnemtrollkodik:
Én a piacon (Budapesten a Lehelen és a Fény utcain) szoktam összefutni vele, ... de ritkábban, mint szeretném. Ez a zöldség és a fodros kel sem közkedvelt nálunk valamiért. Pedig igény az vóna rá.
Nekem a mángoldhoz valamiért a feta illik a legjobban, vagy a juhtúró, esetleg kecskesajt. A lényeg, hogy erősebb ízű sajt/túró legyen. De ha csak leveles spenót van a mélyhűtőmben vagy a piacon, azt én is szeretem ricottával kombinálni.