A rókagomba ritka vendég mifelénk, legfeljebb olykor a piacon vagy néha a boltláncok valamelyikében lehet ráakadni. Ha meglátjuk, azonnal le kell csapni rá, mert nagyon finom ételt lehet kreálni belőle mindössze pár perc alatt. Az én rókagombám az L betűs üzletből származik, gusztán nézett ki a 150 grammos dobozban.
Az olasz tagliatelle /leánykori nevén szélesmetélt/ kitűnő kísérője lesz az élénk sárga színű gomba: istenien passzol a tagliatelléhez a rókagomba, a tejszín pedig még felsőbb dimenzióba emeli az ételt. Egy picit lecsapattam vízzel a gombát - ettől a szokásomtól senki nem tántoríthat el - és gyengéden megszárogattam.
Kisebb darabokra vágva egy olajban megdinsztelt fél hagymán kezdtem el közepes lángon pirítani a gombát. Pár perc múlva sóztam, borsoztam, két gerezd új fokhagymát nyomtam rá és egy kevés szárított rozmaringgal fűszereztem (kakukkfüvem éppen nem lévén kéznél).
Közben feltettem a forrásban levő vízbe a tagliatellét, két főre hat kis csomagocskát. Amikor a rókagomba nagyjából megpuhult, jó fél doboznyi tejszínt löttyintettem a serpenyőbe és pár percig még ezzel főztem kis lángon.
A megfőtt tésztát hozzáadtam serpenyőben lévő rókagombához és jól összekevertem. A tagliatelle főzővizéből is hozzáadtam még egy keveset.
Végül petrezselyemzölddel is meghintettem.
Isteni illata lett.
De azért nem magában ettük a rókagombás tésztát - bár az olaszoknál remek első fogás lenne - hanem most körítésül szolgált a rántott folyami harcsa filékhez.
Pompásan passzolt a harcsához a rókagomba.
Rőkagombás tagliatelle hozzávalói (2 főre):
150 gramm rókagomba, 6 tekercs tagliatelle, fél hagyma, két gerezd fokhagyma, 1/2 - 1 doboz tejszín, petrezselyemzöld, só, bors, rozmaring (vagy kakukkfű), étolaj.