recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Spagetti a tenger gyümölcseivel

Mitzi von Küche

2019. október 22. - Mitzi von Küche

Olasz éttermek kedvelt fogása - én legalábbis szinte mindig "Spaghetti allo scolio"-t, azaz tenger gyümölcseivel tálalt tésztát szoktam rendelni. A minőség és a beltartalom sokszor változó, ezért elhatároztam, hogy otthoni környezetben is elkészítem ezt a kedvencemet, bőséges hozzávalókkal.

img_0379.JPG

Nem is kerül sok időbe, egyedül a paradicsomos szósz, vagy ahogy az olaszok nevezik: sugo (szúgó) megfőzése időigényes némileg, de egyáltalán nem komplikált. Egy kevés olivaolajon megdinsztelünk egy fej hagymát, két-három gerezd préselt fokhagymát, hozzáadunk egy doboz olasz paradicsomkonzervet - én az apróra felkockázottat kedvelem - sózzuk, borsozzuk, zöldfűszerekkel ízesítjük (úgymint oregánó, bazsalikom, kakukkfű) és egy kis cukor. Jól összefőzzük, kb. 20-25 percig kis lángon. Mivel ez a seafood pasta lelke, érdemes időt szánni rá, megéri. 

img_0372.JPG

A sugot félre is tehetjük. Amikor közeledik az ebéd ideje, feltesszük főni a spagettit (érdemes olasz durumtésztát használni), ami cirka 10 percig tart. Ennyi idő alatt meg is tudjuk sütni a herkentyűinket. Héjas, fej néküli, nagyobb nyers garnélarákokat használtam fel, amelyeket előzőleg kb. 1 órára bepácoltam préselt fokhagyma, citromlé és olivaolaj keverékében és a hűtőben pihentettem. Olivaolajban 2-3 perc alatt megpirosodtak a rákok - ennyi idő elég is nekik. Kivesszük és melegen tartjuk.

img_0374.JPG

 Sütöttem még kisebb, héj nélküli, provanszi ízesítésű nyers garnélarákokat is, ezeknek 2-2 perc elegendő. Ezt is félretettem lefedve.

img_0375.JPG

 Végül a kagylók következtek ugyanabban a serpenyőben. Ezek előfőzöttek voltak, így elég 2 perc melegítés közepes lángon, óvatos fordítás és már kész is. Vigyázzunk, hogy a héjas kagylókból ne essen ki a kagylóhús - senki sem szereti az üres kagylóhéjat a tányérjában.

img_0376.JPG

Amikor a tészta megfő, leszűrjük, de nem öblítjük le. Ráöntjük a paradicsomszószt, hozzáadjuk a kisebb héjatlan rákokat és összekeverjük. A többi hozzávalót érdemesebb külön-külön a tányérokra helyezni, hogy egyformán jusson mindenkinek a finomságokból. Apróra tépkedett friss bazsalikomlevelekkel tálaljuk, citrom is kerüljön az asztalra. Ily módon házilagosan is gazdag és változatos ízvilágú tenger gyümölcseis spagettit tudunk készíteni.

img_0377.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr615194688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tangó Suszter 2019.10.22. 11:39:17

Most megyek a Hold utcai Csarnokba a Halevős Barátnémmal valami tengeri gezemitzit

Tangó Suszter 2019.10.22. 18:37:45

@Tangó Suszter: enni. Három klf rákot kóstoltam. Olyanok voltak mint valami pondró. Seízüek. Legközelebb kagylót fogok. Talán az jobb.

Benikuty 2019.10.23. 08:04:41

@Tangó Suszter: Elég szerencsétlen volt a hely megválasztása. A Belvárosi Piacon értékelhető hely már nincs, a Stand 25 is bedobta a törölközőt, és nem kis áldozatok árán méltó helyre költözik.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.23. 09:59:29

@Tangó Suszter: Mi az a klf?
1-2 éve a Big Fishben jártunk párszor, jégen érkezik hozzájuk a friss tengeri mindenféle, láttam. Frissen grillezik a halat, tintahalat, nagyobb rákokat - az árak ennek megfelelőek...

Benikuty 2019.10.23. 11:46:17

@Mitzi von Küche: A Budaörsi Halpiac megkerülhetetlen, ha már a minőségről esik szó. Persze az árakat nem vékony pénztárcához szabták.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.23. 16:43:13

@Benikuty: Dehogynem, nekünk megkerülhető, jó messze van...

Benikuty 2019.10.23. 18:21:06

@Mitzi von Küche: Elütés volt, @Tangó Suszter: -nek szántam. Te verhetetlen vagy ebben a műfajban...

Tangó Suszter 2019.10.23. 21:41:39

@Benikuty: Vörös Homárnál ettünk, én csak barátkozni próbálok a herkentyűkkel/halakkal. Kis szürke izék voltak a tálakban, mindenből 3 db.t kértem, akkor sütötték. Még azt sem tudtam, hogy "ki kell csomagolni"

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.23. 21:59:43

@Benikuty: Rossz helyre születtem... /Ha tudnád, mivel van tele az óriási mélyhűtőm.../
@Tangó Suszter: Hidd el, ha házilag készítitek, finomabb lesz. Találsz itt a blogon sok könnyen elkészíthető herkentyűs ételt, de szívesen adok tanácsot.

Benikuty 2019.10.24. 09:05:15

@Mitzi von Küche: " Rossz helyre születtem.."
Nem hinném, hogy így van!
"@Tangó Suszter: Hidd el, ha házilag készítitek, finomabb lesz. Találsz itt a blogon sok könnyen elkészíthető herkentyűs ételt, de szívesen adok tanácsot. "
Sajnos ebben is a részletekben az ördög...Friss, minőségi alapanyag szinte nincs. A METRO sem kivétel.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.24. 09:09:52

@Benikuty: Na ja, az élet tele van kompromisszumokkal... Azért nem tudok minden héten elrepülni Barcelonába, hogy ilyet egyek (bár a lehetőség már nálunk is adott - hálistennek!)

Tangó Suszter 2019.10.24. 18:18:09

@Benikuty: Havonta 1x kibirom. Két éve a Hegyvidéki Bevásárló Központba(hú, de nagyképü) az ottani Vörös Homárban ettünk két adag halat, 15000.-forintért. A pénztáros csaj jó pszihológus volt, beblokkolt még egy tételt úgy ötezerért. Gondolta, a vénember NŐvel van, ugyse nézi meg. Ügyes.

Daró 2019.10.25. 03:36:19

Mindig irigykedek mikor tengerparton azzal szembesülök hogy a tengeri herkentyűk mennyibe kerülnek ott... Mitzi a sugoba sosem teszel répát és vagy zellert? Én úgy szoktam. Ha van időm. Még ha van itthon .

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.25. 11:59:19

@Daró: Az eredeti olasz receptek szerint nem kell bele, de üdítő változatosság néha variálni. A pirított répa meg amúgy is titkos fegyver, mindennek szuper ízt ad.

Daró 2019.10.25. 12:35:02

@Mitzi von Küche: vélhetően ahány Mamma, annyi eredeti recept :-) egyébként a legfontosabb a paradicsom lenne. Itthon sajnos még nyáron is főleg ízetlen kemyényhúsú iparipari a menő.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.10.25. 20:12:45

@Daró: Ezért érdemes olasz paradicsomkonzervet használni (egészben vagy kockázva), a legérettebb San Marzano paradicsomból készül, tartósítószer nélkül. A nagyok is így csinálják, láttam a tv-ben :)
süti beállítások módosítása