recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Jakabkagylós tészta házi pestoval

Mitzi von Küche

2019. december 10. - Mitzi von Küche

Az olasz tészták számtalan variációját mindenki kedveli, könnyű őket változatos módokon elkészíteni és kicsi és nagy is szívesen fogyasztja - persze, elősorban frissen az igazi. Ez a szélesmetélt Szent Jakab kagylóval, más néven fésűkagylóval készült, mégpedig az apróbb fajtával, amit mélyhűtve nálunk is lehet kapni és jóval kedvezőbb áron, mint a nagy testvérét.

pest_ka9.jpg 

Igazából az étel ötletét az adta, hogy a teraszról be kellett hoznom a növényeket a hideg miatt. A bazsalikomom igencsak megbokrosodott és nem fért volna el a konyhaablakban. Így adta is magát a pesto elkészítése. Genovai pestót készítettem, itt látható az öt hozzávaló: friss bazsalikomlevelek, pirított fenyőmag, fokhagyma, parmezánsajt és extra virgin olivaolaj - csupa-csupa egészség.

pest_ka1.jpg

 5 dkg pirított fenyőmagot egy löttyintés olivaolajjal az aprítógépbe tettem és pulzáló módban aprítottam. Került mellé két nagyobb gerezd fokhagyma, majd 7-8 dkg reszelt parmezánsajt.

pest_ka2.jpg

 Most következtek a bazsalikomlevelek, két jó marék is kellett bele, meg még egy löttyintés olivaolaj és így folytatódott az aprítás - kóstolás, amíg pont megfelelő lett az íze. Két kis üveg pesto lett, az egyiket felhasználtam, a másik jól lefolpackozva a hűtőben várakozhat pár napig a további hasznosításra (vagy ajándékozásra).

pest_ka3.jpg

 A kiolvasztott apró fésűkagylókat enyhén besóztam és citromlével meghintettem. A korallok /a narancsszínű ikra/ kb. felét eltávolítottam, mert nem mindenki szereti - én például igen.

pest_ka5.jpg

 Elkezdtem a friss tagliatelle tészta főzését forrásban lévő sós vízben, olivaolajon pedig közben közepes lángon megpirítottam a kis kagylókat, 1-2 perc az egész, tovább nem szabad sütni, mert kemény lesz. Új találmányomként néhány kanál zöldfűszeres vajkrémet tettem a serpenyőbe és gyorsan átforgattam bennük a jakabkagylókat.

pest_ka6.jpg

 És már következett is a frissen készített pesto ideje, ez is kapott kb. két percet a serpenyőben.

pest_ka7.jpg

 Az elkészült tésztát a serpenyőben lévő szószos kagylóval óvatosan összeforgattam, a tészta főzővizével picit hígítottam.

pest_ka8.jpg

 A tálaláskor már csak egy kis citromlével kell meglocsolni a tésztát.

pest_ka10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8715270256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása