Az olasz tészták számtalan variációját mindenki kedveli, könnyű őket változatos módokon elkészíteni és kicsi és nagy is szívesen fogyasztja - persze, elősorban frissen az igazi. Ez a szélesmetélt Szent Jakab kagylóval, más néven fésűkagylóval készült, mégpedig az apróbb fajtával, amit mélyhűtve nálunk is lehet kapni és jóval kedvezőbb áron, mint a nagy testvérét.
Igazából az étel ötletét az adta, hogy a teraszról be kellett hoznom a növényeket a hideg miatt. A bazsalikomom igencsak megbokrosodott és nem fért volna el a konyhaablakban. Így adta is magát a pesto elkészítése. Genovai pestót készítettem, itt látható az öt hozzávaló: friss bazsalikomlevelek, pirított fenyőmag, fokhagyma, parmezánsajt és extra virgin olivaolaj - csupa-csupa egészség.
5 dkg pirított fenyőmagot egy löttyintés olivaolajjal az aprítógépbe tettem és pulzáló módban aprítottam. Került mellé két nagyobb gerezd fokhagyma, majd 7-8 dkg reszelt parmezánsajt.
Most következtek a bazsalikomlevelek, két jó marék is kellett bele, meg még egy löttyintés olivaolaj és így folytatódott az aprítás - kóstolás, amíg pont megfelelő lett az íze. Két kis üveg pesto lett, az egyiket felhasználtam, a másik jól lefolpackozva a hűtőben várakozhat pár napig a további hasznosításra (vagy ajándékozásra).
A kiolvasztott apró fésűkagylókat enyhén besóztam és citromlével meghintettem. A korallok /a narancsszínű ikra/ kb. felét eltávolítottam, mert nem mindenki szereti - én például igen.
Elkezdtem a friss tagliatelle tészta főzését forrásban lévő sós vízben, olivaolajon pedig közben közepes lángon megpirítottam a kis kagylókat, 1-2 perc az egész, tovább nem szabad sütni, mert kemény lesz. Új találmányomként néhány kanál zöldfűszeres vajkrémet tettem a serpenyőbe és gyorsan átforgattam bennük a jakabkagylókat.
És már következett is a frissen készített pesto ideje, ez is kapott kb. két percet a serpenyőben.
Az elkészült tésztát a serpenyőben lévő szószos kagylóval óvatosan összeforgattam, a tészta főzővizével picit hígítottam.
A tálaláskor már csak egy kis citromlével kell meglocsolni a tésztát.