recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Kapros-tejfölös húsgombóc

2020. április 22. - AnicasubRosa

Nemrég megjelent Mitzike paradicsomos húsgombóc posztja, ami nekem is nagy kedvencem. A magam részéről úgy vagyok a húsgombócokkal (és a töltöttkáposztával, töltöttpaprikával is), mint Gombóc Artúr (értitek: GOMBÓC Artúr) a csokival: bárhogy, bármikor, bármilyen verzióban. 

A múltkorában húsgombócot főztem a szokásos módon: darálthús, rizs, fűszerek (só, bors, paprika, fokhagyma, pirított hagyma), egy tojás. 

Csináltam egy gyenge vajas-kapros rántást, felengedtem a hús fővőlevével és tejföllel, majd egy rottyanásig összeforráztam a gombócokkal. Hogy kicsit kiadósabb legyen, tésztát főztem hozzá. 

kapros tejfölös húsgombóc

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4615525810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2020.04.22. 14:12:05

Erről eszembe jutott, hogy ma kapros túrógombócot csináljak a hortobágyi halas palacsintámhoz. Köszi! :o)
("Sajnos" nem vagyunk húsevők.)

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.22. 21:33:18

@Attilajukkaja: de jól hangzik: kapros túrógombóc hortobágyi halas palacsintával. (szeretem az ilyen fura párosításokat).
Akár meg is írhatnád ide posztban. :)

Benikuty 2020.04.23. 08:17:50

@Attilajukkaja: Azt a túrógombócot inkább vanília fagyival enném...

Attilajukkaja 2020.04.23. 09:36:01

@Anicamárnemtrollkodik:
Örülök, hogy tetszett az ötlet. :o)
Viszont rengeteg bejegyzést lehet találni a neten, ha valaki rákeres a hortobágyi halas palacsintára, ezért nem érzem érdemesnek újra leírni. A párosítás pedig onnan jött, hogy szénhidrát csökkentett ételeket kell főznöm hús nélkül - már ha a halat valaki nem tekinti húsnak. De mindenkinek ajánlom, mert nagyon finom és könnyű vacsora lett belőle.

@Benikuty:
Na látod, ez tényleg egy érdekes párosítás lenne, mert a kapros túrógombócba cukor helyett egy kis fokhagymás só került. :o)
Amúgy most jut eszembe, hogy lazacot már készítettem enyhén vaníliás tejszínben, és az is finom lett. De cukor vagy édesítő nem volt benne!

Benikuty 2020.04.23. 09:44:49

@Attilajukkaja: Nálunk a túrógombócban nincs cukor, csak kevés só, a vanília fagyin pedig sós karamella öntet. Ez így együtt mindent visz, de csak azért, mert sznob vagyok! Haha...!

Attilajukkaja 2020.04.23. 10:10:56

@Benikuty:
Ezt természetesen nem tartom sznobságnak (ha-ha!), a sós karamella számomra egy közismert édesség - lásd az amerikai salt water taffy-t. És igazad van, mert anyukám sem tett cukrot az édes túrógombócba, csak az öntetbe. Igaz, kaprot sem. Ezt továbbra is egy érdekes kombinációnak tartom.

Benikuty 2020.04.23. 10:26:06

@Attilajukkaja: A kapor egyebek mellett egyik kedvenc zöldfűszerem, egyetlen kitétellel: minimális legyen a hőkezelése. Ez nem valósul megy egyik túrós ételben sem, és a kezdetben friss zöld íz átmegy valami lankasztó punnyadt fáradtságba. Soha nem is használom ezekben.

Attilajukkaja 2020.04.23. 11:10:47

@Benikuty:
Én nem éreztem ezt a "lankasztó punnyadt fáradt" ízt, de az kétségtelen, hogy minden zöldfűszer veszít az intenzitásából, miután hőkezelik. Én a kapor szárát is felhasználtam, mert szerintem abban több íz van, mint a levelekben. És nem csak a kapornak. A gombócokat különben gőzöltem, nem főztem, ami szintén segít megtartani az ízeket, nem szöknek ki a főzővízbe.

Benikuty 2020.04.23. 12:56:56

@Attilajukkaja: "És nem csak a kapornak" Ilyen a petrezselyem is, többek közt. A gombócot pedig legközelebb megpróbálom gőzölve, a zöldségekhez hasonlóan nyilván működik.
"megtartani az ízeket, nem szöknek ki a főzővízbe. " Nagyon igaz, erről az a butaság jut eszembe, mikor valaki a paradicsomos húsgombócot vízben főzi, miközben megtehette volna a paradicsomlében is.

Attilajukkaja 2020.04.23. 13:18:24

@Benikuty:
Igen, a petrezselyem is, a bazsalikomról vagy a koriander zöldjéről nem is beszélve.
A húsgombóc szerintem nem csak ízesebb lesz, ha paradicsomlében főzik, de szerintem gyorsabban meg is puhul a paradicsom savaitól.
A túrógombócot azért is érdemesebb gőzölni, mert így biztosan nem fő szét, főleg, ha kevés búzadarával készíti az ember. ;o)

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.23. 21:54:27

@Attilajukkaja: @Benikuty: ezért teszem mindig "kétlépcsősen" a zöldfűszereket az ételbe: felét mindig meghagyom a szinte utolsó előtti pillanatokra és akkor adom hozzá. :)

Ma paradicsomos nyírségi gombóclevest csináltam, sooook-sok fodros petrezselyemmel megszórva (a már elkészült, kitálalt leves tetejét) és isteni volt. Utána mogyorókrémes gombóc (ezt én csak megfőztem, de nem én készítettem, viszont nem tudtam neki ellenállni) és nudli epres-citromos tejföllel. Túl sok kalóriát ezeken kívül nem nagyon kellett ma már bevinnem...

Benikuty 2020.04.23. 23:15:13

@Attilajukkaja: Kihalászom a jégről azt a szép szürkeharcsa filét paprikásnak, aztán a túrógombócot gőzölni fogom hozzá.

Benikuty 2020.04.23. 23:17:46

@Anicamárnemtrollkodik: Próbáld ki a halászlé főzésénél ezt a kétlépcsős módszert a fűszerpaprikával. Hidd el, megéri!

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.24. 08:04:23

@Benikuty: a halászléfőzés anyukám reszortja :) A lecsót meg apukám főzi a világon a legízletesebbre :)

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.24. 08:12:54

@Benikuty: próbálkozom :)
Csak tartanánk már ott, hogy megint mehetünk hozzájuk! Szombaton túráztunk, hegyet másztunk a gyerekkel és a csodás nap ellenére bennem volt a szomorúság, hogy tőlünk 30 km-re ott vannak a szüleim és mi maximum csak elnézhetünk a hegy tetejéről feléjük.

Attilajukkaja 2020.04.24. 08:37:00

@Anicamárnemtrollkodik:
"Túl sok kalóriát ezeken kívül nem nagyon kellett ma már bevinnem..."
Ez igen! Te egy igazi GOMBÓC Anica vagy!
A húsgombócos receptedet legközelebb kipróbálom hallal. Gyakran működik a helyettesítés, de persze nem mindig. Egy próbát megér. :o)

@Benikuty:
"szép szürkeharcsa filét paprikásnak, aztán a túrógombócot gőzölni fogom hozzá"
Majd írd meg, hogy nektek bejött-e a párosítás. Végül is, a hortobágyi halas palacsinta sem áll messze a paprikástól.

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.27. 17:53:16

@Attilajukkaja: 2 éve még külsőre is úgy volt :D
Aztán jött a kalóriaszámlálás, életmódváltás és - 20 kiló, szépen, lassan, és a gombócból kis nudli lettem :D
süti beállítások módosítása