recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Máglyarakás

Mitzi von Küche

2020. április 29. - Mitzi von Küche

Igazi hagyományos magyar étel, takarékos, maradékok felhasználására alkalmas. Hogy miért is nem készítettem még eddig, nem tudom. Most viszont adott volt néhány szelet szikkadt kalács és a mai időkben nem dobunk ki semmit - akkor viszont hasznosítsuk a legjobban. Alma mindig van itthon, pár tojás is akad, meg egy kis tej is - hamar össze lehet dobni ezt a finom desszertet.

mag6.jpg

 Két ujjnyi vastagra szeleteltem a maradék kalácsot, egy jénai tálba fektetve leöntöttem két tojássárga, fél liter tej, egy kanál kristálycukor, egy kis vaniliakivonat keverékével. 

mag1.jpg

Két nagy megtisztított almát megreszeltem, egy kis őrölt fahéjjal meg némi citromlével ízesítve ráöntöttem a kalácsra. Ez lesz a rőzse a máglyán. /Vajon innen kaphatta a nevét ez a finomság?/ mag2.jpg

 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve jó félóráig pároltam /ugyanis az alma nyersen került bele, meg kell puhulnia/. Félóra múlva kivettem a sütőből és finom házi savanykás sárgabaracklekvárommal megkentem.

mag3.jpg

 Rákerült az időközben némi cukorral  /vagy inkább jó sok cukorral/ felvert tojáshab is /most négy tojásfehérjét tudtam felhasználni/.

mag4.jpg

 És vissza a sütőbe, alacsonyabb hőfokra,150 fokra, kb.15 percig, többszöri ránézéssel, meg ne égjen a hab.

mag5.jpg

 Talán langyosan a legfinomabb. Mindig csodálkozom, hogy egyszerű alapanyagok hogyan tudnak átlényegülni a sütés során egy csodává.

mag6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2315623966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kumari aki Nilüfer 2020.04.29. 10:25:54

Kell nekem itt kolbászolni..igaz, kalács nincs, az almáért vérzik a szívem( az egyetlen gyümölcs, amit korlátlanul bírok enni frissen nyersen), de kéne:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.04.29. 12:35:10

@Kumari aki Nilüfer: Legutóbb is direkt amiatt vettem /rendeltem/ kalácsot és hagytam szépen megszikkadni, hogy tökéletes legyen a máglyarakáshoz :)

Anicamárnemtrollkodik 2020.04.29. 20:58:36

@Mitzi von Küche: én is így fogok tenni a hétvégén :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.03. 12:20:07

Boldog Anyák Napját minden aktív és leendő hölgynek!

wund 2021.03.25. 16:41:26

meg csináljuk! el készítjük. fel faljuk!punktum

wund 2021.03.27. 15:23:52

A hab nem úgy sikerült de csodás lett még anyukámnak is ízlett!!
Köszönöm a receptet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.03.28. 09:41:23

@wund: Nagyon örülök! A hab nekem is többedjére lett ilyen szép magas, amióta jó sok cukrot adok a tojásfehérjéhez .
süti beállítások módosítása