recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Fésűkagyló gratin

Mitzi von Küche

2020. május 13. - Mitzi von Küche

 Néha szükség van valami extrára, ha születésnapost köszöntünk és főleg, hogy most csak ketten ülhetünk az ünnepi asztalnál a nagy család helyett. Itt igazi finomságra van szükség... A Szentjakab-kagyló vagy fésűkagyló ilyen különlegesség - már többször is szerepelt a Lepcsánkparty blogon. Általában mélyhűtve kapható pár helyen és csak ritkán a csodás kagylóhéjban, ami igazán attraktívvá teszi a tálalását.

A két kagyló tisztítva volt a héjában, de azért kivettem és megmostam őket, a kagylóhéjat is átmostam. A rózsaszínű ikrát benne hagytam, így is pár falat az egész - de hát előétel lesz belőle.

grat_fesu1.jpg

 Gratinírozni fogom, azaz morzsával fedve megsütni. A morzsa a következőkből áll: zsemlemorzsa, két gerezd fokhagyma préselve, petrezselyemzöld /most csak szárított volt, a friss még jobb/, reszelt citromhéj, frissen reszelt pecorino sardo /szardíniai barátok ajándéka/, bors, só. Összevegyítettem a hozzávalókat és olivaolajjal kenhető sűrűségű masszává kevertem.

grat_fesu2.jpg

 A kagylőhéjakba pici olivaolajat löttyintettem, a kagylókat sóztam, borsoztam, pici citromlével meghintettem és rájuk halmoztam a morzsás keveréket. Alufóliából gyűrűt hajtogattam, arra tettem a kagylókat, hogy ne billegjenek. Végül a tetejére még egy kis olivaolajat spricceltem.

grat_fesu3.jpg

 Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöttem.

grat_fesu4.jpg

 Amikor már szép színt kapott a morzsa, el is készült a fésűkagyló gratin.

grat_fesu5.jpg

 Mivel ünnepi alkalom volt, ezért egy szép Sarreguiménes tányérban tálaltam.

grat_fesu6.jpg

 Ezt az ételt először még régen, a szlovén Portorozsi yachtklub éttermében kóstoltuk, amiről nem is tudtuk, milyen elit hely, ugyanis mi a szárazföldről mentünk be az étterembe, nem a yachtkikötő felől... Capesante gratinata névre hallgatott - jól megjegyeztem - és most, jónéhány év után végre el is készítettem itthon.

grat_fesu7.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr5915595676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bkkzol 2020.05.14. 17:28:12

Huuu... nagyon jól néz ki, tetszik ez a morzsás sütés. eddig mindig csak vajjal sütve ettem.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.05.14. 20:05:35

@Bkkzol: Köszi! És tulajdonképpen pofonegyszerű...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.17. 21:33:28

@Mitzi von Küche: Én még csak nagy kiszerelésben készítettem, mivel a Trader's Joe-ban 24 kagyló van frissen egy tálcán. Viszont a prézliset én sem próbáltam! Ha végre újra ki lehet utazni az USA-ba (én mehetnék,ha volna repülő), akko esküszöm, kipróbálom!
Köszönöm az ötletet!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.05.18. 09:50:48

@Andrass9: Ó, de remek lehet annyi friss fésűkagyló és biztosan nem olyan szemtelenül drága, mint itthon.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.05.29. 20:56:39

@Mitzi von Küche: Szerintem nem volt drága: kb 20 USD volt a 24 korong. Mondhatom, hogy imádtam???

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.05.30. 09:56:19

@Andrass9: Jók az árak az USA-ban. Emlékszem, Floridában mennyi homárt ettem... és hozzá Daiquiri frozen strawberry-t...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.06.02. 00:53:18

@Mitzi von Küche: A homár majdhogynem mindennapi eledel a keleti parton északon. Nem véletlen, hogy a rabok fellázadtak, mert homárt kellett enniük, mint a legolcsóbb ételt ...
Én inkább a Margarita on the rocks with salt pártján vagyok :))))

kobold63 2020.06.08. 12:41:24

Követlek gyakran, de még nem kommentáltam.
Mifelénk (Vancouver, BC) lehet majdnem minden tengeriherkentyűt frisset kapni. Hasonló módon készitjük a musset-t, vagy fekete kagylót. Sokkal több munka, mert kicsik a kagylók. Olasz barát receptje.
Most van a nyugati part egyetlen prawn fajtájának a szezonja, a híres "spot prawn". Élve kerűl eladásra, még itthon is ugrálnak a zacskóban. Elképesztően finom.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.06.09. 09:45:57

@kobold63: Kedves távoli barátunk! Örömmel olvastam a kommentedet, főleg mert magam is nagy rajongója vagyok a tengeri finomságoknak /tenger híján itthon persze kompikáltabb a dolog.../. Pont a napokban lesz a Lepcsánkparty blog hetedik születésnapja - érdemes a régebbi cikkeket is felkeresni.
süti beállítások módosítása