A Lepcsánkparty gasztroblog hetedik születésnapját ünnepeljük ezzel a könnyed nyári ricotta-tortával. Bár az időjárás egyáltalán nem nyárias, az állandó esők és a 98%-os páratartalom miatt inkább a monszun-évszakra hasonlít, de ezzel a csodás desszerttel hamar felvidulunk.
Milyen is ez a torta? Üdítő hatású, könnyű, nem zsíros, halas ételek után pedig kimondottan jólesik. És ha még elárulom, hogy pofonegyszerű az elkészítése is, biztosan sokak tetszését elnyeri majd.
Három tojásfehérjét felhabosítok kézi habverőgéppel egy csipet sóval, a három tojássárgáját 10 dkg cukorral felverem, egy kis vaníliapasztát és egy nagy citrom kifacsart levét adok hozzá. Ezután következik 30 dkg ricotta /egy doboz általában 250 grammos/. Alacsony fordulatszámon jól összekeverem, majd 2 evőkanál olaj és 5 dkg liszt is kerül a tojássárgájás keverékbe. Végül a felvert tojásfehérje következik, amit óvatos mozdulatokkal kell elkeverni. A keveréket egy kivajazott, kilisztezett piteformába simítottam.
Az időközben 170 fokra /légkeveréssel/ előmelegített sütőbe tettem a tortát kb. 40 percig. Gyönyörűn feljött, le is fotóztam a sütőben, mert később lejjebb megy a teteje, mint általában a felfújtaknak.
Porcukorral meghintve tálaltam.
Mellé kék áfonyalekvárt kínáltam.
Egyszerűen isteni...
Hozzávalók:
3 nagy tojás, 30 dkg ricotta, 10 dkg kristálycukor, 5 dkg liszt, 1 nagy citrom kicsavart leve, csipet só, egy löttyintésnyi vaníliapaszta /vagy 1 csomag vaníliás cukor/, 2 evőkanál étolaj. A forma kikenéséhez vaj és liszt, a tálaláshoz porcukor.