Tényleg, milyen régen ettem! - mondták többen is, amikor megemlítettem, hogy töltött paprikát készítek. Valahogy elfeledkeztünk erről a klasszikus ételről a sok divatos nemzetközi finomság között, amelyek körülvesznek. Ez a töltött paprika most kápia paprikával készült, azért, mert ez édes, nem bántja a gyomrot, meg azért is, mert nagyon szép nagy kápiákat kaptam.

Itt láthatók a hozzávalók: 40-40 dkg darált sertés- és marhahús, 1 fej édes hagyma, két gerezd fokhagyma, 1 tojás, passzírozott és egész paradicsom, továbbá a rizs.

A darált húsokat összekevertem a rizzsel /negyed kiló húshoz kb.1 evőkanál rizset adtam/, a tojással és fűszereztem sóval, borssal, préselt fokhagymával.

Felkockázott szalonnát olvasztottam és liszttel világos rántást készítettem. Erre került a passzírozott paradicsom, jól elkevertem és vízzel hígítottam. Belekerült a negyedekbe vágott paradicsom is, majd beletettem egy félbevágott hagymát, két gerezd fokhagymát és fűszereztem sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és csipet kakukkfűvel. Egy kis cukor hozzáadásával beállítottam az édességét. Pár percig összeforraltam a szószt - a szósz a lelke a töltött paprikának.

Közben betöltöttem a szép nagy kápia paprikákat és a vizes kézzel formázott húsgombócokkal együtt a szószba eresztettem.

Lefedve, alacsony hőfokon gyöngyöztettem kb. háromnegyed óra hosszat. Néha óvatosan megrázogattam, de nem kevertem. Kell ennyi idő, hogy a paprika íze átjárja a mártást.

Természetesen kockára vágott krumplit főztem hozzá - nekem ez az ízkombináció a tökéletes. Finom nyári ebéd volt.
