recept-sztorik

Lepcsánkparty

Régi ízek: Töltött paprika

Mitzi von Küche

2020. szeptember 02. - Mitzi von Küche

 Tényleg, milyen régen ettem! - mondták többen is, amikor megemlítettem, hogy töltött paprikát készítek. Valahogy elfeledkeztünk erről a klasszikus ételről a sok divatos nemzetközi finomság között, amelyek körülvesznek. Ez a töltött paprika most kápia paprikával készült, azért, mert ez édes, nem bántja a gyomrot, meg azért is, mert nagyon szép nagy kápiákat kaptam.

tolt_papr7.jpg
 Itt láthatók a hozzávalók: 40-40 dkg darált sertés- és marhahús, 1 fej édes hagyma, két gerezd fokhagyma, 1 tojás, passzírozott és egész paradicsom, továbbá a rizs.

tolt_papr1.jpg

 A darált húsokat összekevertem a rizzsel /negyed kiló húshoz kb.1 evőkanál rizset adtam/, a tojással és fűszereztem sóval, borssal, préselt fokhagymával.

tolt_papr2.jpg

 Felkockázott szalonnát olvasztottam és liszttel világos rántást készítettem. Erre került a passzírozott paradicsom, jól elkevertem és vízzel hígítottam. Belekerült a negyedekbe vágott paradicsom is, majd beletettem egy félbevágott hagymát, két gerezd fokhagymát és fűszereztem sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal és csipet kakukkfűvel. Egy kis cukor hozzáadásával beállítottam az édességét. Pár percig összeforraltam a szószt - a szósz a lelke a töltött paprikának. 

tolrt_papr4.jpg

 Közben betöltöttem a szép nagy kápia paprikákat és a vizes kézzel formázott húsgombócokkal együtt a szószba eresztettem.

tolt_papr5.jpg

Lefedve, alacsony hőfokon gyöngyöztettem kb. háromnegyed óra hosszat. Néha óvatosan megrázogattam, de nem kevertem. Kell ennyi idő, hogy a paprika íze átjárja a mártást.

tolt_papr6.jpg

Természetesen kockára vágott krumplit főztem hozzá - nekem ez az ízkombináció a tökéletes. Finom nyári ebéd volt.

tolt_papr8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr2016169992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2020.09.02. 17:05:16

Soha nem tudtam megenni a paprikásat. Ugyanez simán gombóccal az egyik kedvenc.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.09.02. 17:26:33

@eßemfaßom meg áll: Bevallom, én sem, a paprika ízével lesz viszont tökéletes.

Tangó Suszter 2020.09.02. 17:30:28

Vagy 40 éve elküldött Anyàm a piacra, és többek közt vittem TV paprikat is mert azt akart főzni. Visszaküldött, hogy feleakkora duci, tömzsi kicsiket hozzak, mert kétTVbe belemegy az össz töltelék. Ja és fele bogyiszlói legyen, ne cecei. Paradicsom lében főzte, a rántást azzal engedte fel és kockára vágott főtt krumpli melléklettel tálalta. Mély tányérban. Én két evőkanál cukrot kevertem el a tánýérban, utána szedtem krumplit, paprikát, erőst és gyengét.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.09.02. 18:34:04

@Tangó Suszter: Hát, igaz, ami igaz... De a családom kedvéért - néha - megfőzöm.
Igazából olcsó üzemű vagyok: a paradicsomot, paprikát, nyers uborkát nem szeretem.

Tangó Suszter 2020.09.03. 06:04:41

@Tangó Suszter: Innen lemaradt egy könnyet ejtő szmájli.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.09.04. 20:41:24

Egyik kedvencem! Majdnem így főzöm én is ...

Tangó Suszter 2020.09.07. 16:05:59

@Tangó Suszter: A töltött karalábéra is vonatkozik a kis méret legfeljebb egy nagyobb, a főzelék részhez. Ha friss a levele, az is tölthetö.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.09.07. 20:30:05

@Tangó Suszter: De rég ettem töltött karalábét, gyerekkoromban utoljára, pedig finom volt. Talán meg kéne próbálni megint, ha zsenge kis karalábét kapnék.