recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Zöldséges pulykamell zacskóban

Mitzi von Küche

2020. október 14. - Mitzi von Küche

 A sütőzacskó a mindig rohanó háziasszony egyik jó barátja. Segítségével remek "mindent bele" típusú ételeket kreálhatunk, a zacskóban való párolás során a hozzávalók tökéletesen megpuhulnak, összeérnek és még a mosogatást is megspórolhatjuk.

pulyzacs2.jpg

 A Lepcsánkparty blogban még sosem írtam pulykamelles receptet, pedig  ez a sovány hús a diétázók, fogyókúrázók egyik kedvence. Mondhatjátok, hogy íze nem sok van, de különböző módokon ezen is lehet segíteni. Például pácolással, vagy mint most én is tettem, fokhagymás tűzdeléssel. Két, egyenként 70 dekás pulykamell-darabot megtűzdeltem vékonyra vágott fokhagymagerezdekkel.

pulyzacs1.jpg

 Egy nagyméretű sütőzacskóba tettem a húsokat, sózva, borsozva. Melléraktam 1 nagy fej hagymát kettévágva, 3 szál sárgarépát és két szál petrezselyemgyökeret nagyobb darabokra vágva, negyed karalábét, /zellerem épp nem volt/,  5 darab nagyobb krumplit hámozva, felkockázva, egy ág petrezselyemzöldet, még néhány gerezd fokhagymát és fél paradicsomot. Két bögre vizet is beleöntöttem a zacskóba, hogy a sok benne lévő dolog jól össze tudjon párolódni. Fontos, hogy hústűvel jó sok helyen kilyuggassuk a zacskó tetejét. A sütő középső rácsára kerüljön a tepsi a sütőzacskóval, hogy nem érjen hozzá a felső fűtőszálakhoz.

pulyzacs2.jpg

 180 fokon 1 óra 20 percig párolódott a hús a zöldségekkel. A zacskó felnyitásakor ez a kép fogadott.

pulyzacs3.jpg

 Ilyenkor két további eset lehetséges: 1/ A zacskót felhasítva kicsit rápirítani a húsra /pulyka esetében ez a kiszáradás veszélye miatt nem ajánlott/, 2/ A zacskóban felgyűlt ízletes levet beforralva mártás készíthető. Én viszont a legegyszerűbb módon a jénai tálba átrakott zöldségekre és krumplira öntöttem a levet, a húst pedig felvágtam.

pulyzacs4.jpg

 Finom, puha lett minden. Mivel semmi hozzáadott zsír nem volt a zacskóban, a diéta szabályainak is megfelel, de talán segít a felgyűlt kilók elleni hadakozásban is.

pulyzacs6.jpg

 

pulyzacs5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr3016216078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vén motoros 2020.10.14. 18:22:54

Én minden elképzelhető módon elkészített mindenféle zöldséget szeretek (párolva, sütve, levesnek, főzeléknek, nyersen, salátának, savanyítva), ez is nagyon guszta. A pulykával van bajom. Az, hogy van egy olyan "ennivaló" állat, amely nemcsak teljesen ízetlen, de fűrészpor szárazságú, és az emberek mégis ezt eszik, és az életük egy számottevő része azzal telik el, hogy mindenféle válogatott konyhatechnológiai eszköz bevetésével valahogy szaftosabbá és ehetőbbé tegyék, ami alapjában ehetetlen, azt nem nagyon értem. Engem a pulyka azzal lepett meg leginkább, hogy a pulykaszárnyat HÚSLEVESBE belefőzve, majd abból kiemelve: porszáraz és ízetlen...
Na, minegy. Ott a kacsa pl. amelynek helyből, fűszerezés nélkül is van íze, azonkívül, ha nem hízott, hanem pecsenyekacsa, legalább annyira diétás, mint a pulyka.
Amúgy jó étvágyat a sütőzacskós pulykához, tied a pulykamell, én megeszem a szaftos zöldségeket. ..

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.10.14. 18:56:38

@Vén motoros: Mint írtam is, ez az első pulykamelles posztom. Egyszer ki kell próbálni és ez a technológia tudott ízeket varázsolni bele.

Vén motoros 2020.10.14. 19:10:29

@Mitzi von Küche: jaj, nem neked szólt, inkább az Amerikaiaknak... Ne haragudj! Meg csak úgy általában. Minden híres külföldi és magyar TV-szakács egyszer nekifog a pulyka sütésének. Az egyik sós vízben áztatja 24 órát, a másik fél kiló vajat nyomkod a bőre alá, a harmadik úgy bevonja bacon szeletekkel, mintha egy befáslizott múmia lenne, mindenki a legváltozatosabb módon tömködi ki a belső részét: van, aki narancsokkal, van, aki zöldfűszerekkel meg bármivel, ami eszébe jut. Az egész küzdelem azért folyik, hogy egy alapjában véve ehetetlen szárnyasjószágot valahogy emberi fogyasztásra alkalmassá varázsoljon. Jó, az Amerikaikat még megértem, hálaadásra összejön a család, 20-30 ember, na, nekik kell egy óriás pulyka, hogy jóllakjanak, hiszen mégse süthetnek ki sorozatban egy pulyka helyett 8 kacsát vagy 4 libát... De hogy idehaza?!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.10.14. 20:00:44

@Vén motoros: A karácsonyi pulyka témájához: nálunk ez régi hagyomány, de házi pulykából sütjük /nem saját, baráti/. A Jamie-féle eljárás a fűszervajjal nagyon jól bevált.
Lehet, egyszer posztolom is, de post festam nincs értelme feltenni a blogra, egy évet meg nem szeretném váratni...

kobold63 2020.10.17. 16:44:20

@Vén motoros:
Szerintem van a pulykának valami jellegzetes íze, ki nem állhatom, még levesben sem. Ennek ellenére évente egyszer a család kívánságára megcsinálom. Megemlítendő, hogy a sok minden egyéb , ami hozzá tartozik az ünnepi pulykához, majdnem élvezhetőbb . A töltelék, pl. ami nálam szalonnás-gombás-zöldfűszeres, a bőre alá töltve, de rengeteg változata van, főleg kenyér alapú , sok zöldség esetleg gyümölcs hozzáadásával, nem is a pulykába töltve, külön sütve. A fokhagymás-vajas-tejszínes krumplipüre, sült batáta, vajon párolt zöldborsó, zöldbab, spárga, elengedethetlen a kelbimbó ( fokhagymás-chilis ), na és a gravy! Persze az áfonya szósz és pumkin pie is ott van mindig.

kobold63 2020.10.17. 16:46:52

@kobold63: nálunk még a piros káposzta és uborka saláta is.

kobold63 2020.10.18. 10:32:43

@Mitzi von Küche: Igy igaz! Errefelé most ünnepeltük, egy hete.
süti beállítások módosítása