Régi magyar hagyomány, be is tartjuk minden évben. Apró szemű ételek, lencse, bab, mák, stb. jelképezi kívánságunkat, hogy az új esztendőben ne lássunk hiányt semmiben.
Főzés előtti éjjelre beáztattam 25 dkg megmosott, átválogatott lencsét. Másnap leöntöttem az áztatóvizet, ismét átöblítettem. Egy fazékba tettem, melléraktam egy nagy hagymát kettévágva, két nagyobb gerezd fokhagymát, két babérlevelet, 10 szem feketeborsot., valamint ízesítésül egy arasznyi szárazkolbászt. Felöntöttem vízzel, hogy éppen ellepje és megsóztam, kapott ízesítőül egy bio leveskockát is.
Csendesen főni hagytam, időnként megkevergetve körülbelül 20 percig. Miután a lencsét kellően puhának éreztem, következett egy könnyű tejfölös lisztes habarás, majd az ízhatás megkoronázása végett egy kis őrölt füstölt paprikával szórtam meg a levest. Ezt Spanyolországból szoktam hozni /boldogabb időkben - úgyhogy már fogytán van/, mert kellemes, enyhén füstös ízt ad az ételeknek anélkül, hogy a füstölt húsfélék diétás hátrányaival szembesülnénk.
Boldog új évet kívánunk a nyolc éves Lepcsánkparty olvasóinak!