Névnapok márpedig vannak, a mostani nehéz időkben is, igen-igen szűk körben megtartva. Ilyen alkalomra készült ez a szarvasfilé is.
Két és fél napig pácoltam, időnként megforgatva a két szarvasbélszínt olajos pácban, amelyet borssal, tört borókabogyóval, kevés mustárral, rozmaringgal ízesítettem. A készítés napján jókor kivettem a hűtőből a filéket, hogy szobahőre melegedjenek, meg is törölgettem őket.
Egy előmelegített grillserpenyőben körbepirítottam a húsok minden oldalát.
Mivel az egyik szarvasfilé jóval karcsúbb volt, úgy gondoltam, elég lesz csak a serpenyőben elkészíteni. Ez cirka 2-3 percet vett még igénybe.
A vaskosabb filé fejét levágtam, az is a serpenyőbe került, a többi részét pedig a 200 fokra előmelegített sütőbe tettem még kb. 5 - 6 percre. /Persze, a maghőmérőmet nem találtam, így nyomással kellett megállapítanom, mikor jó a hús - de sikerült./
Íme, elkészültek a szarvasfilék. Kis pihentetés következett.
Így festett a vastagabb filé felvágva.
Közben a krumplikroketteket is megsütöttem a sütőben és előkerestem a spájzból saját készítésű kékáfonya-öntetemet. Ez tulajdonképpen lekvárnak indult, de elég híg lett, öntetnek viszont nagyon bevált.
Minden olyanra sikerült, ahogy elterveztem. A szarvasfilékből persze maradt, de hidegen, vacsorára is nagyon finom volt. Remélem, legközelebb többen ülhetjük majd körül az ebédlőasztalt.