Az óriási olasz tésztaválasztékból származó bavette a linguinére hasonlít, lapos - vékony, az egészséges durumlisztből készülő tésztaféle. A királyrák és az avokádó önmagában is remek dolog, a bavette-vel, plusz az ízesítésre használt dolgokkal, mint például a fenyőmag és a frissen reszelt pecorino, igazán elsőrangú ételt tudunk létrehozni néhány perc alatt.
Először a fagyasztott, tisztított, nagyobb méretű nyers királyrákokat /frisset nálunk elég nehéz szerezni, de ez is megteszi/ besózom, rápréselek két gerezd fokhagymát, egy csipetnyi provanszi fűszerkeverékkel, chilipehellyel fűszerezem és meghintem friss citromlével, így áll egy óra hosszáig. Közben a fenyőmagot serpenyőben megpirítom.
Az avokádóval most könnyű dolgom van, mert kaptam tisztított, kockázott, fagyasztott formában. Az aprítógépbe tettem, hozzá egy löttyintés extra virgin olivaolaj, kevés só, két tekerésnyi chilipehely, citromlé, valamint a pirított fenyőmag és összepürésítettem.
A bavettet felteszem főzni lobogó sózott vízbe, kb.10 percre. Ennyi idő alatt bőven meg lehet sütni a bepácolt rákokat vaj és olivaolaj keverékében: 1-1 oldalnak mindössze két-három perc elegendő.
A végére már csak az összekeverés marad, előbb az avokádókrémet keverem a frissen főtt tésztába,
majd óvatosan a rákokat. Meghintem még citromlével és szokásom szerint fűszerezés gyanánt egy kevéske pecorinot is reszelek rá - az olaszok persze tiltakoznának ez ellen - mert így szeretjük.
Végül még megszórom egy kis pirított fenyőmaggal a tészta tetejét. Még egy kis citromlé rá és már ehetjük is.
Igazi mediterrán étel, csupa öröm és csupa egészség.