Egész nyáron megúsztam a süteménykészítést, de most már nem lehet tovább halogatni: kiéhezett a család egy jó házi sütire. Akkor itt az ideje használni az őszi kedvenceket, a szilvát és a diót. Mindenképpen könnyen elkészíthető desszertet szerettem volna készíteni, ami azért mutatós és nem utolsósorban finom is. Jelentem: mindhárom feltételnek sikerült eleget tenni. Nem csúnya látvány, ugye?
Az ötletet a piacon vett gyönyörű szilva adta. Megmostam és kimagoztam.
Összekészítettem a hozzávalókat: 30 dkg finomliszt, fél csomag sütőporral keverve, 3 nagyobb tojás, 25 dkg cukor, 3 evőkanál darált dió és 25 dkg olvasztott vaj.
Először a tojásokat felvertem géppel, hozzáadagolva a cukrot meg egy csipet sót.
Utána az olvasztott vajat adtam a keverékhez, majd a liszt és a dió következett. A végén már kanállal kevertem a sűrű masszát. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a fél szilvaszemekkel, domború oldalukkal lefelé. Végül fahéjjal kevert vaniliás cukorral hintettem meg a tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben /légkeveréssel/ 30 percig sütöttem. Amikor szép színe lett és a tűpróba is negatív lett, elkészült a süti. Rácson hagytam kihűlni, csak azután szeleteltem. A gazdag tészta és a savanykás szilva kontrasztja üdítő ízeket hozott létre.
Pár darab maradt még másnapra, nagyon ízlett akkor is, mert a vaj miatt nem száradt ki. A vaj extra finom ízt ad a tésztának - nem érdemes margarinra vagy olajra cserélni! Annyira jó a tészta receptje, hogy más gyümölccsel is ki fogom próbálni.
Szilvás-diós süti hozzzávalói:
1/2 kg szilva, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 25 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál darált dió, egy csipet só, fahéj, vaniliás cukor.