recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Malackaraj

Mitzi von Küche

2021. szeptember 15. - Mitzi von Küche

A malackarajról először is a régi, közkedvelt gasztroblog jut az eszembe, legendás vitáival és kommentelőivel - néhányukkal még ma is lehet itt-ott találkozni. Valamikor én is ott kaptam ihletet a gasztrobloggerkedéshez...

De ez a mostani malackaraj egy kézzelfogható, valós dolog. Annyira jól sikerült  - immár másodszor készítve, hogy rögtön szeretném megosztani kedves olvasóinkkal az elkészítés módját.

c4c61933-7b40-4e5e-844c-b408da8650d3.jpeg

 A zsenge egész malackarajt /kb. 80-100 dkg/ borssal, fokhagymával és olajjal bedörzsölve, fóliába csomagolva pihentetem egy éjen át a hűtőben. Ne süldőkarajt válasszunk, ha lehet, mert a kisebb, vékonyabb sokkal finomabb.

56728580-de70-49f4-a112-8eb88c32b7ef.jpeg

 Sütés előtt  egy jó órával kiveszem, hogy ne túl hidegen kerüljön a sütőbe. Ekkor sózom is, kap még néhány extra gerezd fokhagymát és egy szép ág friss rozmaringot. Az egész karaj egy sütőzacskóba kerül, amit lezárok és kilyukasztgatok, ahogy kell.

c0992ce9-4d83-40d0-bff4-a512596de7eb.jpeg

 A 180 fokra /légkeveréssel/ előmelegített sütőbe teszem a zacskót.

843c6bf1-4901-4128-aba9-e079e9fbb3e0.jpeg

Egy óra elég neki a megpuhuláshoz, ekkor a zacskó tetejét felnyitom és a bőrös részt szabaddá téve, saját szaftjával átkenve visszatolom a sütőbe, amit átkapcsolok a grillfunkció kettes fokozatára. Kb. 5-6 perc elég neki, nem szeretném megégetni.

6eca800f-9e85-4f5a-9590-0411876a6d9a.jpeg

 A körítésről se feledkezzünk meg: vékonyra szeletelt hámozott krumplit besózok, egy kis olajjal összeforgatom, ez is kap egy kis rozmaringot és borsot is és egy időben sülhet a malackarajjal, de az alsó rácson. Először lefedem, a sütés vége felé leveszem a fóliát, hogy egy kis színt kapjon a krumpli.

352b9917-12b4-4410-b1ba-7c0673d5cf03.jpeg

Isteni finom, puha, zamatos a malackaraj, a bőre ropogós. Nagyon jól passzol hozzá a tepsis krumpli meg egy kis céklasaláta is. Téli időszakban majd savanyú káposzta fog mellé kerülni, mert ezentúl vadászni fogom a henteseknél ezt a kisebb, de nagyon ízes csontos malackarajt.

7782999a-de5d-4a73-8a84-2bfb88e0ea6a.jpeg

Rókagombás őzpörkölt

Gomba és hús mindig jól passzol egymáshoz, hát még, ha a gomba rókagomba, a hús pedig prémium őzhús. A finom ízhatás borítékolható is.
  

0073996a-cd0b-4f86-bc04-1a0f0e131f8f.jpeg

 Íme, a fő hozzávalók: 25 dkg rókagomba és 60 dkg apró kockákra vágott őzcomb.

ad161f6e-2824-455a-9f63-92c82b8c2b62.jpeg

 És a többi hozzávaló, főleg az arányok érzékeltetése miatt: felkockázott vöröshagyma, két jó nagy gerezd fokhagyma, kevéske zöldpaprika és egy paradicsom.

d7a04207-40a8-4410-92ec-093a22062397.jpeg

 Mangalicaszalonna kiolvasztott zsírján dinszteltem meg a hagymát, majd a húst pirítottam, ezután rákerült a húshoz mellékelt fűszerkeverék /rozmaringot, szegfűborsot, majorannát, kakukkfüvet tartalmazott/.

d717c5fd-a19d-441e-8d0d-3c583cdbfc9e.jpeg

Ekkor adtam hozzá a sót és borsot, meg két teáskanál jó minőségű csemege pirospaprikát.

8a7c53e3-338d-48e6-aacb-058834267589.jpeg

 Ezután következett a paprika és a paradicsom.

541d9022-4255-4661-9623-df93ebe35d44.jpeg

Az elektromos kuktára rátettem a fedelet és a Stew, azaz párolás programon 40 percet ment. Utána kiengedtem a gőzt a tetőn levő gomb megnyomásával, ami abszolút biztonságos. Végül a megmosott, megtisztított, kisebb darabokra aprított rókagomba is a főzőedénybe került. 

5307c881-13bf-48ba-8ee1-3627c7ee9584.jpeg

Ismét rátettem a kuktafedelet és egy 10 perces programot állítottam be.

8d25ce5f-fa47-4929-b9b1-6a3cd6e44664.jpeg

 Ennek letelte után így nézett ki a pörkölt.

03850007-41c5-4045-bbc5-51c164cd331b.jpeg

 Közben elkészült az air fryerben a krumplkrokett - abszolút zsiradékmentesen. Áfonyazselét kínáltam a rókagombás őzpörkölt mellé.

 e8bf138d-a7ba-4459-a951-d173ed34cc1f.jpeg

 A klasszikus vad-ízhatás jól érvényesült.

f9e3437d-c219-4e3d-ae0d-b41289c88933.jpeg

 

Pontypaprikás

Mitzi von Küche

Mindenféle halat imádok, legyen az tengeri, folyami vagy akár tavi. Mivel az idei nyaram otthon telik, a helyi választékból kell válogatnom. Az irdalt pontyfilét például nagyon megfelelőnek találtam a környékbeli halgazdaság boltjából, készült már belőle halászlé, rántott ponty - most a paprikás jutott az eszembe.

28196dbe-f00e-47ca-a960-586ed56059e5.jpeg

Az egyetlen nehézség, hogy irdalt halról lévén szó, a bőrt nem lehet eltávolítani, mert szétesne, ezért azzal együtt kockáztam fel a halfiléket. Besóztam, kicsit állni hagytam.

3e4afc5d-37c2-46fa-8259-dd2e31261f6c.jpeg

 Mangalicaszalonnát kockáztam fel, a zsírján hagymát dinszteltem, erre kerültek a ponty-kockák. Egy apróra vágott paradicsom és fél zöldpaprika is gazdagította az ízeket. Só, bors, a legfinomabb pirospaprikámból egy jó teáskanál, hadd legyen szép színe.

Felengedés némi vízzel és lefedve, közepes hőfokon el is kezdtem párolni. Időközönként megrázogattam a lábast, nem kevertem, nehogy összetörjön a halhús.

e7c23831-c087-412f-afd6-fd272d23a168.jpeg

31895c63-a5d9-4929-837c-971c54015c7f.jpeg 

Kb. negyedóra alatt tökéletesen elkészült, ezt az időt a galuska készítésére fordítottam: két személy részére két tojásból pici vízzel, liszttel és sóval összekeverve kiszaggattam a forrásban lévő sós vízbe a galuskákat.

e0ac4643-c9df-45c1-8486-14561728b205.jpeg

Két-három perc főzés elegendő is neki, majd leszűrve hideg vízzel átöblítettem. Végül átforgattam egy-két kanál paprikás mártással.

c72f48fc-f5ce-495f-a82b-8f6e9e8dcca9.jpeg

Már csak a tálalás volt hátra, jóféle tejföllel. Ízletes, az irdalásnak hála gyakorlatilag szálkamentes lett a ponty és az íze bizony vetekedett eddigi kedvencem, a szürkeharcsa-paprikás ízével.

7f89032e-623c-4ec9-a836-edd774958e5f.jpeg

Borjúpörkölt okoskuktában

Mitzi von Küche

 A borjúpörkölt, galuska és kovászos uborka szentháromsága igazi magyaros étel: 

d5e450c6-bc19-4b76-871d-ab8c3451c233.jpeg

 Most az intelligens kuktám segítségét vettem igénybe az elkészítéshez. Felkockázott erdélyi szalonnát pirítottam, a zsírján a kockára vágott borjúcombot jól körbepirítottam. /Két főre készült, ezért a kis mennyiség, de a kuktának nem akadály./

c454c419-6221-4d9f-9cf9-8b64438a8243.jpeg

 Amikor megpirult a hús, kiszedtem, a visszamaradt zsiradékban egy fej apróra vágott hagymát dinszteltem, egy kávéskanál kiváló pirospaprikát is feloldottam benne, majd visszakerült a hús, amire két gerezd fokhagymát is nyomtam. Ezután következett az ízesítés sóval és borssal. Egy darabolt kisebb paradicsom is bekerült a kukta belső edényébe, az ízek gazdagítása miatt. Ezután egy pici liszttel megszórtam a hús tetejét és lezártam a kuktát a fedelével. A 30 perces Stew programot választottam és magára hagytam. Felügyelet nélkül, biztonságosan elkészül az étel, ha végez az okoskukta, csipog és leállítja magát /vagy melegítésre is álllítható/. Remek dolog ez a nyári melegek idején.

790c7641-1e8e-4f22-b532-b5f324452f03.jpeg

 Közben gyorsan összekevertem egy kis galuskatésztát két nagy tojás, pici víz, két csipet só és annyi liszt segytségével, hogy közepesen sűrű galuskatésztát kapjunk.

083e82ec-26f3-43db-9d1c-16671ee7aea7.jpeg

 Forró sós vízben pár perc alatt meg is főtt a galuska.

4933c9a7-4250-4fbc-980b-26e88b47688e.jpeg

 Elkészült a borjúpörkölt, így festett, amikor a fedőt levettem, miután a fedél magától csendesen leeresztette a gőzt - hozzá se kellett nyúlni a szelephez.

a65c8bd6-62eb-4843-bca8-db752fa9056c.jpeg

 Egész jól mutatott.

461b02ad-0099-4bfb-ae59-feffd68bc24c.jpeg

Hát még milyen finom volt a jól behűtött kovászos uborkával! 

d5e450c6-bc19-4b76-871d-ab8c3451c233.jpeg

Sertéshús-csíkok padlizsánnal, sütőben - házi gyros

Mitzi von Küche

Ötlethiányban szenvedtem. Szinte minden nap ebédet főzök és óhatatlanul ismétlődik a menü. Ideje volt már valami új íznek: ez egy görögösre hangszerelt, gyrosra emlékeztető, sütőben készült egytálétel. Nagyon finomra sikeredett, ezért teszem közkinccsé.

a69bfbd9-420a-4f62-aaa4-000f619d82e2.jpeg

 70 dekányi sertéslapockát felcsíkoztam. Szerintem a sertéshús jobb választás, mint a csirke /ha már nem tudunk bárányhoz jutni.../. A csíkokat préselt fokhagymával, gyros fűszerkeverékkel és olivaolajjal meghintve egy éjszakán át pácoltam a hűtőben, időnként megforgatva.

49308f4e-54e9-42b7-8484-c752cb38f3da.jpeg

 Egy nagyobb jénai tálba raktam a húscsíkokat, mellé darabolt újkrumpli került, meg egy karikákra vágott padlizsán, megsóztam őket. Egy kis olivaolajjal még megspricceltem a tetejét és alufóliával fedve a 170 fokos sütőbe tettem egy óra hosszára. 

65b9e799-c63e-4c1f-97e2-8525c068157c.jpeg

 Végül a fóliát levéve még grillfokozaton kapott öt percet. Ez azért fontos, mert az igazi gyros ízét így tudjuk megfelelően előidézni. Biztatóan nézett ki a sütés végén.

de48f383-fb9b-4206-b198-0b2ea0ea0f7d.jpeg

 És milyen finom lett!

ae6e603e-f5de-40e5-ba83-66d02652ac0a.jpeg

A következő alkalommal padlizsán helyett paradicsommal készítettem el a házi gyrost:

4771d5bc-6493-4bcd-9e50-9802c0c5efd4.jpeg

 Így is nagyon finom lett. Legközelebb valószínűleg kombinálni fogom a padlizsánt a paradicsommal, a krumplit kihagyva, hogy jól elférjenek a jénai tálban.

09c9c181-571d-4d06-bdfc-ec29f90a6657.jpeg

Rakott spárga és csirkemell

Mitzi von Küche

Lassan vége az idei spárgaszezonnak, ki kell használni az utolsó lehetőséget. Ez a rakott összeállítás nagyon népszerű nálunk, igazán könnyű az elkészítése: reggel összerakom, időzítővel megsüti a sütő - be sem kell menni a meleg konyhába.

Két fél csirkemellfilét felvágtam nem túl vékony szeletekre, sózva, borsozva és gyros-fűszerkeverékkel ízesítve elősütöttem egy kevés olajon.

98c58453-2aaf-4d85-942a-8d669b5e8440.jpeg

A zöldspárga végét letördeltem /ott pattan el, ahol a fásabb rész kezdődik/, az újkrumplit meghámoztam.

892cd5e2-bf57-446f-8b78-043e9d53f43a.jpeg

Egy nagy doboz kaukázusi kefírt és egy kis doboz tejfölt összekevertem, egy tojást adtam hozzá, két gerezd fokhagymát nyomtam bele és belereszeltem egy kis parmezánt is. Ezzel minden előkészület megtörtént.

Egy megfelelő méretű jénai tálba öntöttem a csirkemell sütése után maradt olajat, erre kerültek a hússzeletek.

88452288-28d6-4399-b2f8-f55b729aa1c5.jpeg

Ráborítottam a felkarikázott újkrumplit, kicsit besóztam, majd a kb. két centisra vágott zöldspárga-szárak következtek. A legfinomabb spárgafejeket igyekeztem egyenletesen szétoszlatni, hadd jusson a legfinomabb falatokból mindenkinek.

53859810-3686-4b2a-ae7a-46b080c69344.jpeg

Végül ráöntöttem a kefír-tejföl keveréket és a sütőbe raktam a tálat, alufóliával lefedve.

2c7511f3-7fb8-4095-af89-fe68f92ac692.jpeg

A sütőt időzítettem 75 perc sütésre és 180 fokra. Dél körül isteni illatok jelezték, hogy elkészült a rakott finomság.

736a7486-0191-4c3e-a92c-c1a319ffdf27.jpeg

Kevés munkával finom és laktató rakott egytálétel készült. Remek dolog, hogy az összekészítés után nyugodtan magára hagyhatjuk a sütőben a tálat, nem kell a meleg konyhában szobrozni a készülő ebéd mellett.

 

 


 

Karfiolos rakott tarja

Mitzi von Küche

 Hurrá, egy jó kis rakott egytálétel! Érdemes megnézni, mi van otthon és improvizálni - ahogy most is történt. A piacról friss karfiolt hoztam, a hentestől néhány csont nélküli sertéstarja-szeletet. Volt idehaza elég sok tejföl, meg parmezán is - lássuk akkor a részleteket.

4e100a31-5af6-43af-9a1d-18ec1f890ab2.jpeg

 A megmosott karfiolt rózsáira szedve sós vízben félpuhára főztem.

e0e54258-402d-4fab-b574-e938eb0590e6.jpeg

A tarjaszeleteket sóztam, borsoztam, mustárral pácolva álltak egy órácskát. Utána egy kevés olajon megpirítottam mindkét oldalukon.

d037e3d7-1b7e-4095-bc09-47d4a6ca2517.jpeg

 Egy nagyobb porcelántálba öntöttem a sütőzsiradékot, erre kerültek a hússzeletek.
 

6780145e-2036-42dc-b33f-582b9f747d13.jpeg

 Egy vödönyi 20%-os tejfölt egy tojással és kevés fokhagymagranulátummal összekevertem. Ráöntöttem az egyharmadát a hússzeletek tetejére, megszórtam parmezánforgácsokkal.

e454ba61-513f-4f05-bef6-2c6a1682a153.jpeg

 Most következtek a karfiolrózsák szép egyenletesen elosztva, majd pedig a maradék tejföl és további parmezánlapkák jó bőven.

4c0fe3e1-b490-4e5a-871e-7936fb729112.jpeg

Alufóliával lefedve 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütöttem kb. 50 percig. Guszta lett a sütőben a sütés végén.

f70f72b8-03af-4c8f-998e-fb9759c0da10.jpeg

A rakott ételek igazán jól a sütőtálban néznek ki, tányérra tálaláskor már más a helyzet...

8815e0c0-d075-454e-8347-3e134dc6c8dd.jpeg

 Mindenesetre az ízek igazán harmonikusan összejöttek, nagyon finom lett a tarja karfiollal rakva.

df2bb197-3b93-407d-aba0-3f846bffe406.jpeg

Tűzdelt őzgerinc

Mitzi von Küche

 Igazi ünnepi finomság az őzgerinc. Talán akkor a legfinomabb, ha a csonton hagyjuk a filéket, pácoljuk pár napig, majd tűzdelve megsütjük. A pácolás nagyon fontos ahhoz, hogy igazán finom legyen az őzsültünk.

A páchoz egy üveg minőségi száraz vörösbort felfőzünk egy hagymával, pár gerezd fokhagymával,10 szem borssal és összeroppantott szegfűborssal, két babérlevéllel. Ha kihűlt a pác, egy jénai tálba tett húsra öntjük úgy, hogy ellepje és lefedve a hűtőbe tesszük. Naponta megforgatjuk. Ez az őzgerinc három teljes napig érlelődött a pácban.

3c3275aa-0737-4078-81ca-e4448ee1b257.jpeg

A sütés napján jókor kivesszük a hűtőből az őzgerincet, hogy szobahőre melegedjen. Megtűzdeljük felváltva szalonnacsíkokkal és fokhagymagerezdekkel. A leszárított húst sóval és borssal ízesítve a 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük egy alufóliával bélelt tepsire Sütéskor nem szabad magára hagynunk a kényes húst, mert meglepően hamar elkészül. Én maghőmérővel szoktam ellenőrizni: a vastagabb részbe szúrt hőmérőnek 68-70 fokot kell mutatnia és már el is készült.

0a17fa26-bcee-4357-98c8-5acc80570d3c.jpeg

 Félóra pihentetést követően lefejtettem a csontról a filéket és elektromos késsel felszeleteltem. Temészetesen krumplikrokettet sütöttem mellé szintén a sütőben és áfonyamártást is készítettem.

4ddf1bb9-ba00-45d4-9497-b659ddc58d84.jpeg

 Az áfonyamártáshoz egy csomag mélyhűtött kék áfonyát főztem fel egy kevés cukorral. Adtam hozzá narancs- és citromhéjat is. Annyira tökéletesen passzol az áfonyamártás az őzgerinchez, mint gombhoz a kabát.

becde0f7-df15-43d2-94f8-285771e0b65d.jpeg

 Látszik, hogy milyen puhák a hússzeletek. Vadról lévén szó, nem szoktam ennél rózsaszínűbbre hagyni.

481eabec-5359-4a07-9441-9967241ce62d.jpeg

Igazi, ünnephez illő finomság az őzgerinc - krokett - áfomyamártás szentháromsága. Ha kimarad pár szelet, hidegen is mennyei.

ac5401c9-4af9-495a-9113-4b190149c1cf.jpeg

Királyrákos, avokádós bavette

Mitzi von Küche

Az óriási olasz tésztaválasztékból származó bavette a linguinére hasonlít, lapos - vékony, az egészséges durumlisztből készülő tésztaféle. A királyrák és az avokádó önmagában is remek dolog, a bavette-vel, plusz az ízesítésre használt dolgokkal, mint például a fenyőmag és a frissen reszelt pecorino, igazán elsőrangú ételt tudunk létrehozni néhány perc alatt.

4599e1d6-074d-4078-a6c3-dcd7b1edb15c.jpeg

Először a fagyasztott, tisztított, nagyobb méretű nyers királyrákokat /frisset nálunk elég nehéz szerezni, de ez is megteszi/ besózom, rápréselek két gerezd fokhagymát, egy csipetnyi provanszi fűszerkeverékkel, chilipehellyel fűszerezem és meghintem friss citromlével, így áll egy óra hosszáig. Közben a fenyőmagot serpenyőben megpirítom.

29b2232e-b910-43aa-ad17-0111bd446f87.jpeg

Az avokádóval most könnyű dolgom van, mert kaptam tisztított, kockázott, fagyasztott formában. Az aprítógépbe tettem, hozzá egy löttyintés extra virgin olivaolaj, kevés só, két tekerésnyi chilipehely, citromlé, valamint a pirított fenyőmag és összepürésítettem.

878f1996-81e8-4200-838e-9669edeca0bc.jpeg

 

7645464f-878c-431c-92fa-385192582948.jpeg

A bavettet felteszem főzni lobogó sózott vízbe, kb.10 percre. Ennyi idő alatt bőven meg lehet sütni a bepácolt rákokat vaj és olivaolaj keverékében: 1-1 oldalnak mindössze két-három perc elegendő.

de59049d-a101-4cd2-9003-2c2c1dd4fc10.jpeg

A végére már csak az összekeverés marad, előbb az avokádókrémet keverem a frissen főtt tésztába,

6e34e511-adf3-4d24-a743-c1f0b06d6500.jpeg

majd óvatosan a rákokat. Meghintem még citromlével és szokásom szerint fűszerezés gyanánt egy kevéske pecorinot is reszelek rá - az olaszok persze tiltakoznának ez ellen - mert így szeretjük.

18073cd4-107f-4f87-87a6-7ca327fef4bc.jpeg

Végül még megszórom egy kis pirított fenyőmaggal a tészta tetejét. Még egy kis citromlé rá és már ehetjük is.

4599e1d6-074d-4078-a6c3-dcd7b1edb15c.jpeg

Igazi mediterrán étel, csupa öröm és csupa egészség. 

Banános palacsintácskák

Mitzi von Küche

Állandó fejtörés hétvégén, mi legyen a desszert: legyen finom, könnyen elkészíthető, feleljen meg minden korosztály ízlésének és ne a megszokott legyen. Ezek a csinos kis banános palacsinták remekül megfelelnek a kívánalmaknak: most próbáltam ki először, de nagyon ízlett kicsiknek és nagyoknak is. 

81095326-d12c-4852-aa57-02e5ca96c61c.jpeg

 Nagyon egyszerű a receptje: 1 érett banánt villával összetörünk, hozzáadunk 1 tojást, összekeverjük 10 dkg liszttel, 1 csapott evőkanál barna cukorral, 1 teáskanál sütőporral és egy csipet sóval. Belekeverünk még 1 evőkanál olvasztott vajat /vagy étolajat/ és egy löttyintésnyi tejet is. Jól összekeverjük a masszát.

8de775b2-c7e9-4def-b768-4727ad54ecec.jpeg

 Kevés közepesen forró olajban evőkanállal porciózva pár perc alatt kellemes színűre sütjük az apró palacsintákat.

298816fc-8901-47f4-bba1-f1d7516cadd7.jpeg

 Tálaláskor egy kis vaniliás cukorral is megszórhatjuk.

c99563db-e51a-4e89-8019-e33e9624b9ba.jpeg

Kiviból és almából mixelt gyümölcspürével tálaltam. Könnyű és nagyon finom desszert, ismétlés hamarosan. Variálni lehet még mazsolával vagy csokidarabkákkal is.

eef2fbd9-25b2-407e-8d74-da3f905cbc78.jpeg

Banános palacsinta hozzávalói: 1 érett banán, 1 tojás, 10 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 csapott evőkanál barna cukor /ha nagyon édes a banán, elhagyható/, 1 evőkanál olvasztott vaj /vagy étolaj/, egy löttyintés tej, 1 csipet só. 

süti beállítások módosítása