recept-sztorik

Lepcsánkparty

Őzpörkölt

Mitzi von Küche

2020. június 03. - Mitzi von Küche

 Egy kis kétszemélyes luxus a karanténos időkből. Sok finomat főztem, hogy úgy érezzük magunkat, mintha étterembe mentünk volna. Ennek az őzpörköltnek az alapanyaga egyszerűen az egyik német üzletlánc terméke, de talán még jobb minőségű is volt, mint amit a vadásztársaságok boltjaiban lehet beszerezni.

ozp6.jpg

 Felkockázott sós szalonnát pirítottam, majd egy nagy fej hagymát dinszteltem a zsíron.

ozp1.jpg

 Erre került a kockázott őz színhús, amit kisebb adagokban pirítottam. 

ozp2.jpg

 Ezután extra minőségű pirospaprikával ízesítettem - nagy előnye volt a kényszerű otthonmaradásnak, hogy volt időm és ráértem megkeresni a legjobb fűszerpaprikát, amelyet házhoz is szállítottak. Egy kis finom friss vöröbort is löttyintettem a fazékba.

ozp3.jpg

Ja, azt még nem is említettem, hogy imádott elektromos kuktámban készült az őzpörkölt, mintegy 30 perc alatt. Nagyon ajánlom kedves elfoglalt, de főzni szerető embertársaimnak egy intelligens kukta beszerzését. Rengeteg idő spórolható meg vele, a neten rengeteg nemzetközi tapasztalat olvasható, látható. Érdemes a témát körüljárni, a tapasztalatokat egybevetni a megfelelő márka kiválasztása során. 
Az elkészült pörkölt mellé air fryer-ben /forrólevegős sütőkészülék/ mogyoróburgonyát sütöttem /amelyet valaki nemes egyszerűséggel labdacsnak titulált/.

ozp4.jpg

 A finom puha őzpörkölt mellé került még a könnyed vörösborból is.

ozp5.jpg

Göngyölt csirkemáj vajban sült galuskával

 

 Amikor a gyerek elmegy itthonról egy hétre, kirúgok a hámból: olyan ételeket főzök, amiket ő nem eszik meg: spenótot, gombát, belsőségeket. Így például májat. 

A göngyölt csirkemáj nem igényel különösebb tehetséget, csak májat és jófajta bacont vagy sonkát, amibe beletekerjük és sütőben megsütjük. Én nem fűszerezem, mert a sonka, amibe tekertem, eleve fűszeres. Titka csak egy van, de ezt mind tudjuk: nem túlsütni.

Galuskát főztem, amit vajon átfuttattam, répacsipszet pirítottam és  almát újhagymával vajon megpároltam (vajon megpároltam?? Ja, igen!), kis ráreszelt gyömbérrel, majd a visszamaradt zsiradékon sajtszószt készítettem és visszaraktam bele az almát és hagymát, majd egy rottyanásig összehevítettem. 

csirkemáj

 

csirkemáj kész

Lusta asszony rétese

Mitzi von Küche

Egy sütemény, amivel nem kell sokat dolgozni - ez az, éppen ilyenre vágytam. Valami oknál fogva nehezen szánom rá magam sütemény vagy torta készítésére. Hogy azért-e, mert régebben nem volt igényünk rá, nem tudom, mert általában mindig finomra sikerülnek a sütik. Most mindenesetre van időm továbbképezni magam, ez a könnyen kivitelezhető, de nagyon finom sütemény így született.

lust8.jpg

A leírás szerint össze kell keverni 20 dkg lisztet 10 dkg porcukorral, egy tasak vaniliás cukorral, fél tasak sütőporral, egy-egy csipet sóval és szódabikarbonával és egy sütőpapírral burkolt, kivajazott közepes sütőlapra önteni a felét.

lust1.jpg

Egy doboz, azaz 25 dkg túrót összekevertem egy evőkanál porcukorral, egy tasak vaniliás cukorral és egy kis reszelt narancshéjjal, a masszát a lisztkeverék tetejére morzsoltam.

lust2.jpg

Kiraktam jól lecsöpögtetett meggybefőttel /másfajta befőtt, de friss gyümölcs is szóbajöhet persze/, egy kis fahéjjal ízesítettem és rászórtam a lisztkeverék másik felét.

lust3.jpg

Két felvert tojást összekevertem 3-4 dl tejjel és a tepsiben lévő keverék tetejére öntöttem. Kicsit megmozgattam villával a masszát, hogy jól leérjen az aljára a tej. Végül egy kis vajat morzsoltam a tetejére. 10-15 percig érdemes állni hagyni, kb. amíg a sütő bemelegszik.

lust5.jpg

170 fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütöttem. késznek nyilvánítottam, amikor kellemes barnás színűre pirult a tészta teteje és finom illatok kezdtek áradni a sütő felől. Ekkor kivettem a tésztát a sütőpapír széleinél fogva és egy fémrácsra tettem hűlni.

lust6.jpg

Kihűlés után lehet szeletelni és porcukorral meghintve tálalni.

lust7.jpg

 Elhatároztam, hogy legközelebb eperrel fogom elkészíteni.

lust9.jpg

Itt is van:

img_2021.jpg

Fésűkagyló gratin

Mitzi von Küche

 Néha szükség van valami extrára, ha születésnapost köszöntünk és főleg, hogy most csak ketten ülhetünk az ünnepi asztalnál a nagy család helyett. Itt igazi finomságra van szükség... A Szentjakab-kagyló vagy fésűkagyló ilyen különlegesség - már többször is szerepelt a Lepcsánkparty blogon. Általában mélyhűtve kapható pár helyen és csak ritkán a csodás kagylóhéjban, ami igazán attraktívvá teszi a tálalását.

A két kagyló tisztítva volt a héjában, de azért kivettem és megmostam őket, a kagylóhéjat is átmostam. A rózsaszínű ikrát benne hagytam, így is pár falat az egész - de hát előétel lesz belőle.

grat_fesu1.jpg

 Gratinírozni fogom, azaz morzsával fedve megsütni. A morzsa a következőkből áll: zsemlemorzsa, két gerezd fokhagyma préselve, petrezselyemzöld /most csak szárított volt, a friss még jobb/, reszelt citromhéj, frissen reszelt pecorino sardo /szardíniai barátok ajándéka/, bors, só. Összevegyítettem a hozzávalókat és olivaolajjal kenhető sűrűségű masszává kevertem.

grat_fesu2.jpg

 A kagylőhéjakba pici olivaolajat löttyintettem, a kagylókat sóztam, borsoztam, pici citromlével meghintettem és rájuk halmoztam a morzsás keveréket. Alufóliából gyűrűt hajtogattam, arra tettem a kagylókat, hogy ne billegjenek. Végül a tetejére még egy kis olivaolajat spricceltem.

grat_fesu3.jpg

 Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöttem.

grat_fesu4.jpg

 Amikor már szép színt kapott a morzsa, el is készült a fésűkagyló gratin.

grat_fesu5.jpg

 Mivel ünnepi alkalom volt, ezért egy szép Sarreguiménes tányérban tálaltam.

grat_fesu6.jpg

 Ezt az ételt először még régen, a szlovén Portorozsi yachtklub éttermében kóstoltuk, amiről nem is tudtuk, milyen elit hely, ugyanis mi a szárazföldről mentünk be az étterembe, nem a yachtkikötő felől... Capesante gratinata névre hallgatott - jól megjegyeztem - és most, jónéhány év után végre el is készítettem itthon.

grat_fesu7.jpg

 

Zöldségekkel rakott hal avagy gazdálkodj okosan

Mitzi von Küche

 A hűtő tartalmát naponta ellenőrzöm, így találtam egy doboz fagyasztott tőkehalat, kb. 40 dekányit. Túl egyszerű és unalmas lett volna simán megsütni és rizzsel tálalni, ezért kreáltam ezt a zöldségekkel felturbózott, sütőben sült rakott változatot.

rakott_hal5.jpg

 Megfőztem egy adag rizset két személyre, bekanalaztam egy hőálló tálba.

rakott_hal1.jpg

 A kiolvasztott vastag halszeleteket /jó minőségű alaszkai tőkehal/ sóval, borssal, provanszi fűszerkeverékkel ízesítve, lisztbe mártva átsütöttem egy serpenyőben kevés olajon és a rizs tetejére helyeztem.

rakott_hal2.jpg

 Szerencsémre találtam a mélyhűtőben szűk fél zacskónyi olasz zöldségkeveréket, amit gyors, mikróban való félig-meddig kiolvasztás után a hal tetejére szórtam.

rakott_hal3.jpg

 És már csak a mű megkoronázása volt hátra, jó adag pecorino romanot reszeltem frissen a tetejére. /De ahogy már írtam, parmezán vagy grana padano is megfelelő, sőt, ha nincs, bármilyen keményebb sajtot is rá lehet reszelni./ Semmiféle egyéb folyadék nem került a tálba, az eredmény mégis kellemes állagú, egyáltalán nem száraz, finom kompozíció lett.

rakott_hal8.jpg

Kb. 35 percig sütöttem 180 fokon, úgy a jó, ha jól összeérnek a rakott hal ízei. Először lefedtem, kb. 25 percig, majd fedetlenül, hogy rápiruljon az illatozó sajt.

rakott_hal6.jpg

 Más szintre sikerült emelni ilyen módon ezt az egyszerű összeállítást. Próbáljuk meg mindenből a legjobbat kihozni ebben a kényszerű helyzetben is!

rakott_hal7.jpg

Máglyarakás

Mitzi von Küche

Igazi hagyományos magyar étel, takarékos, maradékok felhasználására alkalmas. Hogy miért is nem készítettem még eddig, nem tudom. Most viszont adott volt néhány szelet szikkadt kalács és a mai időkben nem dobunk ki semmit - akkor viszont hasznosítsuk a legjobban. Alma mindig van itthon, pár tojás is akad, meg egy kis tej is - hamar össze lehet dobni ezt a finom desszertet.

mag6.jpg

 Két ujjnyi vastagra szeleteltem a maradék kalácsot, egy jénai tálba fektetve leöntöttem két tojássárga, fél liter tej, egy kanál kristálycukor, egy kis vaniliakivonat keverékével. 

mag1.jpg

Két nagy megtisztított almát megreszeltem, egy kis őrölt fahéjjal meg némi citromlével ízesítve ráöntöttem a kalácsra. Ez lesz a rőzse a máglyán. /Vajon innen kaphatta a nevét ez a finomság?/ mag2.jpg

 180 fokra előmelegített sütőben alufóliával lefedve jó félóráig pároltam /ugyanis az alma nyersen került bele, meg kell puhulnia/. Félóra múlva kivettem a sütőből és finom házi savanykás sárgabaracklekvárommal megkentem.

mag3.jpg

 Rákerült az időközben némi cukorral felvert tojáshab is /most négy tojásfehérjét tudtam felhasználni/.

mag4.jpg

 És vissza a sütőbe, alacsonyabb hőfokra,150 fokra, kb.15 percig, többszöri ránézéssel, meg ne égjen a hab.

mag5.jpg

 Talán langyosan a legfinomabb. Mindig csodálkozom, hogy egyszerű alapanyagok hogyan tudnak átlényegülni a sütés során egy csodává.

mag6.jpg

Kapros-tejfölös húsgombóc

Nemrég megjelent Mitzike paradicsomos húsgombóc posztja, ami nekem is nagy kedvencem. A magam részéről úgy vagyok a húsgombócokkal (és a töltöttkáposztával, töltöttpaprikával is), mint Gombóc Artúr (értitek: GOMBÓC Artúr) a csokival: bárhogy, bármikor, bármilyen verzióban. 

A múltkorában húsgombócot főztem a szokásos módon: darálthús, rizs, fűszerek (só, bors, paprika, fokhagyma, pirított hagyma), egy tojás. 

Csináltam egy gyenge vajas-kapros rántást, felengedtem a hús fővőlevével és tejföllel, majd egy rottyanásig összeforráztam a gombócokkal. Hogy kicsit kiadósabb legyen, tésztát főztem hozzá. 

kapros tejfölös húsgombóc

 

Rozmaringos báránygerinc

Mitzi von Küche

Az idei rendhagyó húsvét sztárja volt nálunk a rozmaringos báránygerinc. Különleges finomság, ezért pár nappal az ünnep után is érdemes megemlékezni róla.

Összesen négy szelet báránygerincem volt - pont két főre elegendő. Zúzott fokhagymával és aprított rozmaringgal ízesített olivaolajos pácban álltak a szeletek 3-4 óra hosszan a hűtőben. Elkészítés előtt egy órával kivettem, hogy szobahőre melegedjen.

rozm_bar1.jpg

 A felforrósított serpenyőbe nem is tettem zsiradékot, csak ami a hússzeleteken volt. A sütés a legegyszerűbb módon történt, de szerintem ez adja a legfinomabb eredményt: 3 perc sütés az egyik oldalon, fordítás és még két perc a másik oldalon.

rozm_bar2.jpg

 Sütés után, mint minden valamirevaló steak-et, a báránygerincet is pihentetni kell még néhány percig. Csak tálaláskor sózzuk-borsozzuk.

rozm_bar3.jpg

Körítésnek spenótos-mascarponés quiche  készült.

rozm_bar4.jpg

 Igazi ünnepi étel.

rozm_bar6.jpg

A quiche receptje már szerepelt a Lepcsánkparty blogon: https://lepcsankparty.blog.hu/2019/06/11/spenotos_ricottas_quiche

Töltött csirkecomb

Klasszik. Amikor nincs ötleted, már unod a rántottat, paprikást, rakottat. Akkor jöhet a klasszikus, hagyományos töltött csirkecomb. 

Főtt tojás felkockázva, máj (vagy májkrém, ha valaki még könnyíteni szeretne), áztatott zsemle, petrezselyemzöld, fűszerek, egy nyers tojás. Gomba, sajt, kinek mi jön be extraként, bár én ebben a kérdésben az egyszerűség híve vagyok. 

Töltelék be a fűszerezett csirke felsőcomb bőre alá, aztán irány a sütő, hadd puhuljon, majd piruljon a hús.

Én a töltelék mennyiségét mindig elszámítom, ezért a combok köré csinos kis gombócokat csinálok a töltelékből, amiket a hússal együtt megsütök. 

klasszik töltött csirkecomb

 

Karantén-desszert

Mitzi von Küche

Főzni kell, ha nem tudunk kimenni, akkor is. Jó, ha vannak tartalékok és ilyenkor a maradékokat is nagyon meg kell becsülni. Így született ez a desszert, ami nagy sikert aratott.

A hozzávalók: két-három maradék palacsinta /igazából a selejtesek, de most nem volt, aki megegye őket/, maradék házi baracklekvár és ugyancsak kimaradt három tojásfehérje, cukor, vaniliás cukor.

Az összeállítás pofonegyszerű: a felcsíkozott palacsintákat összekevertem a baracklekvárral és egy kisebb jénai tálba raktam, a tetejére ráhalmoztam a cukorral, vaniliás cukorral habbá felvert tojásfehérjéket.

Grillsütőben 3- 4 percig sütöttem, hogy a hab kellemes színű legyen.

karant_dessz2.jpg

Nagyon finomra sikeredett a kényszer-szülte desszert. A maradék maradékát felmelegítve ismét örömteli perceket okozott nekünk.

karant_dessz_1.jpg

Már ki is gondoltam, hogy legközelebb párolt almával vagy pedig szilvabefőttel fogom előállítani, feltéve, hogy még sokáig tart az otthonmaradás.