recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Rakott karfiolos, fűszeres csirkemell

Mitzi von Küche

2021. november 25. - Mitzi von Küche

A rakott ételek egyik sztárja mindenképpen a csirkemell, de a karfiol szorosan követi. A kettő együttműködése nagyon sikeres, pláne, ha a többi hozzávalóval még extra ízeket adunk az ételhez.

1be3771a-9ffa-4239-96f8-b3261cb75b72.jpeg

 A csirkemell-filét vastagabb csíkokra vágtam, ízesítettem sóval, frissen őrölt borssal, fokhagymagranulátummal és  fűszerkeverékkel, mivel jót tesz neki a markánsabb fűszerezés. A sarokban a felkockázott bacon látható.

ba31be09-7912-4f70-8988-5b1c43e14fa5.jpeg

 Serpenyőben megpirítottam, majd kivettem a bacont és a zsírján átfuttattam a csirkemell-darabkákat. Közben előfőztem a rózsáira szedett karfiolt sós vízben.
42a8e290-278f-4288-aacc-318ba79c204c.jpeg

Egy jénai tálba öntöttem a zsiradékot, erre kerültek a csirkemell-darabok, megszórva a bacon-kockákkal.

627d6a90-db93-49be-9ce9-cf3856ace955.jpeg

Rátettem a gyönyörű karfiolrózsákat. 

821bb4c3-7543-4565-88ce-15f215d179cb.jpeg

Másfél nagy doboznyi jó minőségű tejfölt összekevertem egy nagy tojás sárgájával, sóztam, borsoztam, egy kis fokhagymagranulátumot is kapott és ráöntöttem a karfiol tetejére. Megszórtam reszelt Gruyére sajttal, ami a fűszeres ízű sajtok egyik legkitűnőbb képviselője - ízével nagyon feldobja az ételeket.

7f77dfda-1db9-4815-b1bd-958886d8004a.jpeg

Közben bemelegedett a sütő is 180 fokra. 50 percig sült a rakott csirkemell, túlnyomórészt alufóliával lefedve, de az utolsó 5-6 percben levéve és a sütőt grillre kapcsolva. Igazán étvágygerjesztő lett a kinézete és az illata is.

1be3771a-9ffa-4239-96f8-b3261cb75b72.jpeg

Nagyon jó ötlet volt a bacon és a Gruyére sajt használata és az, hogy a tejfölt is erősebben fűszereztem a szokásosnál.

Csirkemell, kelbimbó és bacon randevúja a sütőben

Mitzi von Küche

 A csirkemell, kelbimbó és krumpli kombinációja nekem újdonság, de annyira finomra sikerült, hogy örömmel osztom meg a receptemet a kedves olvasóközönséggel. El is árulom azonnal a lényeget: az egészre a bacon tette fel a koronát.

94571e3f-9b2c-4e59-aa78-f7528502e0e9.jpeg

 A képen a hozzávalók látható: másfél csirkemell csíkokra vágva, 30 dkg friss kelbimbó, két krumpli, néhány szelet bacon, egy fej felaprított hagyma, két gerezd fokhagyma és egy ág rozmaring.

15ef919b-4cee-424b-891e-018bd42811cb.jpeg

Legelőször a baconcsíkokat megpirítottam, kivettem a serpenyőből, a hagymát megdinszteltem a zsírján. Erre jöttek a csirkemellcsíkok sózva-borsozva, fokhagymát rápréselve, meg néhány levélke rozmaringot rádobva, ami a krumpli és a csirkemell jó barátja. Csak pár percig pirítottam, hogy némi színt kapjon.

a0b82fe8-f5f5-48c8-8670-3bead266d308.jpeg

És máris mehet is a lerakás:egy porcelán sütőedénybe: alulra a zsiradék a hagymával, rá a felkarikázott nyers krumpli, majd a csirkemell. 

e84ab73c-efd8-4739-a0ff-95aa84d9b929.jpeg

Következik a nyersen hagyott kelbimbó, a nagyobbakat félbevágva, közé rejtve a kisebbre aprított sült bacont.  

23c06500-1c6c-4129-a214-86b0c88ababa.jpeg

 Kb. egy deci vizet ráöntöttem, alufóliával lefedve az előmelegített sütőbe tettem és 180 fokon légkeveréssel kb. egy óra hosszáig pároltam. Akkor nyilvánítottam késznek, amikor a krumpliba és a kelbimbóba is könnyen beleszaladt a kés. Érdekes, hogy a kelbimbó puhult meg lassabban /lehet, hogy legközelebb röviden előfőzöm/.

e58f52d6-80b3-4ed8-9cb7-b0542da266f9.jpeg

 Kapott még 1-2 perc grillet, hogy egy kis ínycsiklandó pirult rész is legyen rajta.

0c742f96-f053-4913-9877-cf574e60346a.jpeg

 Látszik is, hogy mennyire finom lett: a bacon nagyot dobott rajta.

78a5c105-c764-4357-97b6-e5a1d496e942.jpeg

 Egy rakott variáció, amiben a csirkemell szaftos és jó ízű lett. A kelbimbó kissé édeskés íze jól harmonizált vele. Ajánlom az elkészítését.

694babbe-44da-42dc-ad47-61b5b6ad0962.jpeg 

Parmezános morzsás hal

Mitzi von Küche

 A fagyasztott tőkehalfilé a finomabb tengeri halak közé tartozik, a legtöbben simán kiolvasztva megsütik zsiradékon natúr formájában. A fagyasztott hal panírozása ugyanis nem egyszerű, mert elég nedves, könnyen lejöhet róla a burkolat. Hirtelen ötlettel fűszeres morzsát gondoltam ki a tetejére tenni. 

cf8f5179-f751-4db8-b516-796d491ede40.jpeg

 A félig kiolvasztott tőkehal-filéket egy kis olivaolajon sózva, borsozva két tálba tettem /egybe nem fértek volna/.

c6aac792-3024-4a92-894c-96cc49686abe.jpeg

 Elkészítettem a fűszeres morzsát: 5 dkg reszelt parmezánsajtot, egy kis aprított petrezselyemzöldet, két gerezd fokhagymát és egy citrom reszelt héját összekevertem zsemlemorzsával /panko-morzsa még jobb lett volna/, egy kis olivaolajjal kenhetőbb állagúvá tettem. Ha valakinek beugrik az olasz gremolata /amit az ossobuco tetejére szórunk/, az nem a véletlen műve. 

bdbf05c2-bdc5-4cde-a0de-d9a8329251ea.jpeg

 A halszeletek tetejét beborítottam a parmezános morzsával, a tetejére még plusz parmezánt reszeltem. 

70d7b1a9-cbe3-403d-a7c0-29d830fed877.jpeg

 Az előmelegített sütőben légkeveréssel 180 fokon kb. 35-40 percig sütöttem, a végén pár percre kettes grillfokozatra átkapcsolva.
9ed44af0-7a4c-4bbe-80f9-99730eb63020.jpeg

Zöldséges párolt rizset kínáltam mellé, a változatosság miatt még egy szicíliai arancini és néhány garnélanyárs is került a tányérra. Egész jó alternatíva lett a tengeri hal változatosabb elkészítésére.

b7f0d546-35f1-4a42-a31d-4597e999d185.jpeg

 

Rumpsteak

Mitzi von Küche

Csábító a manapság kapható sokféle steak, sokszor nem is tudja az ember, tulajdonképpeen mit is tiszteljen benne. A mai marhahússzelet '30 napig érlelt black angus rumpsteak' hangzatos névre hallgatott, vastag zsíros szegélyéről lehet megismerni. Így nézett ki:

033dc6b0-2606-46c9-b902-b7e867584fe9.jpeg

 Borzasztó egyszerű az elkészítése: a hússzeleteket frissen őrölt borssal megszórom, olivaolajjal vékonyan bekenem és szobahőn állni hagyom egy jó óra hosszat. Mivel a sütése mindössze néhány percet tesz ki, érdemes a köret készítését hamarabb elkezdeni. A steaket én legjobban gombával és sült krumplival együtt szeretem, így most is ezeket készítettem. A megmosott, nagyobb darabokra vágott gyönyörű friss nagy csiperkegombát nagyobb darabokra vágtam, minimális olajon pirítani kezdtem, majd enyhén besóztam, friss rozmaringgal, kakukkfűvel és frissen őrölt borssal ízesítve lefedve megsütöttem.

edd1e76f-3bcb-422b-af4d-30ce50c1170a.jpeg

Közben az air fryerben /légkeveréses fritőz/ az előkészített vastag hasábkrumplit is elkezdtem sütni.

Öntöttvas grillserpenyőmet előmelegítettem a túzhely maximális hőfokán. Vigyázni kell, nehogy  a nyelénél fogva nyúljunk a serpenyőhöz, mert nagyon forró. A  hússzeleteket beletettem és el nem mozdultam a tűzhely mellől, mert mindössze három perc után meg kell fordítani.

621c1530-2372-478b-b634-fe73959eafcd.jpeg

A másik oldalnak is három percet kell sülni, a végén még egy kis vajat teszek a tetejére - és már el is készült!

6135df92-929c-4ddd-afba-436c50caeec0.jpeg

Nem szabad elfeledkezni a pihentetésről, legalább öt percig várni kell, én csak ekkor szoktam sózni a szeleteket.

5f04314c-9662-40bb-ab43-520e7be370bb.jpeg

Nézzük csak, hogy néz ki felvágva: szaftos és rózsaszín a belseje.

429e950d-e0a9-4d01-a2ed-566df78f3204.jpeg

 És a tányéron:

c4f11c33-91cd-41d4-820f-9f888bf40861.jpeg

Finom így együtt. Mivel egyenként 30 dekás szeletek voltak, maradt egy kicsi vacsorára is: hidegen legalább annyira ízlett...

b1b1b174-e0b9-4224-81b4-4322566699b2.jpeg

 

 

Isteni szilvás süti könnyen-gyorsan

Mitzi von Küche

 Egész nyáron megúsztam a süteménykészítést, de most már nem lehet tovább halogatni: kiéhezett a család egy jó házi sütire. Akkor itt az ideje használni az őszi kedvenceket, a szilvát és a diót. Mindenképpen könnyen elkészíthető desszertet szerettem volna készíteni, ami azért mutatós és nem utolsósorban finom is. Jelentem: mindhárom feltételnek sikerült eleget tenni. Nem csúnya látvány, ugye?

c7f910c6-4eb3-452a-bc4a-1f3dde99c9e6.jpeg

 Az ötletet a piacon vett gyönyörű szilva adta. Megmostam és kimagoztam.

4c42cfdb-3db4-4c7a-afbd-dda317d41f6f.jpeg

 Összekészítettem a hozzávalókat: 30 dkg finomliszt, fél csomag sütőporral keverve, 3 nagyobb tojás, 25 dkg cukor, 3 evőkanál darált dió és 25 dkg olvasztott vaj.

ae446afa-6a43-4e2a-a878-c59e52d2f1e9.jpeg

Először a tojásokat felvertem géppel, hozzáadagolva a cukrot meg egy csipet sót.

06e4f96b-5f5b-49e2-ba64-9283ce164b47.jpeg

 Utána az olvasztott vajat adtam a keverékhez, majd a liszt és a dió következett. A végén már kanállal kevertem a sűrű masszát. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a fél szilvaszemekkel, domború oldalukkal lefelé. Végül fahéjjal kevert vaniliás cukorral hintettem meg a tetejét.

b5dc744f-70f9-46ef-8602-08adef7d7b65.jpeg

 180 fokra előmelegített sütőben /légkeveréssel/ 30 percig sütöttem. Amikor szép színe lett és a tűpróba is negatív lett, elkészült a süti. Rácson hagytam kihűlni, csak azután szeleteltem. A gazdag tészta és a savanykás szilva kontrasztja üdítő ízeket hozott létre.

f2369115-e7f0-41e6-a722-3c576e1421ae.jpeg

 Pár darab maradt még másnapra, nagyon ízlett akkor is, mert a vaj miatt nem száradt ki. A vaj extra finom ízt ad a tésztának - nem érdemes margarinra vagy olajra cserélni! Annyira jó a tészta receptje, hogy más gyümölccsel is ki fogom próbálni.

29a9197f-74ba-42fe-b0f1-fc0070678cf8.jpeg

Szilvás-diós süti hozzzávalói:

1/2 kg szilva, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 25 dkg cukor, 3 tojás, 25 dkg olvasztott vaj, 3 evőkanál darált dió, egy csipet só, fahéj, vaniliás cukor.

Malackaraj

Mitzi von Küche

A malackarajról először is a régi, közkedvelt gasztroblog jut az eszembe, legendás vitáival és kommentelőivel - néhányukkal még ma is lehet itt-ott találkozni. Valamikor én is ott kaptam ihletet a gasztrobloggerkedéshez...

De ez a mostani malackaraj egy kézzelfogható, valós dolog. Annyira jól sikerült  - immár másodszor készítve, hogy rögtön szeretném megosztani kedves olvasóinkkal az elkészítés módját.

c4c61933-7b40-4e5e-844c-b408da8650d3.jpeg

 A zsenge egész malackarajt /kb. 80-100 dkg/ borssal, fokhagymával és olajjal bedörzsölve, fóliába csomagolva pihentetem egy éjen át a hűtőben. Ne süldőkarajt válasszunk, ha lehet, mert a kisebb, vékonyabb sokkal finomabb.

56728580-de70-49f4-a112-8eb88c32b7ef.jpeg

 Sütés előtt  egy jó órával kiveszem, hogy ne túl hidegen kerüljön a sütőbe. Ekkor sózom is, kap még néhány extra gerezd fokhagymát és egy szép ág friss rozmaringot. Az egész karaj egy sütőzacskóba kerül, amit lezárok és kilyukasztgatok, ahogy kell.

c0992ce9-4d83-40d0-bff4-a512596de7eb.jpeg

 A 180 fokra /légkeveréssel/ előmelegített sütőbe teszem a zacskót.

843c6bf1-4901-4128-aba9-e079e9fbb3e0.jpeg

Egy óra elég neki a megpuhuláshoz, ekkor a zacskó tetejét felnyitom és a bőrös részt szabaddá téve, saját szaftjával átkenve visszatolom a sütőbe, amit átkapcsolok a grillfunkció kettes fokozatára. Kb. 5-6 perc elég neki, nem szeretném megégetni.

6eca800f-9e85-4f5a-9590-0411876a6d9a.jpeg

 A körítésről se feledkezzünk meg: vékonyra szeletelt hámozott krumplit besózok, egy kis olajjal összeforgatom, ez is kap egy kis rozmaringot és borsot is és egy időben sülhet a malackarajjal, de az alsó rácson. Először lefedem, a sütés vége felé leveszem a fóliát, hogy egy kis színt kapjon a krumpli.

352b9917-12b4-4410-b1ba-7c0673d5cf03.jpeg

Isteni finom, puha, zamatos a malackaraj, a bőre ropogós. Nagyon jól passzol hozzá a tepsis krumpli meg egy kis céklasaláta is. Téli időszakban majd savanyú káposzta fog mellé kerülni, mert ezentúl vadászni fogom a henteseknél ezt a kisebb, de nagyon ízes csontos malackarajt.

7782999a-de5d-4a73-8a84-2bfb88e0ea6a.jpeg

Rókagombás őzpörkölt

Gomba és hús mindig jól passzol egymáshoz, hát még, ha a gomba rókagomba, a hús pedig prémium őzhús. A finom ízhatás borítékolható is.
  

0073996a-cd0b-4f86-bc04-1a0f0e131f8f.jpeg

 Íme, a fő hozzávalók: 25 dkg rókagomba és 60 dkg apró kockákra vágott őzcomb.

ad161f6e-2824-455a-9f63-92c82b8c2b62.jpeg

 És a többi hozzávaló, főleg az arányok érzékeltetése miatt: felkockázott vöröshagyma, két jó nagy gerezd fokhagyma, kevéske zöldpaprika és egy paradicsom.

d7a04207-40a8-4410-92ec-093a22062397.jpeg

 Mangalicaszalonna kiolvasztott zsírján dinszteltem meg a hagymát, majd a húst pirítottam, ezután rákerült a húshoz mellékelt fűszerkeverék /rozmaringot, szegfűborsot, majorannát, kakukkfüvet tartalmazott/.

d717c5fd-a19d-441e-8d0d-3c583cdbfc9e.jpeg

Ekkor adtam hozzá a sót és borsot, meg két teáskanál jó minőségű csemege pirospaprikát.

8a7c53e3-338d-48e6-aacb-058834267589.jpeg

 Ezután következett a paprika és a paradicsom.

541d9022-4255-4661-9623-df93ebe35d44.jpeg

Az elektromos kuktára rátettem a fedelet és a Stew, azaz párolás programon 40 percet ment. Utána kiengedtem a gőzt a tetőn levő gomb megnyomásával, ami abszolút biztonságos. Végül a megmosott, megtisztított, kisebb darabokra aprított rókagomba is a főzőedénybe került. 

5307c881-13bf-48ba-8ee1-3627c7ee9584.jpeg

Ismét rátettem a kuktafedelet és egy 10 perces programot állítottam be.

8d25ce5f-fa47-4929-b9b1-6a3cd6e44664.jpeg

 Ennek letelte után így nézett ki a pörkölt.

03850007-41c5-4045-bbc5-51c164cd331b.jpeg

 Közben elkészült az air fryerben a krumplkrokett - abszolút zsiradékmentesen. Áfonyazselét kínáltam a rókagombás őzpörkölt mellé.

 e8bf138d-a7ba-4459-a951-d173ed34cc1f.jpeg

 A klasszikus vad-ízhatás jól érvényesült.

f9e3437d-c219-4e3d-ae0d-b41289c88933.jpeg

 

Pontypaprikás

Mitzi von Küche

Mindenféle halat imádok, legyen az tengeri, folyami vagy akár tavi. Mivel az idei nyaram otthon telik, a helyi választékból kell válogatnom. Az irdalt pontyfilét például nagyon megfelelőnek találtam a környékbeli halgazdaság boltjából, készült már belőle halászlé, rántott ponty - most a paprikás jutott az eszembe.

28196dbe-f00e-47ca-a960-586ed56059e5.jpeg

Az egyetlen nehézség, hogy irdalt halról lévén szó, a bőrt nem lehet eltávolítani, mert szétesne, ezért azzal együtt kockáztam fel a halfiléket. Besóztam, kicsit állni hagytam.

3e4afc5d-37c2-46fa-8259-dd2e31261f6c.jpeg

 Mangalicaszalonnát kockáztam fel, a zsírján hagymát dinszteltem, erre kerültek a ponty-kockák. Egy apróra vágott paradicsom és fél zöldpaprika is gazdagította az ízeket. Só, bors, a legfinomabb pirospaprikámból egy jó teáskanál, hadd legyen szép színe.

Felengedés némi vízzel és lefedve, közepes hőfokon el is kezdtem párolni. Időközönként megrázogattam a lábast, nem kevertem, nehogy összetörjön a halhús.

e7c23831-c087-412f-afd6-fd272d23a168.jpeg

31895c63-a5d9-4929-837c-971c54015c7f.jpeg 

Kb. negyedóra alatt tökéletesen elkészült, ezt az időt a galuska készítésére fordítottam: két személy részére két tojásból pici vízzel, liszttel és sóval összekeverve kiszaggattam a forrásban lévő sós vízbe a galuskákat.

e0ac4643-c9df-45c1-8486-14561728b205.jpeg

Két-három perc főzés elegendő is neki, majd leszűrve hideg vízzel átöblítettem. Végül átforgattam egy-két kanál paprikás mártással.

c72f48fc-f5ce-495f-a82b-8f6e9e8dcca9.jpeg

Már csak a tálalás volt hátra, jóféle tejföllel. Ízletes, az irdalásnak hála gyakorlatilag szálkamentes lett a ponty és az íze bizony vetekedett eddigi kedvencem, a szürkeharcsa-paprikás ízével.

7f89032e-623c-4ec9-a836-edd774958e5f.jpeg

Borjúpörkölt okoskuktában

Mitzi von Küche

 A borjúpörkölt, galuska és kovászos uborka szentháromsága igazi magyaros étel: 

d5e450c6-bc19-4b76-871d-ab8c3451c233.jpeg

 Most az intelligens kuktám segítségét vettem igénybe az elkészítéshez. Felkockázott erdélyi szalonnát pirítottam, a zsírján a kockára vágott borjúcombot jól körbepirítottam. /Két főre készült, ezért a kis mennyiség, de a kuktának nem akadály./

c454c419-6221-4d9f-9cf9-8b64438a8243.jpeg

 Amikor megpirult a hús, kiszedtem, a visszamaradt zsiradékban egy fej apróra vágott hagymát dinszteltem, egy kávéskanál kiváló pirospaprikát is feloldottam benne, majd visszakerült a hús, amire két gerezd fokhagymát is nyomtam. Ezután következett az ízesítés sóval és borssal. Egy darabolt kisebb paradicsom is bekerült a kukta belső edényébe, az ízek gazdagítása miatt. Ezután egy pici liszttel megszórtam a hús tetejét és lezártam a kuktát a fedelével. A 30 perces Stew programot választottam és magára hagytam. Felügyelet nélkül, biztonságosan elkészül az étel, ha végez az okoskukta, csipog és leállítja magát /vagy melegítésre is álllítható/. Remek dolog ez a nyári melegek idején.

790c7641-1e8e-4f22-b532-b5f324452f03.jpeg

 Közben gyorsan összekevertem egy kis galuskatésztát két nagy tojás, pici víz, két csipet só és annyi liszt segytségével, hogy közepesen sűrű galuskatésztát kapjunk.

083e82ec-26f3-43db-9d1c-16671ee7aea7.jpeg

 Forró sós vízben pár perc alatt meg is főtt a galuska.

4933c9a7-4250-4fbc-980b-26e88b47688e.jpeg

 Elkészült a borjúpörkölt, így festett, amikor a fedőt levettem, miután a fedél magától csendesen leeresztette a gőzt - hozzá se kellett nyúlni a szelephez.

a65c8bd6-62eb-4843-bca8-db752fa9056c.jpeg

 Egész jól mutatott.

461b02ad-0099-4bfb-ae59-feffd68bc24c.jpeg

Hát még milyen finom volt a jól behűtött kovászos uborkával! 

d5e450c6-bc19-4b76-871d-ab8c3451c233.jpeg

Sertéshús-csíkok padlizsánnal, sütőben - házi gyros

Mitzi von Küche

Ötlethiányban szenvedtem. Szinte minden nap ebédet főzök és óhatatlanul ismétlődik a menü. Ideje volt már valami új íznek: ez egy görögösre hangszerelt, gyrosra emlékeztető, sütőben készült egytálétel. Nagyon finomra sikeredett, ezért teszem közkinccsé.

a69bfbd9-420a-4f62-aaa4-000f619d82e2.jpeg

 70 dekányi sertéslapockát felcsíkoztam. Szerintem a sertéshús jobb választás, mint a csirke /ha már nem tudunk bárányhoz jutni.../. A csíkokat préselt fokhagymával, gyros fűszerkeverékkel és olivaolajjal meghintve egy éjszakán át pácoltam a hűtőben, időnként megforgatva.

49308f4e-54e9-42b7-8484-c752cb38f3da.jpeg

 Egy nagyobb jénai tálba raktam a húscsíkokat, mellé darabolt újkrumpli került, meg egy karikákra vágott padlizsán, megsóztam őket. Egy kis olivaolajjal még megspricceltem a tetejét és alufóliával fedve a 170 fokos sütőbe tettem egy óra hosszára. 

65b9e799-c63e-4c1f-97e2-8525c068157c.jpeg

 Végül a fóliát levéve még grillfokozaton kapott öt percet. Ez azért fontos, mert az igazi gyros ízét így tudjuk megfelelően előidézni. Biztatóan nézett ki a sütés végén.

de48f383-fb9b-4206-b198-0b2ea0ea0f7d.jpeg

 És milyen finom lett!

ae6e603e-f5de-40e5-ba83-66d02652ac0a.jpeg

A következő alkalommal padlizsán helyett paradicsommal készítettem el a házi gyrost:

4771d5bc-6493-4bcd-9e50-9802c0c5efd4.jpeg

 Így is nagyon finom lett. Legközelebb valószínűleg kombinálni fogom a padlizsánt a paradicsommal, a krumplit kihagyva, hogy jól elférjenek a jénai tálban.

09c9c181-571d-4d06-bdfc-ec29f90a6657.jpeg

süti beállítások módosítása