A hétvégi ebéd elkészítése úgy kezdődött, hogy elmentem kedvenc halas helyeimre valami friss tengeri halat beszerezni. De ezúttal nem találtam királydurbincsot, sem tengeri süllőt, a pisztrángkínálattal sem voltam megelégedve, lazacot meg most ettünk nemrég... Akkor mi legyen vasárnap ebédre? Csüggetegen járattam szemeimet a jégbehűtött friss hal választékon. Hát ez meg mi? Márna... Tengeri... Nem ismerem. Amilyen márnával én már találkoztam mediterrán vidékeken, az kisebb és vöröses színű volt (a neve is vörös márna), hát ez másmilyen. Na, lássuk, ha már márna...
Szerencsére szépen megtisztítva kaptam, így már csak a mosás volt hátra és besózva - ciromlével meghintve félretettem egy órácskát.
Vajdarabkákat raktam egy nagyobb ovális jénai tál aljába, erre fektettem a halakat. A hasüregükbe ezúttal felezett újhagymák kerültek. A márnák tetejére is vajdarabokat helyeztem és jól megszórtam apróra vágott zöldfűszerek keverékével, meg még egy kis nagy szemű tengeri sóval.
Mielőtt a sütőbe tettem volna, még meglocsoltam finom olivaolajjal. A képen látható olivaolajat Horvátországból hozták nekem és igen kiváló, gyümölcsös aromjáú.
A márnákat a sütőm légkeveréses grill funkciójával sütöttem. Ez egy zseniális dolog, mert nem kell a sütőt előmelegíteni, csak bekapcsolom a grillet és beállítom a fokozatot - és már sögtön süti is. Többen nem is hitték el, de 15 perc alatt tökéletesen kész lett, ropogós bőrrel, amint látszik is a következő képen. Nem kellett lefedni és egyszer még meglocsoltam sütés közben olivaolajjal.
A grillezett tengeri márna mellé kerti zöldsaláta-keveréket adtam. A hal íze finom, de meglehetősen aromás. Szálkák tekintetében a királydurbincs (amelyben csak elvétve van szálka) és a pisztráng (amely nagyon szálkás) közé esik, azaz figyelmesen érdemes enni.