recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Húsvéti sós kalács (AnicasubRosa)

2014. április 14. - AnicasubRosa

Remélem, még időben szólok:Húsvétra muszáj sós kalácsot sütni! 

Vasárnap este szokott elkapni a gépszíj, biztos a másnapra készül a szervezetem, de ilyenkor muszáj valamit sütnöm. Ilyenkorra már puccba vágtam a lakást, gyerek összekészítve hétfőre, jóidőben kicsatangoltuk magunkat, rossz időben meguntam a netet. Ekkor jön a mit süssek...

1 deci langyos,porcukros tejben felfuttattam 3 deka élesztőt. Közben átszitáltam 60 deka lisztet (azelőtt ezt sem csináltam, de egy ideje be kellett látnom, csak van oka annak a szitálásnak.), aminek a közepébe kis mélyedést vájtam és a felfutott élesztőt belecsurgattam. Összekevertem egy kis liszttel, olyan híg nokedliszerűvé, aztán letakarva békénhagytam egy negyedórára. Utána elkezdtem összekeverni, még 2-2,2 deci langyos tejet, két és fél tojássárgáját (nem, nem beszélek félre, a receptben, aminek alapján a kalács készült, ennyi szerepelt. Nem olyan bonyolult művelet a harmadik tojás sárgájának a megfelezése, nyugodtan tessék kipróbálni, sikerülni fog.), és egy bő fél marék sót adtam a tésztához. 

Lágy tésztát dagasztottam, majd amikor már zsibbadt a karom, kb. 8 deka olvasztott vajat gyúrtam bele, apránként adagolva. Jó kis csúszós-zsíros tészta volt, de tényleg kellett bele a vaj.

Kétszeresére kelésig letakarva pihentettem, majd lisztes deszkán ötfelé vágtam. 5 rudat sodortam belőle, amit összefontam. Szokás szerint nem lett egyenletes: az elején lazább, a végén már szorosabb lett a fonás. A két végét aládugtam a tésztának, szilikonos sütőpapírral kibélelt sütőtálban még hagytam kelni - amíg a sütő bemelegedett - aztán megkentem a tésztából kimaradt fél tojás sárgájával és forró sütőben megsütöttem.

 P1150700

P1150703

Nagyon könnyű, másnap is teljesen friss, a vajtól enyhén sárgás belsejű kalács, tényleg finom. Nekem szokás szerint kicsit szétcsúsztak a fonatok, bár ez engem nem zavar, de remélem, a tiétek nem csak finom, de az enyémnél szebb is lesz. :) 

 P1150705

 P1150707

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr125977906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.14. 11:25:03

Régi vágyam a sós kalács. Nem ismerik, nem készítik a pékségekben - meg különben is, a házi azért egészen más...
Ha minden igaz, kedden megkapom az új gépemet és dagaszthatok ezerrel. Referálok a recepted kipróbálásáról!

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.14. 12:14:44

@Mitzi von Küche: rendben :)
(bár én a kézi dagasztásra voksolok, annál érzem, hogy szívét-lelkét is beledagasztja az ember lánya :) )

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.14. 16:04:23

@Mitzi von Küche: bocs, ezt mindig elfelejtem. Anyám szerint öregszünk: hülyülünk :D

Daró 2014.04.14. 18:42:05

Én meg szimplán utálok a tésztához nyúlni. Dagasztani úgy szoktam hogy nagyjából összekeverem kanállal, aztán finnyogva belenyúlok :-)

Más: imádom a grillt, a miliő miatt de még eddig nem nagyon ettem kiemelkedőt, de tegnap...

Sógim elég alapos ember, két éve vett egy grillt, tegnap ki is próbálta, de előtte szakkönyveket olvasott, tanulságot szűrt le majd átültette mindent a gyakorlatba, és isteni lett.... (a tarja, a csirke nem, de erről ne beszéljünk)

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2014.04.14. 20:33:14

@Daró: akkor te az idősebbik húgom ellentéte vagy: ő imád mancsikolni, kedvence ennek okán a kókuszgolyó készítése :D

a grill szerintem a kerék, a szemöldökcsipesz, a fogamzásgátló tabletta és a wifi után a legnagyobb találmány :D

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.15. 12:43:28

@AnicasubRosa: Bár elképzelhető, hogy sorrendben közvetlenül a kerék után találták fel a grillet, a többi csak utána következett... :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2014.04.28. 21:27:36

@dömbi: Három másfélét csináltam vele eddig (eredmény majd olvasható lesz e blogon). Majd a hosszú hétvégén ezt is kipróbáljuk.
süti beállítások módosítása