Valami nem szokványos rizsköretet akartam a szombati lazac mellé és ekkor ugrott be spanyol kedvencem, a paella. Otthoni elkészítése viszont kissé hosszadalmas, pedig van speciális paellasütő tálam is. Eszembe jutott, hogy egyszerűbben és gyorsabban is összedobhatnám. Saját kútfőből való a recept - nem néztem sehol utána.
Egy jénai tálba arborio rizset szórtam, megsóztam, vízzel felöntöttem, hogy jól ellepje és egy tasak őrölt sáfrányt adtam hozzá. Mikrosütőben lefedve 8 percig főztem, majd megkevertem.
Volt egy tasak olajban eltett tengeri herkentyűm, amit a paellához szántam. /Igazából bármely fagyasztott tenger gyümölcse keverék alkalmas hozzá./
A rizshez adtam a keveréket, belepréseltem még két gerezd fokhagymát, majd még négy percig főztem a mikróban, továbbra is lefedve.
Közben előkészítettem a lazacszeleteket: besóztam, citromlével bespriccceltem, apróra vágott bazsalikom- és petrezselyemlevelekbe hengergettem és egy kis olivaolajjal is meglocsoltam.
A paellát egy nagyobb serpenyőbe öntöttem, néhány félbevágott olivabogyót adtam hozzá és egy kis vízzel fellazítva magasabb hőfokon pirítani kezdtem - a paellát nem kell keverni, hagyni kell az alját enyhén megpirulni, úgy az igazi.
Alig néhány perc kell még neki és már kész is, míg egy autentikus paella elkészítése minimum egy óra...
Közben néhány perc alatt a grillserpenyőben minimális olajon elkészült a lazac is.
És az eredmény:
Határozottan emlékeztetett az eredeti spanyol paellára - de azért alig várom, hogy a helyszínen ismét megkóstolhassam...
Egy régebbi posztomban már leírtam az autentikus valenciai paella elkészítési módját, össze lehet hasonlítani:
http://lepcsankparty.blog.hu/2014/01/13/valenciai_paella_mitzi_von_kuche