Karácsony táján nem lehet elég sok és sokféle süteményt gyártani. Ezt az amerikai receptet most próbáltam ki (némi változtatással): könnyen elkészíthető és nagyon finom, különleges aprósütemény.
Az ötletet a ropogtatnivalóként az asztalon lévő kesudió adta.
A kesudiót jól ismerjük snack-ként, rágcsálnivalóként - azt is tudjuk, hogy nagyon egészséges. Pedig a trópusokon, magas fákon termő kesu igazából nem is dióféle. Itt látható a fa gyümölcse, ahol az alsó sötét rész az általunk ismert kesu "dió"), fölötte pedig a kesualma, ami tulajdonképpen a megvastagodott kocsány. A neve indián eredetű, portugál közvetítéssel: caju. (A kép a Wikipediából való.)
A kekszhez kell másfél csésze pirított kesudió nagyobb darabokra aprítva, ugyanennyi nádcukor, ugyancsak másfél csészényi finomliszt, fél csésze szobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, egy csipet só, 1 csomag vaníliás cukor és fél csomag sütőpor. Érdemes a hozzávalókat előre kimérve előkészíteni, így pillanatok alatt összeállítható egy gépi habverővel vagy robotgéppel.
A sorrend: vaj, cukor - géppel keverni, hozzá a vaniliás cukor, tojás, majd - most már kézi erővel keverve - a liszt, sütőpor, só és végül a kesudió. Legalább egy órát tegyük a hűtőbe a tésztát, de egy éjszaka hűtés sem árt neki (hogy tudjunk gazdálkodni a sütőkapacitásunkkal meg az időnkkel).
A hűtőből kivéve a nyers tésztából kanállal kis halmokat szaggatunk egymástól némi távolságra egy sütőpapíros tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 15 - 17 percig sütjük.
Nem bírtam ellenállni az csodás illatoknak, egy darabot még forrón megkóstoltam - isteni. Ropogós, egyszerre sós és édes finomság. De hátra volt még az ünnepi díszítés: csokimázat készítettem két sornyi kocka minőségi étcsokiból (utolsó nagy tábla Valor csokimat beáldozva) és pár deka vajból.
Bevontam a sütemények felét a csokimázzal és megszórtam apró csillogó gyöngyökkel. Hűlni kell hagyni (bár ez nehéz, mert rájárnak).
Szívesen ajánlom ezt a könnyen elkészíthető és különlegesen finom újdonságot.
Hozzávalók:
Másfél csésze pirított kesudió
másfél csésze nádcukor (vagy kristálycukor)
fél csésze vaj
1 tojás
másfél csésze finomliszt
1 csomag vaníliás cukor
csipetnyi só
1/2 csomag sütőpor
A csokimázhoz:
10 dkg étcsokoládé
4 dkg vaj