recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mediterrán trió: rák, tészta, saláta

Mitzi von Küche

2016. február 22. - Mitzi von Küche

Tél vége felé már igencsak elfog a vágy mediterrán ételeket enni, de messze még a vakáció... Lássuk akkor, hogy itthon az átlagos felhozatalból mit lehet kihozni. Nagyobb méretű rákokat (pl. tigrisrák vagy nagyobb garnéla) fagyasztva sok helyütt lehet kapni - persze, nem az előfőzöttet kell keresni, olasz száraztészta, némi zöldfűszer, olivaolaj - és már kezdhetjük is.

rak_lin_2.jpg

A kiengedett rákokat bepácolom: olivaolajba préselt fokhagyma, só és citromlé, valamint aprított zöldfűszerek (jelen esetben zöldpetrezselyem és bazsalikom - de ami kapható cserépben, mind jó) keverékében hűtőben pácolom a rákokat 1-2 óra hosszat. Ez a rák most fejjel együtt volt, de héj nékül, ami ideális a pácoláshoz.

Amikor eljön a tettek ideje, vizet forralok sóval és megfőzöm a linguinét (ez az a lapos spagetti). Közben kikeverem a salátaöntetet: egy kis mustár (Kremsi lehetőleg), egy csipet nagyszemű tengeri só, pici méz/cukor, egy löttyintésnyi sötét balzsamecettel kavargatva, majd jó minőségű, nem keserű extra szűz olivaolajjal összekeverve. A madársalátát megmosom, vérnarancs-darabkákkal ízesítem - az öntetet majd csak tálaláskor hintem a madársalátára, mert hamar összeesik.

rak_lin_3.jpg

A rákok olajos páclevét serpenyőben hevítem nem túl forróra és a rákokat mindkét oldalon 3 - 4 percig sütöm - csodaszép színük lesz. Nem szabad több ideig sütni, mert hamar megkeményednek  és ez igaz a többi tengeri finomságra is.

rak_lin_4.jpg

És már kész is minden pár perc alatt. A tésztát leszűröm, nem öblítem (durumtésztáról van szó), néhány csepp olivaolajjal és citromlével átforgatom, kis petrezselyemzöldet és bazsalikomleveleket aprítok, parmezánsajtot reszelek rá - tudom, hogy egy olasz tiltakozna ellene, de mégis így a legfinomabb...

A madársalátát megöntözöm az öntettel, elkeverem. Tányérra kerül a linguine és az illatozó rákok, mellé a saláta - kezdődhet a mediterrán ebéd... 

rak_lin_1.jpg

 És gondolatban valahol itt járunk...

rak_lin_5.jpg

A rákok pácolásához: olivaolaj, fokhagyma, citromlé, só, friss zöldfűszerek (pl. petrezselyemzöld, bazsalikom).

A salátaöntethez: mustár, só/nagyszermű só, méz/cukor, sötét balzsamecet, olivaolaj. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr478405928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.02.23. 08:42:54

Az utolsó képen Pontevedra, Galícia, Spanyolországban. Itt fogják, gyűjtik a legjobb minőségű tengeri herkentyűket.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2016.02.24. 07:14:07

Hat na. Ezt igy naponta ketszer teleportalhatod, linguinet ne eroltesd, boven eleg heti egy alkalommal. Koszi puszi

Uj-zelandi zold kagyloval szemezek... tudnek vele magamnak meglepetest szerezni :D

AnicasubRosa · www.lepcsankparty.blog.hu 2016.02.24. 17:39:53

@dömbi: Csináld úgy, hogy megveszed és amikor otthon kipakolod, meglepett arccal nézel a zuradra, hogy hátezmegmiez???! :D
süti beállítások módosítása