A szuflékészítéstől félünk, ez nem a magyar ember műfaja. A szuflékészítéstől nem kell félnünk, mert - vettem egy nagy levegőt, nekiláttam, pillanatok alatt megcsináltam - és jó lett!
Gesztenyefelfújtat akartam készíteni ünnepi desszertnek és szorgos receptkeresgélésbe fogtam. A neten keringő recepteket túl bonyolultnak találtam. Nincs erre nekem időm - nosza, találjunk ki valamit!
6 tojásfehérjét felvertem egy tasak vaniliás cukorral. Másik tálban összekevertem a habverővel a hat tojássárgát, 6 deka porcukrot, 5 deka puha vajat, majd egy 25 dekás gesztenyemasszát (natúrt, nem aromázottat). Ebbe a masszába óvatosan beleforgattam a kemény tojásfehérjét.
Kivajaztam hét szufléformát (pontosabban ramequin-formát, de ilyen árnyalatnyi különbségeket csak a franciák tesznek) és egy vízzel félig töltött tepsibe állítottam. A formákat háromnegyedig töltöttem a felfújt masszájával, a közepükbe süllyesztettem egy-egy kocka finom étcsokit, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe raktam a tepsit, légkeveréses üzemmódba.
Körülbelül fél órát tartózkodtak a formácskák a sütőben, amikor úgy találtam, elkészültek. Frissen fogyasztva a legjobb, de mi egy órával a készítés után ettük meg erdei gyümölcsös szósszal körítve és igen finomnak találtuk. Könnyű, mérsékelten édes desszert, ami a komolyabb elő- és főételek után ideális lezárása az étkezésnek.
Nem csalás, nem ámítás: ilyen egyszerűen is lehet csodás szuflét készíteni. Ezért teszem közkinccsé a receptet.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 25 dkg natúr gesztenyemassza, 1 tasak vaniliás cukor, pár kocka étcsokoládé.