recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Fejedelmi duó: ribeye steak vargányával

Mitzi von Küche

2016. szeptember 19. - Mitzi von Küche

Amióta áruházláncaink elkényeztetnek bennünket különböző nemzetiségű, fajtájú és érettségű marhasteakekkel, könnyű a dolga annak, aki szereti a steaket. Íme, guszta hétvégi ebédünk.

ribeye6.jpg

És a pompás hozzávalók: egy gyönyörű nagy nyári vargánya a piacról,
 

ribeye1.jpg

és két szelet ír ribeye steak. Az ebéd elkészítése valóban csak rövid időbe telik: a végeredmény, a nemes gomba és az ízes hús kombinációja csodafinom.

ribeye2.jpg

Kezdjük a vargányával: a megtisztított, nagyobb darabokra szeletelt gombát vajon megpirítjuk, kis só, bors és rozmaringlevélkék hozzáadásával. Ha már megpuhult, hozzáadunk egy kis tejszínt, picit még forraljuk, végül egy kiadós adag apróra vágott zöldpetrezselyemmel szórjuk meg.

ribeye3.jpg

Következik a besózott, borsozott hússzeletek sütése. Az előmelegített öntöttvas serpenyőbe helyezem az olajjal mindkét oldalukon megkent steakeket és két percig egyik, majd újabb két percig a másik oldalukon sütöm őket. (Ezek a steakek, bár 250 grammosak, de nem voltak túl vastagok, így ennyi idő bőven elegendő volt.)

ribeye4.jpg

A hússzeleteket lefedve pár percig pihentetem, addig megsütöm a hasábokra szeletelt krumplit.


ribeye5.jpg 

Valóban fejedelmi ízkombináció a végeredmény. 

ribeye7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7410717176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.21. 18:47:08

Pont az egyszerüsége miatt remek étel, jól elkészítve. Én még a rozmaringot is kihagynám a gombából, annak annyira jellegzetes íze van.
A madarasban most már rendszeresen van érlelt Angus marha: rostélyos, ribeye, comb (?) - lelkesen vásároljuk mi is.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.09.22. 08:45:32

@Andrass9: Teljesen igazad van, újabban már kihagyom a rozmaringot - pedig mindig nagy a kísértés, hogy lecsípjek a rozmaringos cserépben zöldellő bokrocskáról.

2016.09.22. 17:35:47

Hej rozmaring, rozmaring...
Nálam is cserépben kezdte, de most egy derékig érő bokor, aminek én is csipkedem a hajtásait metszőollóval, a tövét néha rotációs kapával. :)
Sajnos idén baleset történt, pontosabban előre eltervezett bunkóságból magánszemély sérelmére elkövetett tapló károkozás. Azt hiszem így hívja a jog.
Nevezett bokrom egy kis csemege szőlősor végén található, mindez a 18 éve lakatlan szomszéd telek felőli kerítésnél hosszában. A szőlősor másik végében ugyanakkora nagy citromfű telep osztja az észt és saját magát tőről, gyökérhajtásokkal. Ha hagynám, de ez mellékszál.
Nyaralásból hazaérve érzékeltem, hogy a szomszéd házat eladták és festők dolgoznak serényen. Mint később kiderült, nem festők, hanem létramászó agyhalott faliecset kezelők voltak, mert 4 elemivel szakmunkást nem végezhettek el.
Másnap kilátogattam a szőlőbe, 15 tő különféle csemege, mikor észleltem, hogy 3 tő csemegeszőlőt, birtokom 20 %-át és a rozmaringot a kerítés túlsó oldaláról teljesen leöntötték fehér falfestékkel. Mikor a vödreiket mosták ki ezek a kétlábra ágaskodó evolúciós zsákutcák, nagy lendülettel a szomszédba, vagyis hozzám öntötték a levet. Eső nem bírta egy hónap alatt lemosni, pedig esett bőven. Az, hogy az egyik kerítésoszlopomat félig színre festették, úgy mutatták meg a kívánt barackszínt az új tulajnak, azt már nem is említem.
Eredmény: 3 tőről nem szüreteltem, rozmaringot nagyon vissza kellett vágni, idén már nem használhatom. Elnézést sem kértek, mikor szóltam, csak azt a néhány szót ismételgették, amit az oviban tanultak: "nem én voltam". Végül meglett a tettes, egy porokkal gyúrt pót terminátor, mondtam neki, hogy nyugodtan jöjjön át, "megbeszéljük" mert én sem vagyok pici gyerek, de végül nem jött. Ennyiben maradtunk.
Hej rozmaring, rozmaring
Leszakadt rólam az ing....

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.09.23. 17:15:35

@pizzaszeletvágó: Ajjaj, ismerős...
Van egy régi Páger Antal film /talán 1942-ből/, a címe: Rozmaring - igen jó.

Kyria 2016.10.25. 17:25:39

@pizzaszeletvágó: A "festők" érzékletes leírását olvasván majd leestem a székről a nevetéstől...nagyon jó:)))).

Kyria 2016.10.25. 17:29:44

Nagyon szeretnék steak-et sütni, van is egy olyan vas-serpenyőm, hogy két kézzel alig bírom megemelni...de félek. Biztos, hogy elég ez a 2-2 perc, nem marad véres (azt nem szeretném!)? És milyen vastagok azok a "nem túl vastag" hússzeletek? Kell pácolni előtte? És mennyire kell előmelegítem a serpenyőt? Minden tanácsnak örülök és köszönöm szépen előre is!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.10.25. 18:34:43

@Kyria: Kedves Kyria! Szerény, néhány évtizedes tapasztalatom szerint a steak sütésénél nem sok standardot lehet felállítani. Az első: a hús minősége a legfontosabb: gyengébb minőségű marhából a legkifinomultabb technikával sem lesz tökéletes a steak. A vastagabb szeleteknek több idő kell - 2,5 cm vastagság alatt nem érdemes sütni. Régebben gyakran pácoltam, ma már az egyszerűség híve vagyok (úgy látom, a jeles külföldi séfek is): só, bors, pici olaj - slussz. Próbáld, ahogy a posztban leírtam, szívesen olvasnám a visszajelzésedet.
süti beállítások módosítása