Ha a ludaskásáról esik szó, mindenki azt mondja: - ó, milyen finom, de rég is ettem... Ideje, hogy felelevenítsük a régi magyar konyha egyik jellegzetes ételének a készítését most, hogy itt a ludak idénye.
A hozzávalók, a piacról beszerezve: egy hízott libamell fele, hét darab pecsenyeliba szárnytő, egy nyak és egy zúza.
A hízott libamell bőrét levágtam és félretettem, a húsokat jól megmosva feltettem egy nagy fazék vízbe, sózva és szemesborssal ízesítve.
Amikor felforrt, leszedtem a habját és a közben megtisztított és nagyobb darabokra vágott zöldségféléket is hozzáadtam: négy szál sárgarépa, három petrezselyemgyökér /egy kis zöldjével/, fél karalábé, fél zeller, egy fej vöröshagyma kettévágva, két nagyobb gerezd fokhagyma, egy paradicsompaprika fele cikkekben és néhány szál kakukkfű. Kezdődhetett az újraforralás, majd a lassú tűzön való fővögetés.
Körülbelül két óra múlva, amikor a húst elég puhának ítéltem, kivettem a zöldségekkel együtt és átszűrtem a levest.
A libamellet és a zúzát kis darabokra vágtam, a zöldségek egy részét is felaprítottam.
A libamell bőrét apró darabokra vágva kisütöttem, a tepertőt félreraktam, a kisült libazsíron pedig megfuttattam 30 dkg arborio rizset. Azért ezt a fajta rizottórizset használtam, mert ez nagy mennyiségű folyadékot képes felvenni.
Mérsékeltre állított tűzhelyen kevergetve, időnként egy-egy merőkanál forró levest hozzáadva megpároltam a rizset. Késhegynyi őrölt sáfrányt is adtam hozzá, ami a régi magyar konyhában gyakorta használt fűszer volt és kis színt is ad (persze, nem sárgítjuk be a rizset).
Ha a rizs már kellően megpuhult, óvatosan belevegyítjük a félretett húsokat, zöldségeket, megsózzuk, néhányat tekerünk rá a borsőrlővel és jól lefedjük. A tűzhelyet elzárjuk, a villanytűzhely maradék hője elegendő lesz ahhoz, hogy további 15 - 30 perc alatt elkészüljön a ludaskása. (Van, aki a sütőben készíti, de szerintem így jobban kontrollálható a folyamat.)
A rizs kiválóan megpuhult, nem tocsogós, megfelelő arányban van benne hús és zöldség.
Sőt, a ludaskása előtt még egy finom libalevesünk is lesz, igazi two-in-one: kettő az egyben étel. Nem is beszélve a finom libatepertőről...
Azért egy kis sült libacomb is került a ludaskása mellé.