Ez a finom csokoládés felfújt a sötét csokoládé és a fehér tejszínhab ellentétéről kapta a nevét. Egyes források szerint Verdi Otello című operájának 1888-as bécsi operaházi bemutatója ihlette az édességet. Ausztriában és Bajorországban egész évben kapható éttermekben, de karácsonykor különösen kedvelt. Régi kedvencem, ezért elhatároztam, hogy eredeti receptek alapján megpróbálkozom az elkészítésével.
Az alábbi képen láthatók a felfújt hozzávalói: 4 tojás sárgája és fehérje külön, 7 deka vaj, 7 deka megpirított vékonyra szelt mandula, 7 deka 85%-os étcsokoládé és vaníliakivonat.
Először felvertem a tojásfehérjét egy csipet sóval és másfél evőkanál kristálycukorral, félretettem.
A keverőüstbe ezután a tojássárga, egy evőkanál cukor, majd a félig felolvasztott vaj került és közepes keverési sebesség mellett a mikroban óvatosan megolvasztott csokoládé, végül egy mokkáskanálnyi vaníliakivonat. A keverékhez hozzáadtam a mandulát, végül részletekben belerétegeztem a tojáshabot.
Szilikonformákba töltöttem: 9 formába volt elég.
Egy tepsibe forró vizet öntöttem, erre került a szilikonforma, a 190 fokra előmelegített (légkeverés nélkül) sütőbe helyeztem 30 percre. Tűpróbával ellenőriztem, megsült-e az időközben szépen felemelkedett felfújt.
Közben volt idő a csokoládémáz elkészítésére. Nagyon óvatos hőfokon megolvasztottam 10 deka keserűcsokit, hozzáadtam 5 deka vajat és egy kanálnyi tejet. Felvertem a tejszínhabot is egy csomag vaníliás cukorral (nem kell túlédesíteni a tejszínhabot).
Tálaláskor két oldalról adunk a mór mellé csokimázat és tejszínhabot - ez lesz a mór fehér inge. Egy darabot lefotóztam, a többi 8 felfújtat öten öt perc alatt eltüntettük...
Ez a változat teljesen lisztmentes, nem túl édes, nem tömény, garantáltan sikert arat az ünnepi asztalon.