Mit rejtenek a csomagok? Halat gyakran sütünk, grillezünk - különösen nyáron, de a sütőpapír-burkolatban megsütött hal íze, állaga talán a legtökéletesebb: nem szárad ki, egyszerűen nem lehet elrontani. Ez az 'en papillote' technika többféle halnál is használható, igazán könnyű elkészíteni. A finom halhús a nagy melegben is jólesik, nem megterhelő. Emellett elsőrendű fehérjeforrás és kalóriaszegény is - egyszóval minden szempontból tökéletes eledel.
Ezek a guszta, friss aranydurbincsok az Adriáról érkeztek.
Most egyszerűen paradicsomot választottam a hal mellé - de bármilyen nyári zöldséggel jól harmonizál, gazdagon lehet variálni.
A besózott, borsozott, provanszi fűszerkeverékkel és citromos zöldfűszerrel megszórt durbincsot egy nagy lap sütőpapírra helyeztem, néhány darabka vajra. Köré raktam egy felszeletelt paradicsomot, néhány szál kaprot - ebből a hasába is került a fokhagymás vaj mellé - és a hal tetejére is jutott a vajból.
Összehajtogattam a sütőpapírt úgy, mint egy csomagot, ügyelve arra, hogy legyen hely a keletkező gőznek és a hajtás mentén egyszerűen összetűztem kis tűzőgépemmel (ez régi trükköm). A jól lezárt halcsomagok a tepsibe kerültek.
180 fokos sütőben 45 percig sültek az aranydurbincsok /időzítetten, nem előmelegített sütővel kezdve/, közben rájuk se kell nézni - nagy melegben ez az ideális főzés! A sütő jelez, ha elkészül a hal - egyszerűen nem lehet elrontani...
Izgalommal bontjuk ki a csomagokat, finom illatok szállnak fel a papírborítékból.
A hal tökéletesen megsült. Csak egy kis saláta és némi rizs kerül mellé. Az aranydurbincs /dorada/ az egyik legnépszerűbb tengeri hal, gyönyörű fehér, lemezes húsú, mérsékelten szálkás, az íze csodálatos.