recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Süssünk süllőt!

Mitzi von Küche

2018. december 18. - Mitzi von Küche

Süllőt? Jó vicc... amilyen ritkán lehet kapni. Lássatok csudát, az egyik nagy hiperben nyílt önálló halboltban a Hortobágyi halgazdaság friss halait lehet kapni és remek süllők közül tudtam válogatni (pedig amúgy ritkán járok hiperbe). A friss süllő igazán nagy fogás - a nemes, fehér húsú hal ünnepi csemegének is tökéletes. Ma, hétköznap ide vagy oda, süllőt ebédelünk csirkemell helyett!

184fedc5-9260-4f44-b717-3e6db97fdd2e.jpeg

Így néztek ki a konyhakész halacskák.

e7f385f9-a3af-44ae-b414-ef0f2c7850f8.jpeg

A nemes hallal nem kell variálni, egyszerűen meg kell sütni és kész. De mégis hogyan? Máris mutatom.

A két süllőt jól megmostam kívül-belül, majd egy nagy ovális jénai tálba tettem (a nagyobbik süllő még ki is kandikált belőle), olivaolajra. A halakat megsóztam, a hasukba zöldfűszeres vajdarabkákat tuszkoltam. Körberaktam felkarikázott paradicsommal és paradicsompaprikával és az egészet meghintettem még további olivaolajjal. A sütőt beprogramoztam 180 fokra és 55 percre (kb.10 percig melegszik, így a tiszta sütési idő kb. háromnegyed óra). 

584dd435-7de4-459b-a1a3-9dfc70076c95.jpeg

A sütés utolsó 4-5 percében a grillfokozatra kapcsoltam. Háromnegyed óra sütés után így nézett ki a haltál.

465e9292-5f9a-4539-af90-16207477a689.jpeg

 Készítettem rizst is, amit petrezselyemgyökérrel és egy felaprított fokhagymagerezddel ízesítettem. (isteni így ízesítve). Salátát is kínáltam a süllő mellé, amelyet a megsült paradicsom- és paprikaszeletkékkel körítettem. 

89dcc7a1-02a1-4713-b4e5-fa232a2d8930.jpeg

 A jó dolgokat hamar meg kell ismételni. A következő alkalommal nagyobb, kb. 50 dekás süllőket sikerült kapni, amelyeket már nagy tepsiben kellett sütni.

sull6.jpg

 Ismét csodás lett az eredmény. Mindenkinek ajánlom a süllő kipróbálását. Igaz, néhány szálka található benne, de egy elszánt halkedvelőt ez semmiképpen nem tántoríthat el a kitűnő ízű hal fogyasztásától.

A karácsonyi asztalra is jó szívvel ajánljuk a nemes süllőt!

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr214223453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

karakter 2018.12.18. 22:10:41

süllőt? hol lehet venni?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.19. 09:55:44

@karakter: Ezeket a halakat a Hortobágyi halgazdaságnak a debreceni Tes.-ban lévő üzletében vásároltam, de ezekben a napokban bizonyára sok halat áruló boltban kaphatók nemesebb halak.

látjátok feleim szümtükkel 2018.12.20. 17:30:14

Ez az étel nemesen egyszerű, és nagyszerű.

Tangó Suszter 2021.12.19. 20:05:45

Szép lett ez a haltál, mit nyomban be is faltál...jáááj.

kocsmagomba 2021.12.20. 20:53:20

@Tangó Suszter:

Szép lett ez a haltál
a
szálkától meg sem haltál

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.12.24. 09:22:14

@Tangó Suszter: Nem vén és pláne nem átok, hanem hála a folyamatos figyelemért.
Boldog karácsonyt!

kocsmagomba 2021.12.28. 14:15:45

@Tangó Suszter: @Mitzi von Küche:

Előbújt költői vénátok!
Vének vagyunk, legyen ez átok?
Bloggerkém! Csak azon merengjen
Hogy a röhögéstől remegjen:
A szőrös vén tokátok!

(szeretettel: kocsmagomba)

kocsmagomba 2021.12.29. 14:31:07

@Tangó Suszter: köszönöm, öreg barátom! :)

@Mitzi von Küche: Villon! Hogy ez mennyire igaz, most jöttem rá, ahogy visszaolvastam, mit is írtam!

Most már el kell mesélnem, ha nem is a blogod témája.
Volt nekem Debrecenben egy mostoha nagyapám. Elég mostoha természete volt. Ugyanakkor kívülről tudta Villon verseit, Faludy György fordításában! Bármikor képes volt pontosan hiba nélkül elszavalni. Ugyanígy Adyt és József Attilát. Az összest. Mondom az összest.
Pontosan Karácsonykor szórakoztatott bennünket ezzel, minden alkalommal.
Hogy főzésnél maradjunk: Ráadásul a pontyot is ő fogta a halászléhez, a hortobágyi halastavakon, és a fürdőkádjában tartotta a pontyokat pár napig, főzés előtt.
Életem halászlevei voltak... költői segédlettel. :)
Nem ma volt: 1970.
süti beállítások módosítása