Süllőt? Jó vicc... amilyen ritkán lehet kapni. Lássatok csudát, az egyik nagy hiperben nyílt önálló halboltban a Hortobágyi halgazdaság friss halait lehet kapni és remek süllők közül tudtam válogatni (pedig amúgy ritkán járok hiperbe). A friss süllő igazán nagy fogás - a nemes, fehér húsú hal ünnepi csemegének is tökéletes. Ma, hétköznap ide vagy oda, süllőt ebédelünk csirkemell helyett!
Így néztek ki a konyhakész halacskák.
A nemes hallal nem kell variálni, egyszerűen meg kell sütni és kész. De mégis hogyan? Máris mutatom.
A két süllőt jól megmostam kívül-belül, majd egy nagy ovális jénai tálba tettem (a nagyobbik süllő még ki is kandikált belőle), olivaolajra. A halakat megsóztam, a hasukba zöldfűszeres vajdarabkákat tuszkoltam. Körberaktam felkarikázott paradicsommal és paradicsompaprikával és az egészet meghintettem még további olivaolajjal. A sütőt beprogramoztam 180 fokra és 55 percre (kb.10 percig melegszik, így a tiszta sütési idő kb. háromnegyed óra).
A sütés utolsó 4-5 percében a grillfokozatra kapcsoltam. Háromnegyed óra sütés után így nézett ki a haltál.
Készítettem rizst is, amit petrezselyemgyökérrel és egy felaprított fokhagymagerezddel ízesítettem. (isteni így ízesítve). Salátát is kínáltam a süllő mellé, amelyet a megsült paradicsom- és paprikaszeletkékkel körítettem.
A jó dolgokat hamar meg kell ismételni. A következő alkalommal nagyobb, kb. 50 dekás süllőket sikerült kapni, amelyeket már nagy tepsiben kellett sütni.
Ismét csodás lett az eredmény. Mindenkinek ajánlom a süllő kipróbálását. Igaz, néhány szálka található benne, de egy elszánt halkedvelőt ez semmiképpen nem tántoríthat el a kitűnő ízű hal fogyasztásától.
A karácsonyi asztalra is jó szívvel ajánljuk a nemes süllőt!