Ritka, ünnepi csemege, de néha beszerezhető fagyasztva a termetes fekete tigrisrák, feje és páncélja nélkül, konyhakészen. Ünnepi ételnek is kiváló, mivel pillanatok alatt elkészül és nem igényel nagy főzési gyakorlatot sem.
Érdemes a félig kiolvasztott rákfarkakat bepácolni. Mivel a fekete tigrisrák ázsiai, így most a pácot is némileg ázsiai ihletésűre terveztem: édes-savanyú szósz, chilipehely, petrezselyemzöld és préselt fokhagyma keverékében pácoltam a rákokat hűtőben egy éjszakán át.
Tovább fokozva az ázsiai ízhatást, mangó kíséri a tigrisrákokat. Most fagyasztott konyhakész mangókockákat használtam fel, de ha jó érett mangót kapunk, még finomabb ízhatást érhetünk el.
És akkor már Ázsiánál maradva, üvegtészta fogja kísérni a mangós tigrisrákot, forró sós vízben 5 perc alatt bőven elkészül. A rákokat olivaolajban megsütöm, két-két percig elegendő sütni mindkét oldalukon.
Ezután hozzáadom a mangókockákat is, éppen csak megforrósítva őket.
Végül a leszűrt üvegtésztát egy mélyebb tálba öntöm, ráhalmozom a mangós tigrisrákot és a fűszeres sütőolajból valamennyit. Frissen érdemes fogyasztani.
Ahogy szoktam mondani, a rák minél nagyobb, annál finomabb: a tigrisrák igazán finom, egészséges, fehérjedús. Nálunk legtöbbször csak fagyasztva juthatunk hozzá és az ára is borsos kissé, de kivételes alkalmakkor érdemes elkészíteni, megkóstolni - nem fog csalódást okozni.