recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Mangós tigrisrák

Mitzi von Küche

2018. december 21. - Mitzi von Küche

Ritka, ünnepi csemege, de néha beszerezhető fagyasztva a termetes fekete tigrisrák, feje és páncélja nélkül, konyhakészen. Ünnepi ételnek is kiváló, mivel pillanatok alatt elkészül és nem igényel nagy főzési gyakorlatot sem.

mang_rak5.jpg

 Érdemes a félig kiolvasztott rákfarkakat bepácolni. Mivel a fekete tigrisrák ázsiai, így most a pácot is némileg ázsiai ihletésűre terveztem: édes-savanyú szósz, chilipehely, petrezselyemzöld és préselt fokhagyma keverékében pácoltam a rákokat hűtőben egy éjszakán át.

mang_rak1.jpg

Tovább fokozva az ázsiai ízhatást, mangó kíséri a tigrisrákokat.  Most fagyasztott konyhakész mangókockákat használtam fel, de ha jó érett mangót kapunk, még finomabb ízhatást érhetünk el. 

mang_rak2.jpg

 És akkor már Ázsiánál maradva, üvegtészta fogja kísérni a mangós tigrisrákot, forró sós vízben 5 perc alatt bőven elkészül. A rákokat olivaolajban megsütöm, két-két percig elegendő sütni mindkét oldalukon. 

mang_rak3.jpg

 Ezután hozzáadom a mangókockákat is, éppen csak megforrósítva őket.

mang_rak4.jpg

 Végül a leszűrt üvegtésztát egy mélyebb tálba öntöm, ráhalmozom a mangós tigrisrákot és a fűszeres sütőolajból valamennyit. Frissen érdemes fogyasztani.

Ahogy szoktam mondani, a rák minél nagyobb, annál finomabb: a tigrisrák igazán finom, egészséges, fehérjedús. Nálunk legtöbbször csak fagyasztva juthatunk hozzá és az ára is borsos kissé, de kivételes alkalmakkor érdemes elkészíteni, megkóstolni - nem fog csalódást okozni.

mang_rak6.jpg
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr8714472390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.21. 02:08:50

Az ilyen garnéla jellegű rákfélék közt van valami komoly különbség? Mert az aldiban és talán a lidlben egész évben kapható fagyasztott rákhús, nem olyan nagy ritkaság (és felirat szerint nem surimi, hanem valódi rák), igaz, nem tigrisrák, hanem valami kisebb...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.21. 09:45:07

@Le a spammerekkel: Rákféle annyi van, mint égen a csillag. Ez a fekete tigrisrák nagyobb /20-30 cm/ és feketés csíkok vannak rajta, innen a neve. Az egyszerűbb, kisebb garnélafajták állandóan kaphatók, ez ritkább nálunk.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.21. 09:49:37

@Le a spammerekkel: Legegyszerűbben az angol nevük mentén csoportosíthatók a rákfélék, a ‘shrimps’ kisebb, puhább páncélú garnélát jelent, a ‘prawns’ nagyobb, általában vastagabb páncélú, keskeny ollós rákokat /v.ö.: scampi/. És hát vannak a több kilós óriások, a homár és a languszta.
Ahogy írtam a posztban: a rák minél nagyobb, annál finomabb.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.12.21. 10:24:40

@Mitzi von Küche: azt megkérdezhetem, hogy a képeken látható rák az a lénynek pontosan mely része? Mert régről úgy emlékszem, a folyami rákoknak az ollóját volt szokás megenni, ez viszont mintha a törzse ("potroha"?) lenne.
Apropó: ennek azt a szaruszerű végét is meg szokás enni? Évente egyszer-kétszer veszek garnéla koszorúnak nevezett fagyasztott rákot, ami úgy ahogy van, kiolvasztás után ehető, csak a farokvég nekem nagyon gusztustalan, úgyhogy általában kihámozom belőle az ehetőnek tartott részt. :)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.12.21. 10:33:41

@Le a spammerekkel: Ez tengeri rák (pontosabban délkelet-ázsiai), a potroh fogyasztandó. Ez tisztított, a farka végét lecsippentjük - egyébként a rákpáncélból fontos anyagojat nyernek ki, amit drágán veszünk a patikában...
Nézz körül a blogon, sok jól bevált, finom rák-receptet írtam az évek során.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2018.12.21. 10:55:25

Ötletes kombináció. Milyen ital passzol hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.01.01. 20:52:18

Boldog Új Évet mindannyiótoknak!
süti beállítások módosítása