recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Borjú bélszín

Mitzi von Küche

2019. január 15. - Mitzi von Küche

 Mi szükséges ahhoz, hogy ilyen remek borjú bélszínt ehessünk otthon? Elsősorban maga a borjú bélszín, ami a legtöbbször véletlenszerűen és elég ritkán áll rendelkezésre, másodsorban egy öntöttvas serpenyő, valamint némi tudás, ami akár ebből a posztból is megszerezhető. Ezért ne féljünk a borjú vesepecsenye sütésétől: ha nem sütjük túl, nem fogjuk elrontani!

borj_bel6.jpg

 Összesen három borjúszeletet tudtam szerezni, de elég lett két személyre egy finom ebédhez. A bélszínszeleteket szobahőre tettem az elkészítés előtt két órával, frissen őrölt borskeverékkel beszórtam és egy kis olajjal bekentem mindkét oldalukat. Így várakoztak a sütésig.

borj_bel1.jpg

Öntöttvas serpenyőben lehet a legjobban húst sütni - érdemes beszerezni egyet. Igen súlyos és vigyázni kell, hogy sütés közben ne fogjuk meg a nyelét, mert nagyon forró... 

borj_bel2.jpg

 A beolajozott borjúszeleteket a felhevített serpenyőbe tettem kettő percre /!/, a második percben kicsit fordítottam a húsokon és néhány vajkockát a tetejükre dobtam.

borj_bel3.jpg

Két perc után fordítás, majd alig egy perc múlva már ki is vesszük a szeleteket a serpenyőből.

borj_bel4.jpg

 A nemes húsokat sütés után pihentetni kell néhány percig, hogy a nedvek egyenletesen tudjanak eloszlani. Ekkor sóztam csak meg.

borj_bel5.jpg

Csak egy kis frissen sült krumpli került a tányérra az istenien zamatos, puha borjú bélszín mellé.

borj_be7.jpg

A sütés ideje a legfontosabb: ne is mozduljunk a serpenyő mellől. Vastagabb steak-ek esetében plusz 1-1 perc még hozzáadható, de tapintással is meggyőződhetünk a hús készültségi fokáról.

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7714562190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedélyes Paraszt 2019.01.16. 19:42:02

Vétek egy ilyen húshoz sültkrumplit adni. A legjobb, de időigényes: héjas, nagy máretű krumplit félig megfőzöd. Fóliába csomagolod, sütőben megsütöd. Ha kész, félig lebontod a fóliát, keresztben bevágod a hosszabbik felén és fokhagymás, tejfölös, esetleg sajtos öntetet öntesz bele. Sokkal harmonikusabb a húshoz. Szerintem kissét túlsütötted a képek alapján, de ezen nem vitatkozunk.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.16. 19:46:02

@Kedélyes Paraszt: Túlsütésről szó sincs, a képeket nagyítva ez világosan látszik. A sült krumplit meg örülök, hogy össze tudtam dobni, olyan vacakul voltam...

altimus 2019.01.16. 20:07:44

@Kedélyes Paraszt: a sultkrumpli tokeletesen rendben van, en peldaul utalom a folias krumplit, steak burgonyat ... de persze egy sima salata is jo a hushoz.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.16. 20:14:26

@Kedélyes Paraszt: @altimus: Egyszer elvetett jó sorsom Buenos Airesbe. 80 dekás, 1 kilós sztékeket hoztak ki - magában, minden nélkül! Úgy is meg lehetett enni - aki bírta...

paraszt 2019.01.16. 20:28:43

@Mitzi von Küche: AZT a húst ezzel nem szabad összekeverni...

altimus 2019.01.16. 20:29:01

@Mitzi von Küche: sok helyen adjak a fo husetelt koret nelkul. mondjuk az argentinok nagyon ertenek a husokhoz, a suteshez es meses a marhahus arrafele. en is jartam ba-ben es majd ket hetig minden nap ugyanabban a parrilla-ban vacsoraztam. a malbec se utolso hozza.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.16. 20:37:31

@paraszt: Bizony. Azóta is azokat az ízeket keresem mindig - de már látom, soha nem fogom még egyszer érezni...
/Kivettem a felesleget :)/

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.16. 20:40:52

@altimus: Már nem emlékszem az étterem nevére, de a hotel recepcióján rémüldöztek, mikor visszaértünk, hogy mertünk a környékre menni, pedig nem El Boca volt... Helyes kisvendéglő volt, cirka 8 dollár volt egy kilós szték. Csak helyi vendégek voltak, némelyikük kolbászt evett a szték mellé - ha nem láttam volna, sosem hittem volna :)
süti beállítások módosítása