recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Szarvaspörkölt könnyen-gyorsan

Mitzi von Küche

2019. január 29. - Mitzi von Küche

A családunk egyik tehetséges ifjabb tagja csodás vadpörköltöket készít szarvasból, vaddisznóból, mikor milyen vadat tud beszerezni /többnyire a vadboltban/, sokszor bográcsban főzve. Megadja a módját, ünnepi alkalmakra feledhetetlen ízeket hoz létre.

Ez a szarvaspörkölt nem ilyen nekikészülés eredménye, hanem egy mélyhűtő-szelektálásból adódott: 50 deka felkockázott szarvashúst találtam, ami nem nagy mennyiség, de azért csak hasznosítani kell valahogyan.

szarv_po6.jpg

A nagyobb húskockákat kisebb darabokra vagdostam, az itt-ott előforduló inakat, hártyákat eltávolítottam. Egy csíknyi füstölt szalonnát kiolvasztottam, megdinszteltem rajta egy fej felaprított hagymát, aztán kivettem, majd a zsiradékban megpirítottam a húsdarabokat.

szarv_po1.jpg

Vissza a hagymát, fél evőkanálnyi pirospaprika, só, bors, két gerezd fokhagyma, vad-fűszerkeverék, pár szem szegfűbors /amit nagyon szeretek a vadakhoz használni/ és egy kis ágacska rozmaring került az edénybe, majd egy kevés vörösborral felengedtem.

szarv_po2.jpg

Most néhány összevágott csiperkegomba következett, majd lefedtem a kuktát és 40 percig pároltam a gőzben a húst. 

szarv_po3.jpg

A végső ízhatás beállításához elővettem egy üvegcse angol vörösáfonya-lekvárt, a háromnegyedét belekevertem a pörköltbe. Tapasztalatom szerint az édes ízek harmonikusan egészítik ki, szelidítik a vad markáns ízét.

szarv_po4.jpg

Krumplikrokettel tálaltam, mellé további vörösáfonya-lekvárral. Hétköznapi kétszemélyes ebédhez képest nagyon is jól sikerült, ha több lett volna a hús, megállta volna a helyét nagyobb társaságban is.

szarv_po.jpg

Hozzávalók két személyre:

50 dkg szarvas színhús /comb vagy lapocka/, egy nagy fej hagyma, két gerezd fokhagyma, 3-4 kisebb csiperkegomba, 1,5 dl vörösbor, 3-4 szem szegfűbors, egy ágacska rozmaring, vad-fűszerkeverék, só, bors. 

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr4514541970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bontottcsirke 2019.01.30. 07:05:48

Nagyon jó a pörkölt is belőle, bár én mostanában a raguk felé fordultam, mert a paparika sok ízt elnyom.

felső határ nincs 2019.01.30. 07:34:59

OMG szarvas rulez

szereznem kell egy komplett szarvast valahonnnan

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.30. 09:43:33

@felső határ nincs: Ó, elég lesz a combja, lapockája, meg a gerince is...

_z_ 2019.01.30. 11:26:36

Vad füszerkeverek? Valami sajat cucc, vagy bolti?
En multkor muflont kaptam, nekem füszerezesre nagyon bevalt a borokabogyo-rozmaring-majoranna-pirosparika negyes (termeszetesen az elmaradhatatlan hagyma-fokhagyma-szalonna-vörösbor melle). Persze pirosparikabol csak nagyon keves, inkabb csak szinezni (rendes pörkölthöz kepest plane), a többi füszerböl is meglepöen keves eleg volt es a borokabogyoval ovatosan (kilonkent kb. 6 darab) különben gin-izü lesz. Meg a gyerekeknek is izlett, pedig az hasonlo eteleknel nagyon ritka. Es bar eleg maceras, de dob az izen, ha hus elötte le van szaritva es utana körbe van sütögetve, akar több adagban is (serpenyöfüggö, en kilonkent csinaltam).

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.30. 12:06:32

@_z_: Saját, kb. hasonló összetételű. A borókabogyóból tényleg csak kevéske kell.

ljubityel 2019.01.30. 12:49:25

Ajjaj! Fokhagyma nem való bele. A pirospaprikából kevesebb, viszont a hagymán dinsztelt zöldpaprika kellemesebb paprikás szaftot eredményez. Fűszernek frissen őrölt feketebors és nem valami pacsuli szekfűbors. A sózás időpontját el kell találni. Mellesleg ez kimaradt a főzésből? Nem csak a boróka bogyó jó bele, hanem a boróka lekvár is! Viszont gomba az nem való pörköltbe. Az már valami ragura hajazó izé. A vörösborral folyamatosan pótolni kell a párolgást. Na, kb. ennyit, hogy jó útra térjünk!

BOAR 2019.01.30. 13:22:42

"az itt-ott előforduló inakat, hártyákat eltávolítottam. "
Ne már...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.30. 13:41:28

@ljubityel: ki nem hagynám a fokhagymát. De ahány ház, annyi szarvaspörkölt...
@BOAR: De.

ljubityel 2019.01.30. 14:18:27

@Mitzi von Küche: :-) Természetesen! A legnagyobb főzési titkok (aprítás, keverés, arányok, stb.) pedig le sem írhatóak, azok megmaradnak örök titoknak! Azért egyszer majd próbáld meg nem mirelitből is!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2019.01.30. 14:24:05

@ljubityel: Ha vadász lenne a közelben... Most három kilós szarvascomb-darab pihen a mélyhűtőben (vadfeldolgozói szerzemény). Majd bográcsba kerülnek, ha javul az idő,
süti beállítások módosítása