A Kárpát-medencében őshonos nemes hal a süllő, amely az oxigénnel jól ellátott állóvizekben érzi jól magát. Ritka vendég a halboltokban a friss süllő - maga a boltos is csodálkozott, hogy éppen kapható. Elég kisméretű halakat kaptam, de ennek is örültem.
Finom, fehér, szálkamentes húsa miatt minden halkedveló szereti a süllőt /másfél kilós súly felett már fogasnak hívják/. A legegyszerűbb elkészítési móddal lesz a legfinomabb: sütőben megsütve. A konyhakész halakat besóztam, pici citromlével meglocsoltam és olivaolajjal kikent jénai tálba helyeztem. Mellé csupán néhány felszeletelt ördögszekérgomba került. A hal tetejét is bekentem az olivaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.
20 perc sütés elegendő is lett a halacskák elkészüléséhez.
A süllő és a gombaszeletkék mellé párolt basmati rizset és vinegrette-tel kevert salátát tálaltam.
Egyszerű, elegáns étel, az ünnepi asztal dísze!