Valódi menzás étel a régi időkből, félig elfelejtve... Igazából olyan könnyű elkészíteni, mégis, rég nem jutott eszembe - egészen mostanáig. Szeretik kicsik és nagyok is.
Fél kiló darált sertéscombot ízesítettem sóval, borssal, fűszerköménnyel. Hozzáadtam két evőkanál rizset, fél hagymát felvágva, egy gerezd zúzott fokhagymát és egy tojást. Jól elkevertem és golflabda méretű gombócokat gyúrtam belőle.
Az időközben feltett forrásban lévő vízbe eresztettem óvatosan a gombócokat és kb. 15 percig lassú tűzön főztem. A vizet sóval és bio ételízesítővel fűszereztem.
Közben elkezdtem a paradicsommártás készítését is. Először egy jó evőkanál kacsazsírt olvasztottam,
majd liszttel keverve világos rántást készítettem.
Fél üveg /kb. 2 dl/ bio paradicsompürét adtam hozzá, jól elkevertem, majd a húsgombócok főzővizével engedtem fel a szószt. Ízesítettem sóval, morzsolt bazsalikommal és 2-3 evőkanál cukorral, a paradicsom savasságának kiküszöbölésére. 6-7 percig lassú tűzön főztem.
Ekkor adtam hozzá a húsgombócokat és még 10 percig együtt főztem őket szép lassú tűzön, mert a cukor miatt könnyen odakaphat.
Tálalás előtt egy óra hosszáig érdemes állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.
Régen, a menzákon nem tettek bele bazsalikomot, de annyira megdobja az ízhatást, hogy nem érdemes kihagyni. Gyerekkoromban nagymamám mindig főzött hozzá kockára vágott krumplit, úgyhogy nekem így komplett az igazi paradicsomos húsgombóc.