recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Igazi retro: Paradicsomos húsgombóc

Mitzi von Küche

2020. március 11. - Mitzi von Küche

Valódi menzás étel a régi időkből, félig elfelejtve... Igazából olyan könnyű elkészíteni, mégis, rég nem jutott eszembe - egészen mostanáig. Szeretik kicsik és nagyok is.

par_husg8.jpg

Fél kiló darált sertéscombot ízesítettem sóval, borssal, fűszerköménnyel. Hozzáadtam két evőkanál rizset, fél hagymát felvágva, egy gerezd zúzott fokhagymát és egy tojást. Jól elkevertem és golflabda méretű gombócokat gyúrtam belőle. 

par_husg1.jpg

 Az időközben feltett forrásban lévő vízbe eresztettem óvatosan a gombócokat és kb. 15 percig lassú tűzön főztem. A vizet sóval és bio ételízesítővel fűszereztem.

par_husg2.jpg

 Közben elkezdtem a paradicsommártás készítését is. Először egy jó evőkanál kacsazsírt olvasztottam,

par_husg3.jpg

 majd liszttel keverve világos rántást készítettem.

par_husg4.jpg

 Fél üveg /kb. 2 dl/ bio paradicsompürét adtam hozzá, jól elkevertem, majd a húsgombócok főzővizével engedtem fel a szószt. Ízesítettem sóval, morzsolt bazsalikommal és 2-3 evőkanál cukorral, a paradicsom savasságának kiküszöbölésére. 6-7 percig lassú tűzön főztem.

par_husg5.jpg

 Ekkor adtam hozzá a húsgombócokat és még 10 percig együtt főztem őket szép lassú tűzön, mert a cukor miatt könnyen odakaphat.

par_husg6.jpg

 Tálalás előtt egy óra hosszáig érdemes állni hagyni, hogy az ízek összeérjenek.

par_husg7.jpg

Régen, a menzákon nem tettek bele bazsalikomot, de annyira megdobja az ízhatást, hogy nem érdemes kihagyni. Gyerekkoromban nagymamám mindig főzött hozzá kockára vágott krumplit, úgyhogy nekem így komplett az igazi paradicsomos húsgombóc.

par_husg8.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr6515512152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ba BalKat 2020.03.11. 08:37:15

Igen, én is így készitem, azzal az eltéréssel, hogy a főzővízbe 1db húsleves kockát teszek, bármilyet.

EZAZ! 2020.03.22. 16:03:41

Valóban igazi retro, nálam bármikor jöhet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2020.03.22. 22:22:49

Ez egy parádés étel! Az USA-ban szinte kötelező elem a vendéglátásban. Ott azt tanultam meg, hogy finomabb lesz, ha először sütőlapon vagy tepsiben süssük meg, mielőtt a szószba tesszük megfőni. A mártást emiatt én alaplével, vagy húslevessel készítettem. A töltött paprikát is csontlevesben főzöm ki.
A krumpli nekem is kell a paradicsomszószhoz!
Ja! A slowcooker ideális eszköz a gombóc főzéséhez, mert nem kozmál le :)

Vigyázzatok magatokra és szeretteitekre!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2020.03.23. 12:14:18

@EZAZ!: @Andrass9: Köszönöm, igazán kedvesek vagytok!
Van jónéhány adag alaplevem lefagyasztva a jó ki marhahús- és csontlevesekből. Ezeket legtöbbször krémlevesekbe használom. Most készítettem a levesfőzőben egy igazán isteni karalábé krémlevest - most derül ki, hogy milyen bölcs ötlet volt megvenni a készüléket az akció utolsó napján, azóta szinte minden nap használjuk.
Változatosan, sok zöldséggel kell főzni minden nap, kibekkeljük...
Vigyázzatok Ti is magatokra!
süti beállítások módosítása