Ha lazacpisztráng-filét látunk, érdemes venni, mert finom, szálkamentes és nagyon egyszerűen elkészíthető. A lényeg, hogy vajban süssük, ekkor jön ki igazán a hal kellemes íze. Citrommártással felturbózva remekül mutat - és nagyon finom - az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A rózsaszínű halfiléket besóztam, citromlével meghintettem - így álltak egy jó félóráig a hűtőben.
Ha serpenyőben sütjük a halfilét, érdemes vajban készíteni: egészen más, sokkal finomabb lesz így az ízük. Amikor a felhevített vajba tesszük a szeleteket, először a bőrös felükkel lefelé, érdemes lenyomni őket egy kis ideig, például egy kanál hátával, így nem fog felpöndörödni. Kb. 3-4 percig kell az első oldalon sütni a filéket, a vastagságuktól függően.
Óvatosan fordítsuk meg a halszeleteket, a másik oldalukon valamivel rövidebb ideig kell sütni: elég 2-3 percig.
Közben egy biocitrom héját lereszeltem, a levét kifacsartam.
Egy evőkanál vajon ugyanannyi lisztet pirítottam egy-két percig, majd egy kis tejszínnel felengedtem és összeforraltam. Hozzáadtam a citromlevet, sóztam, pici borssal és chilipehellyel ízesítettem. Egy kevés cukrot is adtam hozzá /kóstolgatni kell, amíg megfelelőnek nem találjuk az ízét/.
Egy szép mártásos tálba, azaz sauciére-be öntöttem át a citrommártást.
Minden az asztalon: a lazacpisztráng-filék, a citrommártás, zöldséges basmati rizs és saláta vinegrett-mártással.