Mindenféle halat imádok, legyen az tengeri, folyami vagy akár tavi. Mivel az idei nyaram otthon telik, a helyi választékból kell válogatnom. Az irdalt pontyfilét például nagyon megfelelőnek találtam a környékbeli halgazdaság boltjából, készült már belőle halászlé, rántott ponty - most a paprikás jutott az eszembe.
Az egyetlen nehézség, hogy irdalt halról lévén szó, a bőrt nem lehet eltávolítani, mert szétesne, ezért azzal együtt kockáztam fel a halfiléket. Besóztam, kicsit állni hagytam.
Mangalicaszalonnát kockáztam fel, a zsírján hagymát dinszteltem, erre kerültek a ponty-kockák. Egy apróra vágott paradicsom és fél zöldpaprika is gazdagította az ízeket. Só, bors, a legfinomabb pirospaprikámból egy jó teáskanál, hadd legyen szép színe.
Felengedés némi vízzel és lefedve, közepes hőfokon el is kezdtem párolni. Időközönként megrázogattam a lábast, nem kevertem, nehogy összetörjön a halhús.
Kb. negyedóra alatt tökéletesen elkészült, ezt az időt a galuska készítésére fordítottam: két személy részére két tojásból pici vízzel, liszttel és sóval összekeverve kiszaggattam a forrásban lévő sós vízbe a galuskákat.
Két-három perc főzés elegendő is neki, majd leszűrve hideg vízzel átöblítettem. Végül átforgattam egy-két kanál paprikás mártással.
Már csak a tálalás volt hátra, jóféle tejföllel. Ízletes, az irdalásnak hála gyakorlatilag szálkamentes lett a ponty és az íze bizony vetekedett eddigi kedvencem, a szürkeharcsa-paprikás ízével.