recept-sztorik

Lepcsánkparty

Lepcsánkparty

Pontypaprikás

Mitzi von Küche

2021. augusztus 11. - Mitzi von Küche

Mindenféle halat imádok, legyen az tengeri, folyami vagy akár tavi. Mivel az idei nyaram otthon telik, a helyi választékból kell válogatnom. Az irdalt pontyfilét például nagyon megfelelőnek találtam a környékbeli halgazdaság boltjából, készült már belőle halászlé, rántott ponty - most a paprikás jutott az eszembe.

28196dbe-f00e-47ca-a960-586ed56059e5.jpeg

Az egyetlen nehézség, hogy irdalt halról lévén szó, a bőrt nem lehet eltávolítani, mert szétesne, ezért azzal együtt kockáztam fel a halfiléket. Besóztam, kicsit állni hagytam.

3e4afc5d-37c2-46fa-8259-dd2e31261f6c.jpeg

 Mangalicaszalonnát kockáztam fel, a zsírján hagymát dinszteltem, erre kerültek a ponty-kockák. Egy apróra vágott paradicsom és fél zöldpaprika is gazdagította az ízeket. Só, bors, a legfinomabb pirospaprikámból egy jó teáskanál, hadd legyen szép színe.

Felengedés némi vízzel és lefedve, közepes hőfokon el is kezdtem párolni. Időközönként megrázogattam a lábast, nem kevertem, nehogy összetörjön a halhús.

e7c23831-c087-412f-afd6-fd272d23a168.jpeg

31895c63-a5d9-4929-837c-971c54015c7f.jpeg 

Kb. negyedóra alatt tökéletesen elkészült, ezt az időt a galuska készítésére fordítottam: két személy részére két tojásból pici vízzel, liszttel és sóval összekeverve kiszaggattam a forrásban lévő sós vízbe a galuskákat.

e0ac4643-c9df-45c1-8486-14561728b205.jpeg

Két-három perc főzés elegendő is neki, majd leszűrve hideg vízzel átöblítettem. Végül átforgattam egy-két kanál paprikás mártással.

c72f48fc-f5ce-495f-a82b-8f6e9e8dcca9.jpeg

Már csak a tálalás volt hátra, jóféle tejföllel. Ízletes, az irdalásnak hála gyakorlatilag szálkamentes lett a ponty és az íze bizony vetekedett eddigi kedvencem, a szürkeharcsa-paprikás ízével.

7f89032e-623c-4ec9-a836-edd774958e5f.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://lepcsankparty.blog.hu/api/trackback/id/tr7416646160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pierr Kardán 2021.08.12. 16:15:30

Ejha, ilyenről még nem hallottam. Azt tudom, és gyakorlom is, hogy az oldalvonal feletti hús-részben (a cikkben a második képen látható, vörösebb csíktól a hal háta felé, a felfelé eső részben) lévő Y szálkák az irdalás és a sózás hatására* annyira megpuhulnak, hogy sütés/főzés után zavartalanul megehetőek. De arról még sosem hallottam, hogy a ponty oldalában lévő vastag szálkákat is eltünteti az irdalás és sózás.

Megjegyzés: azért van a csillag a sózás után, mert közepesnél nagyobb hal esetében csak maga a sózás nem tünteti el az Y szálkákat. Sokan kipróbálják, de mivel nagy a hal, ezért nem puhulnak meg a szálkák, ezért teljes joggal mondják, hogy nem működik a módszer. Nagyobb halak esetében sűrűbben kell irdalni a halat, valamint a só mellett pici szódabikarbónát és be kell masszírozni az irdalásokba és legalább egy órát kell hagyni pihenni a halat az Y szálkák megpuhulásához.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.08.12. 16:30:53

@Pierr Kardán: A pontyot irdalva veszem, a Hortobágyi Halgazdaság boltjában. Már többször készítettem ezt-azt belőle, gyakorlatilag szálkamentes /mondjuk, eléggé be van vágva/. Jó a minősége, nem zsíros és teljesen friss - többet mi nem kívánhatunk...

Skunkworks 2021.08.12. 17:12:46

@Pierr Kardán: Lehet én értem félre de azt írod: "De arról még sosem hallottam, hogy a ponty oldalában lévő vastag szálkákat is eltünteti az irdalás és sózás."
Szóval, ha pontyfilét készítesz vagy veszel, akkor csak az Y szálkák vannak benne (ezek a filé felső részén vannak), ezt irdalással el tudod intézni. A filé késztésekor a bordák (a vastag szálkák) nem kerülnek bele, azokról lefejted a filét.

Almandine12 2021.08.12. 18:20:32

Biztos finom lehetett, de szerintem 1 teáskanál pirospaprika nagyon kevés, a levén is látszik, hogy halovány.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2021.08.12. 19:21:11

@Almandine12: Az első képen látszik, hogy pont megfelelő a színe. Igen jó minőségű, Veress-féle paprikát használok.

Pierr Kardán 2021.08.13. 08:11:39

@Skunkworks: Igen, szerintem is úgy van, ahogy te is mondod, de a nyers halat mutató képen jól látszik, hogy a ponty testének az a része is be van irdalva, ahol a vastag szálkák vannak. Ebből következtettem arra, hogy ez nem filé, hanem egy fél haltest, amiben benne vannak a vastag szálkák is, és irdalással puhítják fel a szálkákat.

Ha ez mégis filé (vagyis az alsó részben nincsenek benne a vastag szálkák), akkor azon a részen szerintem felesleges az irdalás.

(Na, ugye szokták mondani, hogy mindenki másképpen főzi a halászlevet. Ez annyira igaz, hogy a magyar emberek nemhogy a főzés, de az előkészítő irdalás tekintetében is homlokegyenest ellenkező nézeteket vallanak :-)))

bratya 2021.08.13. 10:00:14

Finom lehet! Kár hogy felénk nagyon nehéz halat beszerezni.

Boar. 2021.08.13. 12:00:01

@Pierr Kardán: Nézd meg jobban. Ha ez "fél haltest" lenne, akkor látnád a hasüreg hártyáját. Ezek filék, jól levágott filék.
Erről a telefonról nem tudok linkelni, írd be a gugliba, hogy graten schneider, kis szerencsével megtalálod az eszközt is, amivel irdalják.

Benikuty 2021.08.16. 16:21:10

Ezt a gépi "irdalást" a fehértóiak kezdték úgy 25éve, aztán minden nagyobb gazdaság átvette. Előnye és hátránya egyaránt van,utóbbi nagyobb, ezért amikor Akasztón (és csak ott) pontyot veszek, előre megrendelem, és előre szólok, hogy ezt nem kérem. Sajnos az elvárható vágási és pikkelyezési módszerre nem lehet őket rávenni.
süti beállítások módosítása